SUTRA PRESUDA DESPOTOVIĆU: Delio fotografije i snimke - podsticao na terorizam!

Autor:

Hronika

18.06.2023

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igor Despotović je postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija, koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – "Islamska država".

SUTRA PRESUDA DESPOTOVIĆU: Delio fotografije i snimke  - podsticao na terorizam!

Foto: Tanjug

Ilustracija

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu izreći će sutra presudu Igoru Despotoviću, optuženom za javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Sud će izreći prvostepenu presudu na koju će i odbrana i tužilaštvo imati pravo da izjave žalbe Apelacionom sudu.

Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotogradija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

Sumnja se da je Despotović u periodu od početka marta 2020. godine do 5. februara prošle godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike.

Zatim je, kako se sumnja, postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – "Islamska država", veličaju njeni pripadnici, poziva na "džihad“, propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih i, između ostalog, postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom "Sarin“.

Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

Optuženi Despotović je uhapšen 18. februara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading