NA BALKAN STIŽE NAJOPASNIJA DROGA: Američka DEA upozorava na sintetički opijat, 50 puta jači od heroina!

Autor:

Hronika

22.04.2023

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova droga uzročnik je smrti pop ikone Princea, repera Maca Millera i pevača Toma Pettyja.

NA BALKAN STIŽE NAJOPASNIJA DROGA: Američka DEA upozorava na sintetički opijat, 50 puta jači od heroina!

Foto: Tanjug/AP

Direktorka Agencije za suzbijanje kriminaliteta droga (DEA) En Milgram upozorila je hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića na sve veću zloupotrebe fentanila, nove pošasti na američkom narko-tržištu od koje dnevno umire čak 300 ljudi, prenosi Index.hr.

Reč je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu zavisnost, kazala je Milgram. Fentanil je uzročnik smrti pop ikone Princea, repera Maca Millera i pevača Toma Pettyja.

SAD imaju i veliki problem smrti od predoziranja. Prošle godine su imali više od 100.000 smrtnih slučajeva, mahom je to bio fentanil. To je sintetički opijat, ima svoju primenu u medicini, ali je problem u tome što su male količine dovoljne da bude opasan. Od jednog grama može se napraviti 600 uličnih doza. Poređenja radi, tona heroina ima protivtežu u 20 kilograma fentanila.

Fentanil je vrlo jeftin, preplavio je američko tržište, većina toga dolazi iz Meksika. I Evropa je veći mala problema s fentanilom usled nestašice heroina. Pre svega Letonija, Norveška, Estonija, ali u DEA vide opasnost da će se ova droga proširiti i na Balkan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading