GOKSIJEVA UDOVICA NIJE DOBRO: Uznemirio je tok suđenja i neistine, advokati će tražiti doživotnu za Velju i Mareta!

Autor:

Hronika

22.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naivno je verovanje da krivično delo ubistva ne može biti dokazano ukoliko se telo ne pronađe, objašnjava zastupnik supruge ubijenog Gorana Veličkovića.

GOKSIJEVA UDOVICA NIJE DOBRO: Uznemirio je tok suđenja i neistine, advokati će tražiti doživotnu za Velju i Mareta!

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ, E-Stock/M. Privatna arhivaRafailović, republika

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Goran Veličković Goksi, Jelena Veličković

Iz kulisa suđenja klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje se nastavlja u ponedeljak, odvija se prava drama. Jelenu Veličković, udovicu ubijenog Gorana Veličkovića Goksija, veoma je uznemirio tok suđenja i neistine koje su okrivljeni izneli o njenom suprugu i njoj, saznaje portal Republika.rs.

Kako kaže advokat Vesna Golubović, koja je zastupa u procesu, Jelena je u lošem psihičkom stanju zbog svega toga. Jelena nam se nije javila kad smo pokušali da kontaktiramo s njom, a jedna od njenih rođaka samo je rekla:

- Ona nije bila deo kriminalnog miljea i kategorična je da nije znala da se njen muž bavi kriminalnim radnjama. Laž je i da je poznavala Filipa Koraća, što je bilo pomenuto na suđenju.

Dokaza dovoljno

Korać je, da podsetimo, dovođen u vezu sa "škaljarskim klanom", suprotstavljenim Belivukovoj ekipi.

Vesna Golubović smatra da prikupljeni čvrsti dokazi vođe klana i njihove saradnike u izvršenju najtežih krivičnih dela teraju u doživotni zatvor.

- Bez detaljnog iznošenja odbrane i odgovarajućih dokaza okrivljeni za najteža dela su praktično bez ikakve šanse da izbegnu odgovornost - ističe Golubovićeva.

Ona kaže da postoji dovoljno dokaza za ubistvo Goksija.

- Iz video-zapisa nadzornih kamera i iskaza svedoka se na nesumnjiv način utvrđuje kada je i pod kojim okolnostima nestao. Naivno je verovanje da krivično delo ubistva ne može biti dokazano ukoliko se telo ne pronađe i, mada retki, ovakvi slučajevi postoje u praksi. Ako imate osumnjičenog, motiv, okolnosti koje upućuju da nestanak stoji u vezi s ubistvom, svedoke, to je dovoljno - objašnjava Golubovićeva.

Foto: Republika

Jelena Veličković sa advokatom

O vođama klana Belivuku i Miljkoviću advokat kaže da pred sudom pokazuju da su samouvereno gospodarili ovom grupom. Smatra da se ispitivanjem svedoka-okrivljenih klan još više ukopava, te da dokazuju da su koristili kuću smrti u Ritopeku i druge resurse grupe, odnosno da su ubijali, otimali i činili sve drugo što im se optužnicom stavlja na teret.

Banalni detalji

- Pretpostavljam da okrivljeni brojnim pitanjima koja se odnose na detalje, vezanim za izgled prostorija u Ritopeku i bazi (prostorijama na stadionu Partizana), automobile za koje se sumnja da su korišćeni u izvršenju krivičnih dela, za mašinu za mlevenje mesa žrtava i same događaje koji su bili predmet iskaza, pokušavaju da dođu do odgovora koji bi, na neki način, kasnije mogli demantovati i time diskreditovati saradnike. Time su, zasad, doprineli jedino dopunjavanju i uverljivosti iskaza saradnika i utisku da su dobro upućeni u ono o čemu saradnici govore - rekla je advokat.

S druge strane, ona ističe da su okrivljeni članovi klana koji su svedoci na suđenju klanu Srđan Lalić i Bojan Hrvatin, kao i Nikola Spasojević u tek započetom svedočenju, detaljnim kazivanjem o svakom pojedinačnom ubistvu, ali i drugim krivičnim delima, vrlo uverljivi.

- Iskazi okrivljenih saradnika u svojstvu svedoka su potpuno autentični, detaljni i sigurni u pogledu bitnih činjenica. Insistiranje odbrane na banalnim detaljima će teško dovesti u pitanje utisak da je reč o ljudima koji su imali lično učešće u radnjama o kojima govore i da su zaista delovali kao članovi organizovane kriminalne grupe - ističe Vesna Golubović.

Autentični iskazi svedoka

Advokat Vesna Golubović smatra da su iskazi okrivljenih saradnika potpuno autentični.

Republika

Foto: ST/N. Pančić

Vesna Golubović

- Kako u pogledu sadržine tako i njihovog načina interpretacije, okolnosti i razloga vezanih za pristupanje grupi, odnosa prema delu i žrtvama, do motiva za priznanje, o čemu svi govore na krajnje uverljiv i detaljan način, demantujući tezu odbrane da su na to prinuđeni. Naprotiv, deluje da se nakon priznanja osećaju rasterećeno i bezbednije nego na slobodi. Lalić i Spasojević su konkretno govorili o strahu za sopstveni život - navodi naša sagovornica.

Svi ćute dok ih vođe "brane"

Golubovićeva je uverena da odbrana ćutanjem na ozbiljne optužbe, uz istovremeno detaljno ispitivanje svedoka, ne samo na iznete već i na druge inkriminisane okolnosti, njih još više tereti.

- Odbrani više stvari ne ide naruku. Posebno je indikativno da okrivljeni, optuženi kao vođe organizovane kriminalne grupe na izvestan način brane ostale, koji se drže prilično pasivno. Ovo, takođe, doprinosi utisku subordiniranosti i nedovoljne slobode ostalih okrivljenih, kakva je inače svojstvena članovima kriminalne grupe - zaključuje advokat.

Belivukov advokat najavljuje iznošenje primedbi

Advokat Nikola Jerković koji brani Veljka Brlivuka i Marka Miljkovića, kao i  još 11 okrivljenih u ovom predmetu otkriva da će po ispitivanju i trećeg svedoka okrivljenog  tražiti da sud ceni njihove iskaze jer je odbrana već pronašla brojna neslaganja u njihovim iskazima.

Foto: Starsport, e stock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

- U fazi smo ispitivanja okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, koji je na poslednjem  rocištu počeo da daje izjavu koju nije završio zbog isteka radnog vremena suda. Evidentno je da se iskazi optuženih suradnika Lalića i Hrvatina razlikuju u pojedinim delovima, što će sudsko veće morati da ceni  pri odlučivanju o njihovom statusu kao i pri donošenju presude. Iznećemo primedbe pošto Spasojević završi sa davanjem iskaza - rekao je Jerković. 

On je istakao da je jasno da odbrana i okrivljeni ne odugovlače proces kao što se spekulisalo, kao i da se svi na optuženičkoj klupi ponašaju pristojno što potvrdjuje činjenica da im sudija do sada nije izrekla nijednu meru za sprječavanje narušavanja reda i mira u sudnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading