U SRBIJI GA ČAK POMILOVAO BIVŠI PREDSEDNIK! Sumnjičen za više od 20 ubistava u Srbiji, Holandiji i Španiji, malo šta mu dokazano! EVO KO JE LUKA BOJOVIĆ!

Autor:

Hronika

30.11.2022

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Luka Bojović, čije je nadimak pekar, bivši je pripadnik Srpske dobrovoljačke garde i saradnik Željka Ražnatovića Arkana.

U SRBIJI GA ČAK POMILOVAO BIVŠI PREDSEDNIK! Sumnjičen za više od 20 ubistava u Srbiji, Holandiji i Španiji, malo šta mu dokazano! EVO KO JE LUKA BOJOVIĆ!

Foto: Profimedia

Luka Bojović u sudnici

Rođen je 1973. godine, sin je Anđelke (rektora Univerziteta Umetnosti i profesora na Fakultetu Likovnih Umetnosti) i pokojnog Vuka Bojovića, direktora Beogradskog zoološkog vrta.

Luka Bojović je bio uhapšen u Valensiji 2012. godine zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, članom "zemunskog klana". Njih dvojica su se teretili za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu u 2009. godine, sa kojim Bojović delio “štek stan”.

Za ovaj zločin Bojović je oslobođen krivice, ali je osuđen na kaznu zatvora od 18 godina zbog falsifikovanja isprava, zločinačkog udruživanja i posedovanja oružja. Ova presuda je postala pravosnažna 2015. godine.

U saopštenju objavljenom tada na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Španije, navodi se da je Bojović jedan od najtraženijih begunaca sa poternica Interpola koji se sumnjiči za više od 20 ubistava u Srbiji, Holandiji i Španiji.

Paralelno, Bojoviću se sudilo i u Beogradu. On se teretio da je predvodio grupu koja je nasledila zemuski klan i koja je počinila tri ubistva i dva pokušaja ubistva. Najjači adut Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom sudskom postupku bilo je priznanje Sretka Kalinića, takođe nekadašnjeg člana Zemunskog klana. Kalinić, koji je u tom trenutku već izdržavao kaznu od 40 godina zbog ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića i drugih zločina Zemunskog klana, je priznao izvršenje dela, okrivivši Bojovića da je rukovodio grupom. Kako je stajalo u optužnici, Bojović je odbeglim Zemuncima pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Republika

Foto: www.profimedia.rs/printscreen

Luka Bojović

 

Ipak, sudsko veće je na kraju oslobodilo Bojovića krivice, nalazeći da iskaz Sretka Kalinića nije bio dovoljan dokaz za osuđujuću presudu. Osim ovog postupka, nijedan drugi se nije vodio protiv Bojovića. Ova okolnost znači da će se Bojović u Srbiju vratiti kao slobodan čovek.

Inače, prva pucnjava za koju se vezuje bila je tokom devedesetih godina u diskoteci „Trezor“ Godine 1998. je pravosnažno osuđen na 3 meseca zatvora zbog napada na policajca. Međutim kaznu nije služio pošto je tadašnji predsednik Milan Milutinović doneo odluku o njegovom pomilovanju. Policija Srbije ga je uhapsila 22. septembra 2007. godine pod sumnjom da je skrivao pripadnike „Zemunskog klana“ .Međutim optužen je samo zbog nezakonitog posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Za ovo delo osuđen je 2009. godine na 15 meseci zatvora, ali je pušten da se brani sa slobode.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Bojovića 2010. godine. Navodi da je on stao na čelo „Zemunskog klana“ nakon ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića koji su do tada bili vođe ovoga klana. Prema navodima tužilaštva svoju moć je učvrstio nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije. Tužilaštvo je optužilo Bojovića za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, pri čemu su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Sretko Kalinić je doveo Luku Bojovića u vezi sa nekoliko ubistava

 

Tužilaštvo je navodilo da je Bojović ovu grupu kriio za ubistvo svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana. Sa ovim zločinima Luku Bojevića je povezao Sretko Kalinić. 

Uz njegovo ime se vezuju ubistva, otmice i poslovi sa drogom. Nekoliko je godina bio aktivan na "zapadu". Neki izveštaji pokazuju da je radio sa većim kriminalnim preduzećima u Evropi na poslovima trgovine drogom, prostitucije, otmica.

Za njim je holandska policija raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je organizovao likvidaciju Srđana Miranovića u Podgorici 12. januara 2006. godine. Kao mogući naručilac pominjao se Vilijem Vim Holeder, 48, poznati holandski mafijaš svetske reputacije, koji se "proslavio" zbog otmice multimilionera Fredija Hajnekena 1983. godine. Pored ovoga, zanimljivo je da ga je "tražila" američka policija zbog ilegalne trgovine životinjama. Iako je ranije bilo rečeno da je njegova grupa trenutno jedna od najsnažnijih i najuticajnijih, nema podataka koliko ljudi radi u tom krugu. Za njegovu se ekipu tvrdi da angažuje saradnike "na ugovor", "na odrađeno" i da oko sebe ima samo mali broj privrženih saradnika.

Poslednjih godina se spominje da je bio jedan od vođa škaljarskog klana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading