DOKAZE KROZ TUNEL IZNOSILI TRI DANA: Otkriveno šta je sve nestalo iz Višeg suda u Podgorici, među osumnjičenima i ćerka upravnice pisarnice!

Autor:

Hronika

27.09.2023

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osumnjičeni su ušli u Viši sud u Podgorici kroz prokopan tunel i obili i zaključanu kancelariju, a evo šta su iz nje odneli.

DOKAZE KROZ TUNEL IZNOSILI TRI DANA: Otkriveno šta je sve nestalo iz Višeg suda u Podgorici, među osumnjičenima i ćerka upravnice pisarnice!

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica, RTCG - ZVANIČNI KANAL / YOUTUBE

Kopači tunela

Tunel do depoa Višeg suda kopali su od jula meseca dominantno državljani Srbije, sa pomagačima iz Crne Gore među kojima je i ćerka upravnice sudske pisarnice. U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je u petak 8. septembra, u popodnevnim satima, a lopovi su dokaze iz magacina krali sve do ranih jutarnjih sati u ponedeljka 11. septembra.

Prema informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje.

Do sada je istragom utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojima su pregledali i pretresli više stvari i objekata u kojima se vodi ili je okončan sudski postupak, ali i da su opljačkali zaključanu kancelariju u kojoj je bilo oružje.

- I protivpravno oduzet i oduzet – revolver "CZ" model 83/84 kalibra 357, magnum, fabrički broj 67**2, marka pištolja "Zastava" kalibra 6,35, fabrički broj E******0, marka pištolja "CZ"  model M57, kalibar 7.62, fabrički broj C-****2, pištolj-revolver marke "LANHAM MK III magnum 357 CTG", fabrički broj 9****L, pištolj - revolver marke "magnum 357 - SMIT VESSON!, serijski broj D*****5, model 13-1 i puška marke "BAIKAL" broj H***2, lovačka puška marke "BAIKAL" model IJ-27E, serijski broj 1*** 0, pištolj od marke "Rr-51 POLICIJA", kalibra 7,65 mm, fabrički broj 6****4 i pištolja marke "CZ" model M 70, kalibra 7,6 mm, fabrički broj obrisan - piše u fajlovima u koje su Vijesti imale uvid.

- I protivpravno oduzeli i prisvojili – revolver "CZ" model 83/84 kalibra 357, magnum, fabrički broj 67**2, pištolj marke "zastava" kalibra 6,35, fabrički broj E*******0, pištolj marke "CZ" model M57, kalibra 7,62, fabrički broj C-****2, pištolj-revolver marke "LANHAM MK III magnum 357 CTG", fabrički broj 9****L, pištolj – revolver marke "magnum 357 – SMITH WESSON", fabrički broj D*****5, model 13-1 i puška marke "BAIKAL" broj H***2, lovačka puška marke "BAIKAL" model IJ-27E, fabrički broj 1***0, pištolj marke "Rr-51 POLICE", kalibra 7,65 mm, fabrički broj 6****4 i pištolj marke "CZ"  model M 70, kalibra 7,6 mm, izbrisanog fabričkog broja - piše u spisima.

Kako "Vijesti" prenose, iz predmeta koji se vode pred Višim sudom, u nameri sprečavanja i otežavanja dokazivanja, krimi-ekipa ukrala i pištolj "Zoraki" M 906B kalibra 7,65 mm i šest metaka u okviru, zatim "broving" fabričkog broja Y***7, još jedan NN marke i broja kalibra 7,65 mm, zatim "CZ", model 75 LUGER, fabričkog broja 6**9, "CZ" model 57 kalibra 7,62 mm bez fabričkog broja.

Iz tih predmeta ukraden je i "Valter Creed" kalibra 9 mm, sa kog je mehanički uklonjen fabrički broj, zatim "GLOK" fabričkog broja B*****4, "CZ" model 57 kalibra 7,62 TT na kom je uništen fabrički broj.

I "CZ PARA", kalibra 9 mm, fabričkog broja 6***6 i puške marke "crvena zastava" kalibra 223 reming, fabričkog broja 1***7.

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Prokopan tunel

Oružje su, tvrde istražitelji, kroz prethodno napravljeni tunel 11. septembra odneli sa sobom do podruma, a zatim ga smestili u kofere i najlonske kese i sa sobom ih odvezli taksi vozilom do stana na Zabjelu.

Tunel kopali od jula meseca

Tužilac Marko Mugoša doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv uhapšenog Podgoričanina Predraga Mirotića (32), četvorice begunaca iz Loznice – Veljka Markovića (32), njegovog strica Milana Markovića (53), Dejana Jovanovića (30) i Vladimira Erića (32) koji su, kako se sumnja, od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa.

Naredbom je obuhvaćeno i više osoba na čijoj identifikaciji istražitelji rade.

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici prihvatio je juče njegov predlog i doneo naredbu o raspisivanju poternice za četvoricom srpskih državljana, ali i da Mirotiću, Markovićima, Jovanoviću i Eriću odredi pritvor.

 

Pravna zastupnica Mirotića, advokatica Tijana Živković, kazala je Vijestima da će izjaviti žalbu na rešenje sudije.

Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je da je Mirotiću pritvor određen zbog sumnje da je izvršio krivična dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja putem pomaganja:

-…Te u odnosu na okrivljene M.V., M.M., J.D., E.V., zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu, i u odnosu na njih naredio izdavanje poternice, budući da su bekstvu - piše u saopštenju koje potpisuje sudija portparol Ivana Becić.

Republika

Foto: Vlada Crne Gore/R.Koprivica

Tunel

Ona pojašnjava da za njih petoricu, na osnovu dokaza koje je do sada prikupilo tužilaštvo, stoji osnovana sumnja da su izvršili krivična dela:

-Što je prvi i osnovni uslov za određivanje pritvora.

- U odnosu na okrivljenog M.P. određen je pritvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da bi ovaj okrivljeni ukoliko bi se našao na slobodi mogao ponoviti krivično delo, budući da se radi o licu koje je ranije višestruko osuđivano za različita krivična dela kao i za krivično delo protiv imovine, za koje se i u ovom postupku sumnjiči, usled čega se radi o licu koje je sklono vršenju krivičnih dela i u odnosu na kojeg prethodna osuđivanost očito nije postigla svoju svrhu kažnjavanja da više ne vrši krivična dela. Takođe je određen pritvor ovom okrivljenom i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati postupak uticanjem na saučesnike, kao i druga za sada nepoznata lica koja su neposredno učestvovala, budući da se branio ćutanjem. Pritvor je određen i okrivljenima M.V., M.M., J.D., E.V., bez prethodnog saslušanja, budući da se isti kriju i tako su nedostupni državnim organima, zbog čega je naređeno i izdavanje poternice - piše u saopštenju.

Podsetimo, nakon što je otkriven tunel iz suterena zgrade u Njegoševoj ulici do sudskog depoa, policija je identifikovala više osoba koji su učestovavali u ovoj operaciji , među kojima su četvorica Srba, Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi iz Loznice, koji su nakon što je otkrivena provala autobusima napustili Crnu Goru i pobegli u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Pored četiri Srbina osumnjičeno je još šest osoba koji su učestvovali u ovoj operaciji.

Među osumnjičenima je i Katarina Baćović iz Podgorice koja je koristeći lažna dokumenta iznajmila stan iz koga je počelo kopanje tunela. Ona je inače ćerka upravnice sudske pisarnice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading