ZAŠTO NEMA PRAVDE ZA STEFANA BALIĆA?! Srbija zgrožena sramnim smanjanjem kazne Galiću: Apelacioni sud se ogrešio jer je Lazar "PORODIČAN ČOVEK"!

Autor:

Hronika

25.04.2023

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud je odlučio da Lazaru Galiću danas smanji kaznu sa deset na osam godina zatvora, jer je porodičan čovek.

ZAŠTO NEMA PRAVDE ZA STEFANA BALIĆA?! Srbija zgrožena sramnim smanjanjem kazne Galiću: Apelacioni sud se ogrešio jer je Lazar "PORODIČAN ČOVEK"!

Foto: Nikola Mutić,

Stefan Balić

Apelacioni sud u Beogradu je vozaču Lazaru Galiću koji je usmrtio dečaka Stefana Balića na pešačkom prelazu smanjio kaznu sa deset na osam godina zatvora.

Da podsetimo, Galić je u septembru prošle godine pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu proglašen krivim jer se tog 18. jula 2021. godine na obeleženom pešačkom prelazu nije pridržavao saobraćajnih propisa i tako ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život i telo ljudi.

- On je upravljao putničkim vozilom brzinom od oko 53 kilometara na čas, prilazeći pešačkom prelazu, a brzinu kretanja svog vozila nije prilagodio tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da propusti pešaka - M. B., dete S. B. i dete L. B. koji su već stupili i nalazili se na sredini pešačkog prelaza na kolovozu ulice Marijane Gregoran u njegovoj kolovoznoj traci - navodi se u prvostepenoj presudi.

Ovom presudom a uzevši u obzir ne pružanje pomoći ugroženom Stefanu Biliću, Lazar Galić je osuđen na deset meseci zatvora.

Ipak, Apelacioni sud  je odlučio da mu danas smanji kaznu postupajući po žalbi advokata okrivljenog Galića.

Apelacioni sud je naveo da je "prvostepeni sud dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima koje svakako stoje na strani okrivljenog, a nešto manji značaj olakšavajućim okolnostima".

Otežavajuće okolnosti su činjenica da je Galić do sada deset puta osuđivan, između ostalog dva puta za krivično delo iz oblasti javnog saobraćaja koja je izvršio pod dejstvom alkohola povređujući pešake na pešačkom prelazu u Ulici Marijane Gregoran, kao i u ovom slučaju.

Takođe je i šest puta kažnjavan za prekršaje iz oblasti javnog saobraćaja.

Kao olakšavajuća okolnost se navodi da je porodičan čovek.

Da pojasnimo, krivično delo Ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 289 Krivičnog zakona svakako ne spada u grupu najtežih i najinteresantnijih krivičnih dela predviđenih krivičnim zakonodavstvom ali kako kažu advokati zaslužuje poseban osvrt iz drugih razloga. Naročito u slučaju sa smrtnim ishodom, a naročito kada je u pitanju dete.

Pre svega, ovo krivično delo se vrlo često procesuira od strane policije i tužilaštva u krivičnim postupcima koji svoj epilog dobijaju na sudu, jer po svojim  okolnostima, u krivično pravnom smislu, predstavlja izvršenje nekog krivičnog dela iz ove oblasti.

Često se desi da se ovo krivično delo odnosi na slučajeve kada osnovno krivično delo iz ove grupe dela Ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 289 KZ RS, zbog težih posledica postane krivično delo iz člana 297 KZ RS Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Advokati tvrde da se ovo delo nesporno, zbog stepena društvene opasnosti i težine posledica, mora procesuirati i da se za njegovo izvršenje mora krivično odgovarati.

Ukoliko je usled izvršenja dela iz člana 289 stav 1 nastupila smrt jednog ili više lica, tada se radi o delu Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz člana 297 stav 2 KZ RS i za isto je zaprećena kazna od 2 do 12 godina zatvora.

Porodica, ali i cela Srbija je za Lazara Galića tražila  maksimalnu kaznu zatvora za ono što su "okaraterisali kao ubistvo". Galić ni prvostepenom presudom nije dobio maksimalnu kaznu, ali smanjenje kazne  od strane Apelacionog suda na osam godina zatvora je naišlo na veliku osudu. Porodica i javnost je zgrožena najnovijom odlukom suda kojom se gotovo otvaraju rane porodice Stefana Blića.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading