VIDOJE MITRIĆ ZLOČINCIMA DELI SAMO MAKSIMALNE KAZNE: Sudija zvani Car Dušan

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U slučajevima silovanja dece bih delio doživotne robije, a već važim za nekog ko daje visoke kazne, kaže delilac pravde u Višem sudu u Novom Sadu.

VIDOJE MITRIĆ ZLOČINCIMA DELI SAMO MAKSIMALNE KAZNE: Sudija zvani Car Dušan

Foto: Pravni fakultet, Viši sud Novi Sad

Svakog silovatelja deteta osudio bih na doživotni zatvor, a za sada sam samo jednog, otkriva za Republiku čuveni sudija Višeg suda u Novom Sadu Vidoje Mitrić, koji za sebe kaže da je poznat po glasu kao sudija koji zločincima deli samo maksimalne zatvorske kazne. U razgovoru za naš list Mitrić je istakao da bi svakom ko seksualno zlostavlja dete trebalo da bude zaprećena samo doživotna kazna zatvora.

Doc. dr Vidoje Mitrić iza sebe ima brojne visoke kazne, na osnovu kojih koje su mnoge ubice i silovatelji zauvek smešteni iza rešetaka, a u javnosti su najpoznatije dve koje su nakon izricanja izazvale veliku pažnju i čestitke.

Odlukom Mitrića prvo je 2014. Vaskrsije Vrekić (30) iz Banatskog Dvora osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva poznanice Marije Cimbal (23). To je bilo prvo izricanje maksimalne kazne od 40 godina u Novom Sadu, od njenog uvođenja 2002, a Mitrić se i danas seća svih detalja tog brutalnog zločina.

- Ipak je okrivljeni u tom slučaju bio natprosečno inteligentan i zločin je počinio na veoma svirep način. Došao je kod te devojčice i tražio joj 300 evra, a ona, jadna, toliko je i imala u kući. Onda ju je zadavio, zapalio i izašao napolje, a stan zaključao. Ključ je bacio i nikada nije nađen. To veče je proveo potpuno smireno, i to u provodu. Godinu dana posle presude se obesio u zatvoru - opisuje sudija Mitrić za Republiku.

Sledeća presuda čuvenog novosadskog sudije koja je pobrala sve pohvale jeste iz oktobra prošle godine, kada je starac Miloje Janković (84) osuđen na doživotni zatvor jer je na novosadskoj plaži primorao dečaka (8) da ga oralno zadovolji.

Foto: shutterstock

 

- Silovanja dece su možda najstrašnija krivična dela. U tim slučajevima bih delio samo doživotne robije, a već važim za sudiju koji daje visoke kazne, ali to je samo za dela koja su toliko teška, kao ovo na plaži, tako da ne smatram da sam prestrog, kako drugi kažu. Voleo bih da se zakonski uvede da tim zlostavljačima budu zaprećene samo doživotne kazne. Radio sam u najvećim sudovima u Srbiji. Prvo u Prištini, pa u Beogradu, u Četvrtom sudu, koji je tada bio najveći, onda dugo godina kao istražni sudija u Višem sudu u Novom Sadu... Svašta sam video, ali ova dela koja se dešavaju na teritoriji Novog Sada su zaista specifična i manje se dešavaju u drugim delovima Srbije. Imao sam čak nekoliko slučajeva u kom su silovani dečaci. U ovom gradu silovanje dece kao da je uzelo maha i tu dajem maksimalne kazne. I doživotnu sam dodelio zbog te generalne prevencije da bi se sprečila sledeća dela - naglašava naš sagovornik.

Mitrić ističe da je Viši sud u Novom Sadu počeo da pomaže žrtvama da na najlakši način dođu do materijalne odštete.

- Ono što je veoma bitno jeste da u tim našim presudama istovremeno donosimo i odluke u korist oštećenih jer im po kratkom postupku nadoknađujemo materijalnu štetu. Konkretno, za ovog silovanog dečaka sam dosudio da mu se odmah nadoknadi šteta, i to u maksimalnom iznosu koji su tražili. Do sada su oštećeni ta prava ostvarivali u parnici, a sada im nekoliko kolega i ja skraćujemo ceo postupak. To radimo kad god možemo jer gledamo da nekako pomognemo toj oštećenoj strani - zaključuje doc. dr sudija Vidoje Mitrić.

PUNE RUKE POSLA ZA PRAVOSUĐE U NOVOM SADU

Naš sagovornik sudija Vidoje Mitrić ističe da statistike pokazuju da u Novom Sadu trenutno najčešće dolazi do krivičnih dela iz svih oblasti.

- Mislim da je procenat krivičnih dela u Novom Sadu iz svih sfera trenutno najveći u Srbiji. Mislim da država povodom toga treba da povuče neke preventivne poteze i to što pre, verovatno kroz rad s tužilaštvom i policijom. Doduše, mislim da Više tužilaštvo u Novom Sadu vrlo dobro radi svoj posao i da su veoma preopterećeni prevelikim brojem slučajeva - procenjuje Mitrić.

Mnogima je 30 godina doživotna robija

Novosadski sudija naglašava i da za neke monstrume kazna manja od maksimalne, od 30 godina, nije mala, kako javnost nekad komentariše.

- Ljudi kažu da su neki zločini u Srbiji zaslužili više od 30 godina, koliko im je presuđeno, ali ni to nije mala kazna jer je u mnogim slučajevima i ona doživotna. Apelacioni sud je potvrdio većinu mojih presuda, a visoke kazne posebno delim silovateljima dece i jer sam svestan kakve traume mališani vuku ceo život. Međutim, za neka druga dela imao sam i niže kazne od drugih sudija - objašnjava sudija Vidoje Mitrić.

Protivnik smrtne kazne

Vidoje Mitrić otkrio nam je i za koja krivična dela misli da zaslužuju oštrije kazne.

- Obradovao sam se kada je 2019. uvedena doživotna kazna jer je to apsolutno ispravno, ali nisam za vraćanje smrtne kazne. Jedino bih kod razbojništva povećao zatvorske kazne. O toj temi sam radio doktorat jer smatram da su one u Srbiji blage. Takođe, i u oblasti nasilja u porodici mislim da treba uvesti brojna poboljšanja - rekao je sudija Mitrić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading