BELIVUK ZAČUĐENO PITA SUDIJE: Nenada nema na optužnici, a saradnici stalno spominju nekog Đenerala

Autor:

Hronika

20.06.2023

17:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i članovima njihovog klana za svirepa ubistva i ostala zlodela.

BELIVUK ZAČUĐENO PITA SUDIJE: Nenada nema na optužnici, a saradnici stalno spominju nekog Đenerala

Foto: Tanjug/R. Prelić e stock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Suđenje Veljku BelivukuMarku Miljkoviću i njihovom tridesetodvočlanom klanu, nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu nakon što je Apelacioni sud odbio zahteve okrivljenih i njihovih branilaca za izuzeće tužilaca, sudija i predsednika Višeg suda u Beogradu.

Veljko Belivuk je svedočio nakon pauze.

Poštovanje još jednom - obratio se sudiji, pa nastavio:

Što se tiče Spasojevića i njegog učešća u prodaji i transferu narkotika, on spominje Đenerala zvanog Nenad. 

Pa da je drugi put vozio drogu nekom Šeprtlji oko 10 kilograma.

Treći transfer oko 17 kilograma kokaina se odigrao na sličan način kao drugi, i kokain dovozi na stadion gde je zatekao Đenerala sa mnom - rekao je Belivuk. 

On dalje kaže da je Nikola Spasojević dao drugačiji iskaz povodom trgovine drogom u drugom postupku. 

- Nikola Spasojević ništa nije od ovoga ispričao u finansijskoj istrazi protiv Marka i mene, ali ne smem da kažem ništa o tome zbog istrage, a naknadno ću tražiti da se dostave ti papiri kad se podigne optužnica, pa ćemo da uporedimo - glasno govori Belivuk.

On uporno negira navode svedoka okrivljenih vezane za trgovinu kokaina.

- Ne primopredaju droge nisam nikada radio, ali svi smo gledali neke filmove i tamo ima neka vaga ili se prebrojavaju paketi, komadi, tako izgleda trgovina - kazao je Veljko. 

Dotiče se jednog iskaza Srđana Lalića.

- Kod Lalića košta kilogram kokaina od 25.000 evra do 40.000 evra. Kako onda 700.000 evra, odnosno 14.000 novčanica stane u jedan ranac. Hteo sam da to demonstriram, ali sam rešio da ne pravim cirkus ovde. Ne može toliko novca da stane ni u sportsku torbu, a kamoli u ranac - vičući govori vođa klana. 

Uz izražavanje poštovanja prema sudiji, Belivuk berahu Nikićevićč optužuje da nije nepristrasna.

- Vi sudija zvučite sugestivno, navijački jer kažete u ispitivanju svedoka Spasojevića: "Kad kažete Deda na koga mislite". Za tog izmišljenog lika, famoznog, oni su imali oprečne izjave te su ga navodno videli na različitim mestima - zaključio je Belivuk.

On onda optužuje tužilaštvo za organizovani kriminal da sugerišu svedocima okrivljenim sve vezano za iskaze. 

-Tužilaštvo ih je pripremilo da govore šta njima treba. Ne možemo da budemo osuđeni na silu, trudiću se da to sprečim koliko god mogu. Ovo je mutirani proces, tako su povezali inspektora Stolića sa nama, a on je član druge okg - kaže Belivuk.  

Belivuk negira da su švercovali oružje i kaže 

-Stigosmo do mitraljeza, brovinga  i snajpera, a oružje je tvrdim, podmetnuto u Ritopeku, jer ga nismo prevozili, čistili i tako dalje - govori Belivuk.

U prvoj svesci, od tri koje je spremio, pred njen kraj vođa klana se dotakao ubistva iz optužnice u Crnoj Gori. 

- Oni različito odgovaraju na ista pitanja. Kad sam ovde pitao Lalića ko je usmrtio Spahića, on mi kaže : Pa ti, a drugi put kaže da misli da sam ja.

Lalić nama dodaje ubistva, kao što se detetu daju bombone - predočava veljko Belivuk. 

Sudija opominje prvookrivljenog da bi morao da skrati primedbe jer ne stići da sprovede plan po kojem je trebalo na sledećem ročištu za dva dana trebalo da se sasluša prva preživela žrtva klana, jedna od retkih koji su preživeli njihovu torturu i mučenje. Belivuk odgovara da se mnogo trudio da uhvati i zabeleži oprečene izjave kojima želi da dokaže da su svedoci okrivljeni naučeni da ih optužuju. 

- Mesecima sam pisao. Ja sam se mnogo trudio. Srednji prst mi se iskrivio, al ne mogu da da pokažem, da ne budem bezobrazan. Na kažiprstu mi je plih.

Marko Miljković nije dopustio da se ne oglasi na nekom od ročišta i tražio je još jedan dan za iznošenje primedbi , jer je nagovestio da još nekoliko okrivljenih ima svoje primedbe, kao i da njemu treba pola jednog ročišta za svoje primedbe.

Miljković je od sudije tražio da sutra nastavi da razgleda spise predmeta, što mu je takođe dopustila.

- Meni treba sve vezano na snimke tajnog praćenja, video zapise u terminu koji ste odobrili od 10 do 14 sati - rekao je Mesar. 

Veljko Belivuk je rekao da hoće da optuže crnogorski ANB da je sarađivao sa njima.

- Hoće sa nama da optuže crnogorski ANB da je navodno sarađivao sa nama. 

Lalić se trudio da bude ovde stend ap komičar, a ne optuženi. On vama sudija prosipa fore, a gleda vas u oči. Vas laže, a ne mene, kazao je Veljko Belivuk. 

Kao i o inspektoru Stoliću koji je osuđen zbog saradnje sa klanom, vođa okg pod plaštom navijačke grupe "Iz principa"govori o beogradskom policajcu Aleksandru Purkoviću kojeg su spominjali na suđenju svedoci kao člana ove kriminalne grupe. 

- Inspektor Purković... tek kada je uhapšen Lalić ga ubacuje u priču rekavši da smo ga mi vratili na posao u PS Zvezdara jer nam je otkrivao neke poverljive podatke, a pritom su rekli da ga ja nisam ni voleo.Što li ga onda ja vraćam na posao - izričit je Belivuk. 

Listajući papire pred sobom, prvooptuženi preskače neke strane.

- Atinu preskačem, idemo na ubistvo Markovića gde je svašta nelogično.Tog dana kad se to desilo bili smo Miljkovic i ja 200 kilometara od Beograda i pojavili smo se u policiji te večeri, tako da priča da smo bili u žbunju ne pije vodu - rekao je Belivuk. 

On se osvrnuo na navode sudije da oni žele da odlažu postupak u nedogled, a da on naprotiv nema nameru da to radi, nego samo da želi da pokaže da svedoci nisu govorili istinu. 

- Rezime po Laliću je da je Lainović ubijen na Kosovu, a po Spasojeviću u Crnoj Gori, jedan kaže malo krvav ispod nosa, a drugi skroz krvav..

Meni je lično Srđan Lalić rekao je si li video budalu kaže da je pocepa i bacio u kantu 200 evra. Meni to nije mogao niko da kaže osim Lalića jer ja nemam saradnju sa policijom ili sa bilo kim. Mogu u čast da se zakunem. 

Mi smo ovde culi da smo Miljkovic i ja bili na čelu organizovane kriminalne grupe koja je imala razvijenu bezbedonosnu kulturu. Znači mora da smo mnogo inteligentni kad uzmičemo policiji, BIA i svim službama- zaključio je Belivuk. 

On tvrdi da su dokazi u spisima slabi.

- Tri otmice padaju u vodu, Nikole Mitića, Gorana Veličkovića i Zorana Radojevića - rekao je na kraju. 

Ispitivanje Ilije Spasića i Jelene Veličkovića otkatzuje se u nekoliko narednih ročišta i zakazuje za 29. jun.

Poslednje ročište održano je 15. maja kada su tražena ta izuzeća, a okrivljeni Belivuk i Miljkovic su kazali da sumnjaju u pristrasnost suda, a posebno tužilaštva prema okrivljenim svedocima Srđanju Laliću, Bojanu Hrvatin i Nikole Spasojevića.

Veljko Belivuk tada je zapretio i da ce otkazati punomoćje svim advokatima, pa da će se rocišta održavati u "praznim sudnicama".

Inače, klan Veljka Belivuka prvom optužnicom se tereti za pet ubistava: Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovica Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija, kao i Lazara Vukićevića. Potom je pokrenuta istraga  i za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića koji je spaljen na lomači u Surduku kod vikendice Radoja Živković bivše žene rođaka, Radoja Živkovića "kavačkog vođe"i drugom optužnicom se klan tereti za oba zločina.

Belivukovi vojnici su prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, svirepo ubijali oružjem i sekirama, davili, kasapili nožem, mleli žrtve i njihove ostatke prosipali u Dunav. Oni se takođe terete i za šverc oružja i droge i za silovanje mladića u njihovoj bazi na stadionu Partizana.

Do sada su pred sudom svedočila sva trojica svedoka okrivljenih u kojima su osim o zločinima iz optužnice govorili i o najmanje 20 ubistava za koje klan do sada nije  zvanično optužen, a prema priznanju svedoka, članovi klana stoje iza otmica i ubistava nestalih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading