KAO NA FILMU! Svi detalji smrtonosnog udarca "Balkanskom kartelu": KLJUČNU ULOGU IMAO SRPSKI SPECIJALAC, OVAKO JE PROVALIO MAFIJAŠKE TAJNE

Autor:

Hronika

13.05.2023

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući prikrivenom isledniku, pali članovi jednog od najvećih svetskih narko-klanova!

KAO NA FILMU! Svi detalji smrtonosnog udarca "Balkanskom kartelu": KLJUČNU ULOGU IMAO SRPSKI SPECIJALAC, OVAKO JE PROVALIO MAFIJAŠKE TAJNE

Foto: MUP

U međunarodnoj akciji "Easy" (Izi), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK), a uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, angažavalo je policijskog službenika kao prikrivenog islednika za tajni zadatak razbijanja grupe koja je trgovala kokainom.

Taj čovek je zadatak ispunio. Zahvaljujući njemu, pohapšeno je 13 članova "balkanskog kartela", saznaje Republika.

Ovaj tajni agent delovao je iznutra kao član klana, saznaje Republika. Domaćoj policiji u tajnoj akciji isleđivanja pomogle su holandske i belgijske kolege.

Taj, za specijalni zadatak posebno odabrani, policijski službenik sačuvan je povlačenjem kada je došao trenutak da se pohapse organizatori i članovi klana.

- Tajni agent, navodni član jedne od ćelija klana, kolegama je dojavljivao tajne rute kokaina i drugih opijata, a svoju ulogu pred saradnicima je prikrivao tako što je povremeno bacao sumnju na članove lojalne kartelu. Ti prikriveni islednici se u kriminalnim organizacijama nalaze pod izmenjenim identitetom i lepeza njihovih zaduženja je široka od otkrivanja puteva droge i drugih švercovanih dobara, preko lokacija na kojima se krije novac, kao i gde su štekovi za drogu i kako se i kome ona dotura - otkriva izvor Republike.

Policija i posle velikog udara na klan, u četvrtak ove sedmice, kada je uhapšeno 13 osoba, od kojih su Mladen Lazarević zvani Mladenče i Miroslav Starčević zvani Deda i Đeneral, u kriminalnim krugovima poznat kao Belivukov šef za drogu, označeni kao vođe klana, i dalje traga za licima u bekstvu. Takođe se pikiraju i drugi njihovi saradnici i vrše se pretresi i mimo Beograda, Niša, Loznice, Subotice i Zrenjanina, koji su prvi bili na udaru. Uhapšeni su u nadležnom tužilaštvu u petak saslušavani povodom optužbi.

Raskrinkavanju kartela s mnoštvom ogranaka doprinela je u velikoj meri i tajna aplikacija Skaj, preko koje su članovi klana šifrovano razmenjivali informacije o švercu droge, pranju para, ali i o naoružanju i švercu oružja.

- U razbijanju "balkanskog kartela", vrlo verovatno, nije učestvovao samo jedan agent, nego više njih, koji su imali različita zaduženja, pa su delovali na više frontova. Istražitelji su s prikrivenim islednicima uvek na liniji, ali ne i kada okolnosti diktiraju veći oprez i mogućnost da ih provale u kriminalnim krugovima kao doušnike, čime bi i njihov život bio urožen - objasnio je jedan bivši srpski obaveštajac za Republiku.

TOK uhapšene tereti za krijumčarenje višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko-tranzitne podrške. Kartel je, prema operativnim saznanjima, prošvercovao sedam tona droge i za samo jednu pošiljku u februaru prošle godine ugovorio isplatu od 4,5 miliona evra.

- Reč je oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi, 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Haseltu u Belgiji, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenih u Roterdamu. Dokazi o njihovoj umešanosti u pomenute zaplene prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Skaj, koju su izvršili pripadnici srpske policije i koju su predali u ruke tužioca - navodi naš izvor.

U tri bureta krili tri miliona evra

Pretresom stanova i ostalih prostorija koje koriste osumnjičeni pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, jedan automatski pištolj, četiri pištolja, jedna bomba, četiri prigušivača, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, kao i 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske. Pored dosta novca, skupog nakita i luksuznih satova, u tri plastična bureta u bunkeru nađeno je više od 2,7 miliona evra.

Islednici po američkom receptu

Amerikanci su kroz istoriju imali više tajnih agenata koji su se proslavili zbog rezultata rada.

Džozef Piston iz FBI je od 1975. do 1981. bio infiltriran u njujoršku Bonano familiju. Tamo je bio prihvaćen kao pravi pripadnik Koza nostre i raspoređen u bandu jednog od šefova - kapoa.

Nakon okončanja njegovog rada osuđeno je više od sto mafijaša u poznatom slučaju "Pica konekšen".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading