ISPOVEST MUŽA MAJKE OSMORO DECE: Ležala je na ulici beživotna i krvava, svet mi se srušio

Autor:

Hronika

28.02.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok sa decom sprema sahranu supruge koja je stradala na njegove oči Nikola Đokić otvorio dušu za Republiku - svedoči o jezivom prizoru i nesreći.

ISPOVEST MUŽA MAJKE OSMORO DECE: Ležala je na ulici beživotna i krvava, svet mi se srušio

Foto: ST/V. LUKIĆ

Pri kraju Vinogradske ulice u beogradskom naselju Surčin u petak pred veče, na oko stotinak metara od kućnog praga, džip je pokosio roditelje osmoro dece, Svetlanu Kovačević(54) i njenog nevenčanog muža Nikolu Đokića(58), koji su se kretali ivicom kolovoza, budući da trotoara nema. Komšije su videle jezivi prizor i istrčale na ulicu da priteknu u pomoć, a vozač džipa Vujadin Damjanović u vidno alkoholisanom stanju nije bio svestan ni šta je uradio. 

- Dok su Ceca i Nidža ležali nepomično obliveni krvlju po licu, vozač je sa onom debelom cigarom u ćošću usta, vidno pijan, izašao iz crvenog džipa i šutirao smeće po ulici govoreći : "Šta je ovo ". Delovao je ljutito i k"o pao sa marsa, i kao da ne zna ni gde je, ni šta se desilo  - ispričala je komšinica za Srpski telegraf. 

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Mesto nesreće u Vinogradskoj ulici

Inače, Svetlana je sa strahovitim povredama prevezena u bolnicu, kao i njen suprug koji je otpušten i sada kod kuće čeka operaciju potkolenice na kojoj ima otvoreni prelom. Majka osmoro dece nije izdržala i posle tri dana borbe za život je preminula. 


- Mučno je živela i mučno stradala, a bila je dobra žena, posvećena majka i supruga koja je barabar sa mužem radila fizičke poslove, kopala je, nosila cigle i sve što je potrebno. U komšiluku su tog dana njih dvoje kopali jamu i na putu da pomognu komšiji je jadna Ceca i stradala - objašnjava komšinica dok nas vodi ka dvorištu sa više objekata u kojima stanuje velika familija stradale Svetlane i povređenog Nikole. 

Udate ćerke stradale Svetlane polako pristižu u porodični dom da isprate majku na večni počinak, dve najmlađe ćerke, tinejdžerke Anđela i Milica su oko oca koji leži u krevetu i plače dok prepričava prijateljima i široj porodici kako je izgledao najgori dan u njegovom životu. Sinovi primaju saučešće, a ogorčeni na bahatog vozača koji im je pokosio roditelje kažu da im je neshvatljivo takvo ponašanje i kako neko tako bezdušan može da postoji, a zapanjeni su što mu ni pritvor nije određen.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nikola Đokić sa najmlađom ćerkom

Ni da pita šta se dešava, da ponizno dođe i traži oprost za to što je uradio. Strašno. Nije ubio psa lutalicu nego ženu, majku jer je pijan vozio u naseljenom mestu najmanje 100 na sat. Ni taj sud ne mogu da razumem kad su ga pustili da bude na slobodni pošto je pregazio moje roditelje, kakva je ovo zemlja, nema pravde ili nije ista za sve nas. Jedan je zakon za nas, a drugi za njega u džipu, očigledno - rekao je jedan od Svetlaninih i Nikolinih sinova. 

Teško povređeni Nikola kaže da će suprugu pamtiti kao vernog saputnika kroz život koja mu je sa 15 godina rodila prvu ćerku, od koje imaju i unuke, kao i od druge starije dece. Kaže da je ponosan na decu jer su iyrasli u poštene i lepo vaspitane ljude i plačući pripisuje zasluge za to Svetlani. 

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nikola Đokić sa šestoro od osmoro dece i unukom

- Moja Ceca je bez batina vaspitala našu decu. Ponosan sam na sve. Unuk od sedam godina je traži stalno jer je odrastao pored nje od kada ga je majka kao bebu ostavila. Ćerke i sinovi su neutešni, a meni koliko je teško ne mogu ni da opišem. Probudio sam se na ulici i nisma znao šta se desilo, tražio sam da me brat dovede kući, a on mi pokazuje Cecu koja leži beživotna i krvava. Svet mi se srušio - jecajući priča Nikola. 
I njegova sestra žali snajku, kao i snovci i sinovice. Nikolina sestra kaže da je suze njegove dece strahovoto bole.

- Anđela je te noći kada su udareni plaćući gledal u nebo i molila se da joj Bog vrati makar jednog roditelja. Možete misliti koliko je teško to gledati, a i mene pri tom boli duša. Ne mogu da jedem od tuge. Sećanje na taj dan i to predveče mi je najmučniji događaj - rekla je sestra Nikole Đokića koja deli dvorište sa porodicom brata.

 Dever je prvi od ukućana čuo za Svetlanin i Nikolin usud ipritrčao je da pomogne dozivajući sinove da i oni priteknu. U prvi mah je mislio da mu je brat ostao bez oka, jer je krv šikljala preko desnog oka i te strane lica, a mislio je da je Ceca na mestu ostala mrtva jer nije pokazivala znake života. 

Porodica je odmah počela da sprema sahranu za nesrećnu ženu, a onda su sutradan saznali da nije izdahnučla i da se  lavovski bori za život usled strahovoitih povreda glave, karlice i nogu, sa odstranjenom slezinom. 

Ipak, trećeg dana su im javili da je Svetlana izgubila životnu bitku, te joj spremaju sahranu i obaveštavaju prijatelje i širu porodicu. 

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Ograničenje brzine koje se ne poštuje

APEL ZA POMOĆ DECI

Iako izuetno skromno žive i svaka materijalna pomoć bi im bila dragocena, Nikola i njegova deca su vrlo ponosni i ne žele da ih neko sažaljeva. Svi imaju istu molbu, da nadležni da se postave ležeći policajci u Vinogradskoj ulici u kojoj živi, gde se i desila nesreća.

Nikola, njegovi kumovi, porodica i komšije tvrde da je neophodno da se na njihovom delu te dugačke ulice koja spaja Novi Beograd i Surčin postave ležeći policajci.

- Zbog četrdesetoro i više dece u najužem kraju, ali i omladine i nas starijih koji ih hrane, molim nadležene da postave ležeće policajce da bi usporili vozače koji divljaju na putu. Ima znak za ograničenje brzine od 40 kilometara na sat i on je vidno istaknut, ali vozači ne mare za ograničenja i voze tri puta brže. Komšinici je pre neki dan kombi odneo kapiju i ogradu. Meni je onaj u petak ubio ženu i mene umalo. Mora se nešto preduzeti, da ne bude novih žrtava - zaključio je Nikola suznih očiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading