PURKOVIĆ ODAVAO POLICIJSKE TAJNE MARKU MILJKOVIĆU, NA SKAJU BIO ŠERIF: Počelo suđenje prljavom inspektoru, saradniku klana - evo KAKO se izjasnio o krivici

Autor:

Hronika

21.06.2023

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ranije je bilo reči o spajanju ovog predmeta sa onim u kojem se sudi klanu, ali je taj predlog odmah odbijen.

PURKOVIĆ ODAVAO POLICIJSKE TAJNE MARKU MILJKOVIĆU, NA SKAJU BIO ŠERIF: Počelo suđenje prljavom inspektoru, saradniku klana - evo KAKO se izjasnio o krivici

Foto: Ilustracija: republika.rs, Tanjug/R.Prelic, E/stock, starsport

Marko Miljković i Veljko Belivuk

Policijskom sluzbeniku Aleksandru Purkoviću danas je počelo suđenje pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. Njemu se sudi pod optužbom da je  sa kolegom Nikolom Vračevićem sarađivao sa klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optuženog za ubistva i druga teška krivična dela.

Ranije je bilo reči o spajanju ovog predmeta sa onim u kojem se sudi klanu, ali je taj predlog odmah odbijen. 

Vračević je pre nekoliko meseci priznao krivicu za odavanje poverljivih informacija grupi Beljka Belivuka i 2. marta je zaključio sporazum sa Tužilaštvom za organizovani kriminal  i osuđen na kaznu kućnog zatvora od godinu dana. Tako da se u ovom postupku sudi samo Purkoviću.

Prema  sporazumu, Vračević je priznao krivična dela udruživanje radi vršenja i produženo krivično delo zloupetreba službenog položaja, što se i Purkoviću stavlja  na teret optužnim predlogom..Pored kazne kućnog zatvora Vračeviću je izrečena i zabrana vršenja poziva delatnosti i dužnosti u trajanju od pet godina.

Purković se tereti da je od juna do oktobra 2020. godine u više navrata neovlašćeno pripadnicima organizovane kriminalne grupe, čiji su organizatori Belivuk i Marko Miljković, odavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP-a. Preciznije, danas je na početku glavnog pretresa sudija pročitao da se optužnicom Purković tereti da je bio na vezi sa Markom Miljkovićem kojem je preko skaja kao Šerif odavao informacije korisne za klan u vezi policijskih aktivnosti, a koje je Miljković , na skaju Kratos prosleđivao dalje.

Purkovićev branilac Dimitrije Ilić tražio je da se danas odloži početak glavnog pretresa jer je tražio CD iz spisa na kojem su dokazi protiv Purkovića.

- Ja smatram da odbrana ima pravo na fotokopiju cd  koja je deo spisa, radi se o snimanju materijala - rekao je Ilić.

Sudsko veće je odgovorilo da su mu spisi na raspolaganju i da u svakom momentu može da ima uvid u  njih, pa je počelo suđenje.

Pre nego je  sudija dao reč TOK , odnosno zameniku tužioca TOK da predoči takasativno za šta je optužen Purković zajedno sa Vračevićem, optuženi Aleksanadar Purković je izašao za govornicu, kazavši da je video optužni predlog i da zna za šta je optužen, i potvrdio je da su njegovi lični podaci nepromenjeni u odnosu na one koje je dao na saslušanju pred tužilaštvom. 

Konstatovano je  da je otac dvoje maloletne dece i da trenutno ne obavljao posao policijskog službenika.

- Određena mi je mera privremenog udaljenja s posla  zbog postupka - kazao je Purković.

Na pitanje da se izjasni o krivici optuženi policajac kazao je kratko:

- Nisam kriv.

Tužilac je predložio da se sasluša Nikola Spasojević  koji je na glavnom pretresu suđenja klanu Belivuka, kao okrivljeni saradnik u tom procesu, spominjao u više navrata Purkovića i objašnjavao njegovu ulogu u klanu.

Na ovonedeljnom suđenju i Belivuk se dotakao saradnje sa Purkovićem, pa je kazao da mu nije jasno kako je njemu Purković odavao podatke i bio sa njim u vezi po Spasojevićevim rečima, kada je isti taj Spasojević kazao da ga Belivuk baš i nije voleo. 
Branilac Purkovića kazao je da će osporiti činjenično stanje i pravnu kvalifikaciju
dela za koje se tereti njegov branjenik.

- Prva grupa dokaza koje sporimo i tražimo da se izdvoje rešenja MUP jer su dostavljena u kopiji što nije po zakoniku. Sledeća grupa su izveštaji MUP iz novembra i iz decembra. Prvi se odnose na isprave, ali ne pise nista o načinu pribavljanja ni o predmetu optužbe. Krivična prijava nema veze sa tim izveštajima, Drugi su dopuna krivične prijave i njih moramo izuzeti.

Treća grupa izveštaja su izveštaji sistemskog žurnala., odnosno ulazak u informacioni sistem MUP. Smatram da je lako manipulisati tim izveštajima. Navodno su došli do nekih imena Slobodan, Trajko, Veljko, koji  se navode. kako se došlo do tih saznanja- rekao je advokat Ilić.

On je apostrofirao da je njegov procesni predlog da sud odluči o  zahtevima odbrane za izdvajanje dokaza , pa da na osnovu toga oni potom predložimo njihove dokazne predloge.

- Protivim se svim predlozima jer su dokazio pribavljeni na zakonit način - istako je Purkovićev advokat.

Odbrana je predlažila da  se Purkoviću ukine mera zabrane napuštanja boravišta i vraćane automobila, jer je dostupan sudu i da u voim okolnostima ne može da radi niti da ode sa porodicom na godišnji odmor. 

Sud je odbio predlog bar za sada, dok je za Purkovićev automobil rekao da će biti vraćen.
Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 13. septembar.

Inače, pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića su optuženi i pred sudom se trenutno brane  za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito nošenje i držanje oružja, otmice i silovanje.

Vračević i Purković su uhapšeni 15. novembra prošle godine po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa Službom MUP-a za unutrašnju kontrolu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading