BAGZI PROGOVORIO O PRVOJ OTMICI ZEMUNACA: Otac mladića koji se ubio nakon kidnapovanja morao da plati kaznu 50.000 dinara

Autor:

Hronika

06.12.2022

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Bagzi je ispričao da poznaje svu četvoricu okrivljenih i da su se oni družili sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem.

BAGZI PROGOVORIO O PRVOJ OTMICI ZEMUNACA: Otac mladića koji se ubio nakon kidnapovanja morao da plati kaznu 50.000 dinara

Foto: Društvene mreže

Novak Stevanić

Dejan Milenković Bagzi, svedok saradnik u postupcima protiv "Zemunskog klana" svedočio je danas u Višem sudu u Beogradu na suđenju Milanu Radukiću, Saši Đajiću, Goranu Ristiću i Nikoli Bajiću, optuženim za razbojništvo iz 1997. godine.

Taj slučaj je poznat kao "prva otmica Zemunaca", kada su oteli Novaka Stevanića, tukli ga i naterali da kaže gde im se u stanu nalazi sef i onda ga obili i opljačkali oko 100.000 nemačkih maraka i četiri kilograma zlatnog nakita.

Prema optužnici bivši policajci Radukić i Đajić su zaustavili i legitimisali Stevanića, ubacili ga u automobil, koji je vozio Ristić i predali Dušanu Spasojeviću. Zemunci su ga te noći držali vezanog u hangaru na Novom Beogradu, a čuvao ga je Bajić. Ujutru su ga pustili, nakon što su odneli dragocenosti iz sefa, a osam meseci kasnije Novak se ubio.

Bagzi je ispričao da poznaje svu četvoricu okrivljenih i da su se oni družili sa Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. Naveo je i da oko otmice Novaka Stevanića nema direktna saznanja, već da su to njemu i Ljubiši Buhi Čumetu tada u kafiću u Surčinu pričali Spasojević i Luković.

- Komentarisali su da su posle otmice opljačkali stan i da sef nije bio u zidu, već ispod parketa i da im je bilo teško da ga otvore, pa su morali da dođu sa brusilicom. Plašili su se da su im možda ostali otisci prstiju i pričali su da su našli dosta novca i nakita. Čumetu su u tom periodu poklonili dva, tri zlatna lanca, a meni žuti sat, čije poreklo ne znam, a predao sam ga Upravi kriminalističke policije 2006. ili 2007. godine kada sam davao izjavu - kazao je Bagzi.

Zoran Stevanić, Novakov otac, rekao je u sudnici da je to njegov zlatni sat, koji je posle bio u Specijalnom sudu odakle je nestao. Sudija ga je kaznila sa 50.000 dinara.

- Ako budete tako oštri i prema ljudima koji su mi ubili sina sa zadovoljstvom ću da platim kaznu - kazao je Stevanić, a sudija je tada naredila da ga izbace iz sudnice.

Foto: www.profimedia.rs

Dejan Milenković Bagzi

Bagzi je ispričao da su tadašnji policajci Milan Radukić i Zoran Vukojević štitili Spasojevića i Lukovića od policije, išli sa njima i pokazivali legitimacije ako bi ih zaustvili ili palili rotacije:

- Bio sam sa njima kada je Radukić dolazio, Dušan mu je tražio pomoć kad su mu našli oružje, drogu ili hapsili njegove dilere i on im je pomagao. Kad njima nisu mogli da se obrate obraćali su se Čumetu. Znam da im je javljeno da su u tom stanu što su opljačkali ostali Spasojevićevi tragovi, ali ne znam ko im je to javio - kaže Milenković i dodaje da su Luković i Spasojević imali iznajmljene stanove, gde su donosili plen i da su radili sa Bajićem i Riletom iz Batajnice, navode Novosti.

- Kad im kupci ne bi platili drogu, koju su na sitno prodavali po nekoliko grama, otimali su ih i pljačkali im stanove ili bi im oduzimali vozila. Tih otmica je bilo u manjem broju tih godina, a one su postale češće i ozbiljnije posle formiranja klana 1999. ili 2000. godine - rekao je on.

Foto: Dragan Stanković

Ljubiša Buha Čume (levo)

Svedok je odgovarajući na pitanja rekao da nema saznanja da je Ljubiša Buha učestvovao u toj otmici i razbojništvu i da ne zna kako je podeljen plen. Kazao je i da su policajci Radukić i pokojni Vukojević znali za taj hangar.

Na pitanje Radukića ko je u hangaru pronašao 1,4 kilograma heroina, Bagzi je odgovorio:

- Koliko se sećam vi.

Na pitanje sudije naveo je i da je podela para i posla bio razlog što su se odvojili "Surčinski" i "Zemunski klan", koji su do 2000. godine bili zajedno i da se do tada najviše slušao Ljubiša Buha, kojem Spasojević nije mogao ništa da naredi.

Svedok Ljubiša Buha - Čume, nije se danas pojavio da svedoči u sudu. Sudija je naložila da ga za sledeći pretres krajem februara dovede policija. Buha je pre godinu i po dana bio na ovom suđenju i rekao da ne želi da svedoči ukoliko se ne isključi javnost i dok mu se ne dodeli policijska zaštita, jer mu je ugrožena bezbednost, pošto je već osam pripadnika nekadašnjeg "zemunskog klana" izašlo iz zatvora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading