ZA DVA DANA TROJE MRTVIH U TRAKTORSKIM NESREĆAMA: I najsitniji kvar može da dovede do tragedije

Autor: Republika

Hronika

19.07.2023

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači koji nekoliko decenija upravljaju ovim mašinama ističu da je najvažnije da ona bude ispravna

ZA DVA DANA TROJE MRTVIH U TRAKTORSKIM NESREĆAMA: I najsitniji kvar može da dovede do tragedije

Foto: Shutterstok, republika

Nesreća

Za samo dva dana život u traktorskim nesrećama izgubile su tri osobe.

Nastradali su trinaestogodišnji dečak u selu kod Topole kada je ispao iz prikolice koja se otkačila, bivši odbornik u Skupštini grada Čačka, Tihomir Đurović iz sela Slatina koji je izgubio kontrolu nad traktorom i prevrnuo se, i muškarac iz Požege koji je sleteo sa puta upravljajući ovom poljloprivrednom mašinom.

Vozači koji nekoliko decenija upravljaju ovim mašinama ističu da je najvažnije da ona bude ispravna, a da čak i sitan kvar može dovesti do velikog problema.

- Nas koji radimo u polju svakodnevno čekaju mnoga iznenađenja, bilo da smo na brdu, ravnici ili u šumi, pa je posebno važno da imamo dobru signalizaciju kada idemo glavnim putem iz parcele u parcelu. Sve na traktoru mora biti ispravno, pre svega pokazivači pravca, svetla, takođe i priključna mehanizacija sa kojom radimo. Ako radimo noću, mora sve da bude vidljivo, kako za nas poljoprivrednike koji vozimo traktor, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju - rekao je za RINU Aleksandar Lazović, poljoprivrednik iz Trbušana.

On dodaje da je tokom upravljanja traktora uvek neophodan veliki oprez jer povrede i nesreće mogu da se dese i na ravnoj livadi. Neophodi su iskustvo i znanje kako bi se mašinom pravilno rukovalo i kako ničija bezbednost ne bi bila dovedena u pitanje.

- Ne mogu svi sve da rade, vrlo često se za volanom traktora može videti dete, to nije ni poučno, ni praktično. Prvo se dete izlaže opasnosti, a potom se i ostali dovode u neprijatnu situaciju. Dešava se da se ljudi mnogo opuste, oslobode i na taj način nastaju nesreće. Traktor, kao mašinu nikako ne treba olako shvatati, kao i njen rad - kaže Aleksandar.

U seoskim domaćinstvima traktor je neophodan, a kaže se da on menja i oko 50 radnika. Ipak, veliki oprez prilikom vožnje i redovno održavanje ove mašine su preduslov da vam ona donese samo berićet, a ne i nevolju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading