CARINICI OTKRILI PREVARU S DUVANOM ZA NARGILE! Na granici zaustavljena još jedna pošiljka švercovane robe!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi uspeh carinika! Na graničnom prelazu Batrovci otkriven je šverc duvana za nargile koji je, uz falš dokumentaciju, trebalo da bude bude isporučen kosovskoj firmi "Star baks".

CARINICI OTKRILI PREVARU S DUVANOM ZA NARGILE! Na granici zaustavljena još jedna pošiljka švercovane robe!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kako kaže dobro obavešteni izvor Republike, reč je o 13 kilograma duvana za nargile.

- To je, međutim, u fingiranoj dokumentaciji predstavljeno kao aroma za nargile, koja ne podlaže plaćanju akciza - objašnjava on.

Naime, tog 21. oktobra prošle godine na graničnom prelazu Batrovci službenici carine zaustavili su vozilo firme "Portsped" iz Kopra i u njemu pronašli 13,4 kilograma materije koja im je ličila na duvan za nargile iako je bila prijavljena kao aroma za te lule.

MUĆKE S AKCIZAMA

- Carinici su zadržali robu radi provere, pa su nakon četiri dana u odeljenju za suzbijanje krijumčarenja ustanovili da je ipak reč o duvanu, za koji se plaćaju akcize i izdaju dozvole, dok za aromu to nije potrebno. Takođe, osim nepropisnog prijavljivanja, utvrdili su i da za robu nije priložena adekvatna bankarska garancija, da ne može da se reeksportuje na Kosovo jer ne ispunjava uslove po važećoj uredbi o prometu i da ta firma nije registrovana za trgovinu duvanskim proizvodima, tako da i ne može biti primalac - objasnio je naš izvor blizak slučaju.

Na Batrovcima, ali i ostalim prelazima, carinici već godinama postižu zavidne rezultate. Kao što se nedavno uverila ekipa Republike, na ovom graničnom prelazu padaju belosvetski šverceri droge, zlata, migranata.

Šef carinske ispostave Batrovci Goran Đorović otkrio nam je šta se najviše krijumčarilo u 2022.

- Tokom protekle godine imali smo najveće zaplene cigareta, deviza i zlata. Zaplena oko 50 tona cigareta je rekordna zaplena cigareta dosad zabeležena. Taj šverc je sprečen u luci Prahovo kada je pretražen jedan brod. Na našem prelazu smo oduzeli i jedan skupoceni ferari, a bilo je i dosta dragog kamenja i brilijanata. Oni su pronađeni kod putnika iz zapadne Evrope čije je krajnje odredište bila Turska. Sumirani rezultati zaplena pokazuju da je 2022. bila uspešnija od prethodne - zaključuje Đorović.

MOBILNI SKENER

Iskusnim carinicima posao olakšava i mobilni skener, koji krijumčari uzalud pokušavaju da "prevare".

Petar Maksić iz odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina objašnjava da se, kada vozilo prođe kroz skener, na monitoru pojavi primarna fotografija, koja se potom obrađuje i analizira.

- Od skenera ne može ništa da se sakrije, tako da brzo možemo da vidimo da li se među prijavljenom robom nalazi još nešto, neka skrivena roba organskog ili neorganskog porekla. Samo u takvim situacijama, kada uočimo nešto sumnjivo, radimo detaljan pregled. To nam štedi mnogo vremena jer skeniranje traje do pet minuta, dok su ranije za istovar robe i detaljan pregled bili potrebni sati, uz angažovanje većeg broja carinika - objasnio nam je Maksić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading