JEZIVA STATISTIKA SILOVANIH ŽENA: U Pančevu su se za manje od dve nedelje dogodile tri obljube!

Autor:

Hronika

16.08.2023

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđene kazne za osnovni oblik krivičnog dela silovanja nisu više od pet do 12 godina, već od pet do 20.

JEZIVA STATISTIKA SILOVANIH ŽENA: U Pančevu su se za manje od dve nedelje dogodile tri obljube!

Foto: Shutterstock

Tri napada silovanja na žene, dogodila su se za nepune dve nedelje na teritoriji Pančeva. Sva trojica osumnjičenih su u pritvoru, gde po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu čekaju završetak veštačenja i ispitivanje svedoka.

Silovao devojku u njenoj kući

D. M. (41) iz Alibunara nalazi se pod istragom u Višem tužilaštvu u Pančevu zbog sumnje da je počinio silovanje. On je 12. avgusta u kući oštećene, oko 10 sati, upotrebom sile i pretnje prinudio devojku (26) na obljubu.  

Pokušao da obljubi staricu

Samo deset dana ranije, 12. avgusta, S. K. sa poslednjim prebivalištem u Pančevu, osumnjičen je da je u naselju Strelište napao staricu (90) u njenoj kući. Nemili događaj dogodio se oko 15 časova kada je nasilnik napao i teško povredio ženu, ali nije uspeo u nameri da je obljubi. Protiv njega se vodi postupak zbog pokušaja obljube i nanošenja teških telesnih povreda.

Strani državljanin silovao ženu, pa je pokrao

Još jedan jeziv slučaj, dogodio se 29. jula oko četiri sata ujutru, kada je državljanin Austrije (63) uz upotrebu sile i pretnje obljubio ženu (54) u kući u kojoj živi. Nakon što je počinio jeziv čin, on je iz kuće izneo stvari. Njemu je nakon toga sud odredio pritvor do 30 dana u kome čeka saslušanje svedoka i neophodna veštačenja.

Prijavljeno čak 499 slučajeva

Najnoviji objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku, u statistici pravosuđa za 2022. godinu, pokazuju da je tokom ovog perioda u Srbiji prijavljeno 499 slučajeva iz oblasti polnih sloboda, u koje, pored silovanja, spadaju i krivična dela obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom, nedozvoljene polne radnje...

Od ukupnog broja, čak 58 slučajeva spada u silovanja koja su počinile punoletne osobe. Takođe, od ukupnog broja prijavljenih silovanja, 20 napada se dogodilo na teritoriji Vojvodine. U istom periodu 2022 godine, srpsko pravosuđe osudilo je na zatvorske kazne 14 silovatelja.

Kazne za silovanje i druge oblike nasilja nad ženama, prema inicijativi koju je predsednik države Aleksandar Vučić uputio Vladi, drastično se pooštravaju, a uslovni otpust za silovanje, obljubu nad detetom, obljubu nad nemoćnim licem i obljubu zloupotrebom položaja se ukida.

Doživotni zatvor

Ubuduće, predviđene kazne za osnovni oblik krivičnog dela silovanja nisu više od pet do 12 godina, već od pet do 20, a počiniocu se može izreći i doživotna kazna. Ako je usled silovanja nastupila smrt, minimalna sankcija je 10 godina, a maksimalna doživotni zatvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading