SRAMNA ODBRANA GORANA DŽONIĆA: "Celo veče sam bio u garaži, ne sećam se iskaza - bio sam tučen u glavu!"

Autor:

Hronika

14.03.2023

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatram da nisam kriv. Oni su u optužnici napisali samo što njima odgovara - bile su prve reči Gorana Džonića na sudu.

SRAMNA ODBRANA GORANA DŽONIĆA: "Celo veče sam bio u garaži, ne sećam se iskaza - bio sam tučen u glavu!"

Foto: Facebook

Goran Džonić osumnjičen da je ubio porodicu Đokić

Goran Džonić (61) koji je optužen da je ubio brata od tetke Gorana (57), Gordanu (56) i Lidiju (26) Đokić iz Aleksinca, negirao je krivicu pred Višim sudom u Nišu i izneo svoju odbranu.

Optuženi je na ročište doveden sa lisicama na rukama, a imao je i naočare na licu i nosio je papire.

- Smatram da nisam kriv. Oni su u optužnici napisali samo što njima odgovara - bile su prve reči Džonića na sudu.

Naime, optužnica ga tereti da je izvršio krivično delo teško ubistvo da bi vratio dugove. U optužnici piše da je zaustavio Đokiće posle ponoći u selu Moravac, seo u njihov auto i naterao ih da idu prema Moravi na jednom platou. Po optužnici tamo je u kolima ispalio jedan hitac Goranu u glavu. Onda je izveo iz "pasata" Gordanu i Lidiju. Obema je prvo ispalio jedan hitac iz pištolja marke "bereta" u grudi, a potom u glavu. Obe su po optužnici doživele smrt. Nakon toga ih je gurnuo u jamu u Moravcu i zapalio.

Republika

Foto: Republika, Facebook

 

 

Na bereti kojom su likvidirani Đokići pronađeni su i dnk tragovi Lidije Đokić (25). Devojka je verovatno pokušala da se odbrani u nekom trenutku.

Džonić kaže da osim tasta koji mu je poklonio pišolj "beretu", za njega niko nije znao. 

- Kod mene je bio četiri, pet godina, a vratio sam ga dva, tri dana pre kritičnog događaja tamo gde je pronađen u ventilacionoj cevi u stanu moje supruge - kaže optuženi.

Ni sam ne može da objasni otkud na njemu tragovi Lidije Đokić, a osim toga, negirao je i sopstvenu izjavu. Na pitanje sudije kako je znao da je njegov brat od tetke u autu držao novac, on je odgovorio da nije znao te da je to izmišljotina. Iako mu je sudija rekla da je on to sam izjavio, on je istakao da to nije istina, te da je to rekao "neki svedok".

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

 

Džonić je u svojoj odbrani naveo da je 26. primetio da je prošlo vozilo marke "pasat" i Gocetu, prijatelju s kojim ide na pecanje, rekao da je Goran došao kod majke.

- Uzimao sam gorivo i u kanti i u auto, da bi sa Gocetom išao na pecanje i mi smo stvarno bili na pecanju 26. septembra do prvih večernjih sati. Seli smo kod njega na terasu, pili kafu, tada je prošao auto "pasat" koga znam u dušu. Rekao sam izgleda da je Raša (pokojni Goran) došao kod majke. On je godinama dolazio kod majke. Negde oko osam sati otišao sam kući i setio sam se da jednom čoveku popravim mašinu. Onda sam otišao na plac (u Moravcu u neizgrađenoj sinovljevoj kući) i celo veče sam bio u garaži. Nemam pojma dokle sam bio u garaži, samo znam da su u prodavnici, baš gde žive Jojke (braća Milošević) istovarali hleb. Znači do jutarnjih sati. Garažna vrata ne mogu da se otvore, ja se razumem u elektroniku i zato tvrdim da tamo, u garažu, niko nije ušao. Sve može da se proveri. Ja često radim, kad uđem u garažu, ne izlazim cele noći. Što se tiče pištolja, imam ga od osamnaeste godine. Imao sam i za držanje i za nošenje dozvolu. Tast mi je na samrti rekao da ima "pjetro bereta" pištolj koji je nabavio zbog lične bezbednosti. I to je taj pištolj koji je nađen kod mene. I taj pištolj sam pokazao, ali ne ovom policajcu koji me je tukao celu noć po glavi. Mene je tukao načelnik policije, ali nisam podneo nikakvu prijavu protiv njega - rekao je u prvom delu svog izlaganja Džonić i odbio svaku krivicu za smrt Đokića.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

Na pitanje sudije Mirka Draškovića "da li je dementan", Džonić je odgovorio potvrdno.

- Ja se sećam šta je bilo pre pet godina, ali se ne sećam iskaza zato što sam tih dana stalno bio tučen u glavu. Mene je tih dana tukao inspektor i stalno su se raspitivali o skuteru - naveo je Džonić koji nije umeo da odgovori na pitanje odakle njegov DNK na novcu kada nije bio u dodiru s njim. Džonić je slegao ramenima i rekao da ne zna.

- To mesto gde je izvršeno ubistvo ja odlično znam i tu smo hteli da stavimo kamp kućicu. Ja sam odbornik (SPS) i hteli smo da doteramo taj deo Moravca - rekao je Džonić.

- I ja se pitam odakle tragovi Lidije Đokić na celom šaržeru kada za taj pištolj niko nije znao sem tasta i vas - upitao je sudija Drašković.

Džonić je rekao: "I ja bih to voleo da znam".

Nakon što mu je pročitan iskaz koji je dao u kojem je jasno i do detalja optužio braću Jojke da su ga naterali i kako su ga naterali da izvrši ovo krivično delo što je izjavio 4. 11. 2021. i 4. 11. 2022. Džonić je rekao da se ne seća, da braću Jojke uopšte ne poznaje i da je čak bio na poligrafu zbog toga.

Tužilac je obrazložio da tužilaštvo optužnicu bazira na dokazima ali i na samoj odbrani optuženog.

- Tužilaštvo posebno insistira na dokazima sa uviđaja, veštačenjima balističkih tragova i izveštaja veštačenja sa obdukcije. Što se tiče kretanja Džonića automobilom "pasat", dokazuje se delom saslušavanjem svedoka koji su potvrdili ovu činjenicu. Povrede na telima oštećenih tužilaštvo dokazuje medicinskom dokumentacijom obdukcionom dokumentacija da je optuženi izvršio ovo delo iz pištolja marke bereta - rekao je tužilac.

Na sudu je svedočila Stojanka Đokić, majka pokojnog Gorana Đokića, a koja je u selu Moravac poznatija pod nadimkom baka Šojka. Ona je ranije Kuriru detaljno opisala poslednje trenutke s najmilijima. Tada je rekla da je videla pre nego što su Đokići krenuli ispred kuće videla auto, plavog čoveka sa mantilom koji je preturao po gepeku.

Republika

Foto: Printskrin

 

 

Ona je na sudu navela da je Džonić tražio njenog sina u menjačnici pre datuma ubistva.

- Taj Džonić je od mog Gorana pozajmio 1.000 evra za Božić. Lično sam videla da mu je pozajmio novac - rekla je Stojanka.

Džonić je onda krenuo da se raspravlja sa baka Stojankom i tvrdio da tih 1.000 evra nije pozajmio od Gorana. Sudija je ubrzo "smirio" situaciju i postavio još jedno pitanje baki.

- Kakav je odnos bio Džonića sa Đokićima u poslednjih mesec dana pre ubistva?

- Iz čista mira pre ubistva mesec dana se Džonić nije javljao nama. Prođe skuterom i toliko. Nije se javljao iz čista mira - navela je Stojanka Đokić.

Nakon pauze, svoj iskaz je prvi put dao Momčilo Aritonović, otac pokojne Goranove supruge Gordane:

- Ja najviše želim da saznam ko je ubio moju decu. O samom događaju nemam saznanja.

Onda je Džonić pitao "koliko puta je svoju Lidiju pozvao u Nemačku"?

- Kako je sada svi vole, a on je nije zvao u Nemačku. On je s mojim roditeljima 40 godina radio u Nemačkoj - prokomentarisao je na suđenju Džonić.

Sudija ovu izjavu nije uvrstio u zapisnik. Na sudu je govorio i Dragan Aritonović, brat pokojne Gordane.

- Situacija je mnogo teška za sve nas u porodici. Mi smo baš kada se to dogodilo 26. decembra (Đokići ubijeni 27. septembra) išli na neko slavlje i video sam Džonića na žutom skuteru kako razgovara s nekim čovekom, a koji je bio na suvozačevom mestu u vozilu. Nisam znao da je pokojni Goran Đokić ima pištolj, a kada smo ušli u stan s inspektorima, video sam futrolu što inicira da je imao pištolj. Tako da sam ja video samo municiju, ali ne i pištolj - rekao je Dragan Aritonović.

Takođe Gordanin brat, Novica Aritonović nikada nije dao izjavu medijima tako da se njegovo izlaganje na sudu danas bilo prvi put.

- Nikada nisam ni slutio da tako nešto može da se desi. Tada kada smo išli na to veselje u Niš, trebalo je i Đokići da budu tu. Optuženog sam video tog dana kako se drži za prozor automobila. Smejao se. On je išao prema Žitkovcu. Neposrednja saznanja o samom događaju nemam - ispričao je na sudu Novica Aritonović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading