MOJA UNUKA JE BILA SA DEČAKOM U TRENUTKU KADA JE SAZNAO DA MU JE SESTRA UBIJENA: 15 dana nakon masakra kod škole "Vladislav Ribnikar" oseća se jeza!

Autor:

Hronika

18.05.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da tragedija bude veća, moja starija unuka ide u razred sa dečakom čija je sestra ubijena. Tog kobnog dana, kada je saznao da mu je sestra mrtva, sva deca su se nalazila u parku, te ga je nakon te vesti, moja unuka tešila u parku.

MOJA UNUKA JE BILA SA DEČAKOM U TRENUTKU KADA JE SAZNAO DA MU JE SESTRA UBIJENA: 15 dana nakon masakra kod škole "Vladislav Ribnikar" oseća se jeza!

Foto: Tanjug, Facebook

Kosta Kecmanović

Ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru još uvek vlada muk i tuga. Dok roditelji, bake, deke i rodbina, dočekuju svoje najmilije ispred ove obrazovne ustanove i u grupicama pričaju o nemilom događaju koji se nedavno dogodio, još uvek se mogu naći plakati, medvedići i sveće koji obeležavaju tužnu sliku koja je rastužila Srbiju, ali i region.

Među okupljenima koji su se našli ispred škole, portal Republika.rs zatekao je i jednog dedu, koji je čekao svoju mlađu unuku da se vrati iz posete sajmu nauke. 

- Imam dve unuke, jedna je drugi razred, a starija je četvrti. Obe idu u ovu školu, a trenutno čekam mlađu da se vrati sa sajma nauke, gde je otišla sa svojim drugarima iz odelenja. Dečica još uvek nemaju redovnu nastavu, već kroz rekreaciju provode dane sa svojim drugarima i pokušavaju da se oporave od tragedije koja ih je zadesila i koju su, nažalost, videli i čuli. Obe su svesne šta se dogodilo i zbog toga ih je moja ćerka vodila kod psihijatra, jer im ipak on najviše može pomoći da to prevaziđu. Da tragedija bude veća, moja starija unuka ide u razred sa dečakom čija je sestra ubijena. Tog kobnog dana, kada je saznao da mu je sestra mrtva, sva deca su se nalazila u parku, te ga je nakon te vesti, moja unuka tešila u parku - navodi sagovornik za portal Republika.rs i dodaje da su mnogi roditelji odlučili da ne puštaju svoju decu da se vrate u školu:

- Odelenje moje mlađe unuke čine 24 đaka, a nakon stravičnog zločina vratilo se 19 dece. Čuo sam da mnogi roditelji prebacuju svoju decu u druge škole, ali mi smo naše ostavili ovde i vratili ih u školske klupe kako bi što manje mislili o nemilom događaju. Sa druge strane, u četvrti razred gde ide moja starija unuka, samo nekolicina se vratila. Svakako je odluka na roditeljima, neko jednostavno nije spreman da pusti dete na mesto gde se odigralo krvoproliće, svakako razumem i jednu i drugu stranu. 

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Roditelji i deca ipred OŠ "Vladislav Ribnikar"

Tokom jučerašnjeg dana u više beogradskih škola stigle su dojave o bombama, a nakon evakuacije i provere, utvrđeno je da su dojave bile lažne. Takođe, dojave su stigle jutros i u dve novosadske škole. Ove vesti, kako navodi majka jednog od učenika trećeg razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" dodatno utiču na đake, ali i na roditelje.

- Ne znam ko šalje te lažne mejlove, ali sam sigurna da to dodatno utiče i uznemiruje decu, koja su već dovoljno pogođena celokupnom situacijom. Isto tako, mi kao roditelji smo uplašeni, jer više nismo sigurni šta sve može da se dogodi, a nakon takvih dojava samo dodatno strepimo - objašnjava M. R. za portal Republika.rs.

Ona takođe dodaje da je ona ne želi da svog sina prebaci u drugu školu, te da joj je kao roditelju svakako lakše otkako su pojačane mere u školi.

- Moj sin je svestan situacije koja se dogodila, ali nije želeo da napusti tu školu i svakako mislim da nema potrebe za tim. Pokušavam da mu ulepšam detinjstvo koliko god mogu, govorim mu da bi trebalo što više vremena da provodi sa vršnjacima i drugarima iz kraja i da shvati da to što se dogodilo pre dve nedelje nije nešto što je normalno. Takođe mu stalno pričam da su sva deca dobra i neiskvarena, a da je ovaj slučaj nešto što se neće više ponavljati - zaključila je M. R.

Republika

Foto: Republika

Oružje Koste Kecmanovića

Podsetimo, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Kosta Kecmanović (13), izvršio je masakr 3. maja kada je oko 8.30 časova došao naoružan u školu. Odmah na ulazu ubio je radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, a potom i na dežurne učenice petog razreda koje su se nalazile u holu. Na kraju je ušao u kabinet za istoriju gde je ispalio najmanje jedan šaržer u nastavnicu i svoje drugove iz odeljenja.

U stravičnoj tragediji, ubijeno je čak devetoro dece i radnik obezbeđenja, a nadležni su saopštili da je Kosta mesec dana planirao ovaj zločin. U njegovom domu pronađene su šeme, skice, kao i "spisak za odstrel".

Na mestu zločina otkriveno je više od 50 čaura, a dečak je u rancu, osim dva pištolja koje poseduje njegov otac Vladimir Kecmanović (48), nosio sa sobom i četiri Molotovljeva koktela. Prilikom ispitivanja je rekao da je želeo da ih iskoristi da spreči druge da uđu u školu "dok on svoje ne završi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading