PROVELI SMO DAN NA BATROVCIMA! CARINICI OTKRIVAJU NOVE TRIKOVE KRIJUMČARA: 11 kila zlata u rezervoaru (VIDEO)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na našem prelazu smo oduzeli i jedan skupoceni ferari, a bilo je i dosta dragog kamenja i brilijanata, kaže Goran Đorović, šef carinske ispostave Batrovci.

PROVELI SMO DAN NA BATROVCIMA! CARINICI OTKRIVAJU NOVE TRIKOVE KRIJUMČARA: 11 kila zlata u rezervoaru (VIDEO)

Foto: ST/N. PANČIĆ

Granični prelaz

Na graničnim prelazima u Srbiji tokom 2022. ostvarene su rekordne zaplene cigareta, deviza i zlata. Ukupna vrednost zaplenjenih deviza iznosi oko pet miliona evra u različitim valutama, pronađeno je i skoro 32 kilograma zlata, 64 miliona komada cigareta i oko pola tone narkotika! Deo ovih zaplena realizovali su carinici na graničnom prelazu Batrovci, koji su za Srpski telegraf i portal Republika otkrili nove trikove švercera, ali i kako za pet minuta može da se otkrije sakrivena roba ili ljudi.

Iskusnim carinicima posao olakšava i mobilni skener, koji krijumčari uzalud pokušavaju da "prevare".

Petar Maksić iz odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina objašnjava da se, kada vozilo prođe kroz skener, na monitoru pojavi primarna fotografija, koja se potom obrađuje i analizira.

- Od skenera ne može ništa da se sakrije, tako da brzo možemo da vidimo da li se među prijavljenom robom nalazi još nešto, neka skrivena roba organskog ili neorganskog porekla. Samo u takvim situacijama, kada uočimo nešto sumnjivo, radimo detaljan pregled. To nam štedi mnogo vremena jer skeniranje traje do pet minuta, dok su ranije za istovar robe i detaljan pregled bili potrebni sati, uz angažovanje većeg broja carinika - objašnjava Maksić.

Carinici nalaze krijumčarenu robu na potpuno nezamislivim mestima.

- To može biti i rezervoar sa gorivom, kao, na primer, u slučaju 11 kilograma zlata otkrivenih baš na taj način, na ovom prelazu. Ako na skeneru ne vidimo da se gorivo ustalasalo od vožnje, već se vidi ravna crta, znamo da je to zato što se unutra nalazi i neki tvrd predmet. Takođe, ako u rezervoaru ima nekih kockica, ako se on previše providi, onda je u njemu neka druga supstanca, a ne nafta. Ranije su, primera radi, marihuanu stavljali u rezervni točak, a te pakete obmotavali selotejpom. Kada su videli da skener može to da snimi, počeli su da je pakuju u foliju, misleći da se to neće videti na skeneru, a time se samo pojačava kontrast na snimku - opisuje Maksić.

Šef carinske ispostave Batrovci Goran Đorović otkrio je šta se najviše krijumčarilo u 2022.

- Tokom protekle godine imali smo najveće zaplene cigareta, deviza i zlata. Zaplena oko 50 tona cigareta je rekordna zaplena cigareta dosad zabeležena. Taj šverc je sprečen u luci Prahovo kada je pretražen jedan brod. Na našem prelazu smo oduzeli i jedan skupoceni ferari, a bilo je i dosta dragog kamenja i brilijanata. Oni su pronađeni kod putnika iz zapadne Evrope čije je krajnje odredište bila Turska. Sumirani rezultati zaplena pokazuju da je 2022. bila uspešnija od prethodne - zaključuje Đorović.

Dva motocikla u nameštaju

Slučaj "verovali ili ne" desio se 8. septembra 2022. na graničnom prelazu Horgoš, kada su carinici tokom pregleda kombija, u tovaru polovnog nameštaja, pronašli dva skupa motocikla marke kavasaki Z100R i dukati stritfajter V4, koje su dvojica 20-godišnjaka pokušala da prošvercuju. Sumnja se da su motori ukradeni u Nemačkoj, a carinicima su rekli da idu u Bogatić.

ŽURIM U BOLNICU, NIJE MI DOBRO

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Foto: Ilustracija

Prema rečima Gorana Đorovića, krijumčari se na graničnom prelazu sami otkrivaju brojnim sitnicama.

- Odaje ih ponašanje i odnos prema službenicima na graničnom prelazu, njihovi odgovori na pitanja koje službenik postavlja, ruta kojom putuju... Sve su to indikatori koji cariniku mogu da ukažu da postoji mogućnost da je lice učesnik u krijumčarenju. Krijumčari uglavnom koriste iste ili slične izgovore kao što su: "Nisam znao da to treba da prijavim," "Zaboravio sam da sam to stavio," "Žurim hitno u bolnicu, nije mi dobro..." - kaže Đorović.

SUMNJIVA UGAONA GARNITURA

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Foto: Ilustracija

Petar Maksić ističe da se pre samog skeniranja vrši procena zašto neko vozilo treba dodatno da se pregleda na skeneru.

- Metodom analize rizika selektujemo vozilo koje treba da se skenira, na šta utiču brojni faktori, od same dokumentacije, mesta odakle je vozilo krenulo, njegovog krajnjeg odredišta, cene robe, ponašanja vozača. Upoređujemo vrednost robe i prevoza, pa je bilo situacija da je prijavljena jeftina ugaona garnitura, a da sam prevoz košta više od nje. Prema samom snimku, odmah možemo da vidimo da nešto nije logično jer se, recimo, zna kako treba da izgleda struktura krova hladnjače, kako izgleda nameštaj, jastuk, pa svako odstupanje od očekivane slike unosi sumnju da se u unutrašnjosti krije i nešto čemu tu nije mesto - napominje naš sagovornik.

Ogrnuo se sa 84.000 evra

Kod jednog putnika (46) zaustavljenog na Batrovcima, u specijalno napravljenom pojasu koji je nosio oko struka, pronađeno je 84.000 evra. Te devize, naravno nije prijavio.

DUHOVI LJULJAJU KAMION

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Foto: Ilustracija

Česti su, gotovo svakodnevni, slučajevi otkrivanja ilegalnih migranata u kamionskim tovarima. Neretko se dešava da sami vozači prijavljuju da je moguće da u tovarima imaju neželjene putnike.

- To uglavnom budu vozači koji su spavali na parkinzima. Čim stignu na granični prelaz, prijave nam da su u strahu jer su tokom noći osetili ljuljanje kamiona i glasove, odnosno da sumnjaju da su im se migranti ušunjali u tovarni deo. I mi, kao i službenici policije, uvek savetujemo da u takvim situacijama zbog lične bezbednosti ne izlaze iz kamiona, već da odmah dođu na granicu i to nam prijave - objašnjava Maksić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading