SRPSKI MAFIJAŠI OKUPIRALI LEPU NJIHOVU: Oni su ubijali i dilovali drogu kao lažni Hrvati

Autor:

Hronika

29.08.2022

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kavačke i škaljarske kriminalce i njihove saradnike iz Srbije čuvaju jataci, s kojima diluju kokain i koji im obezbeđuju lažni identitet.

SRPSKI MAFIJAŠI OKUPIRALI LEPU NJIHOVU: Oni su ubijali i dilovali drogu kao lažni Hrvati

Foto: Tanjug/Hina/Printscree/MUP

Ubica s poternice Duško Tanasković (28) iz Kragujevca, kao i njegova žrtva visokopozicionirani "škaljarac" Goran Vlaović, ušli su ilegalno iz Crne Gore preko mora u Hrvatsku ili s lažnim hrvatskim pasošima.

Hrvatska javnost je posle ubistva Vlaovića još više u strahu od kavačke i škaljarske grupe, koje evidentno imaju uporište u Hrvatskoj jer su svesni da one ne prezaju ni od čega i da u međusobnim likvidacijama njihovi građani mogu biti kolateralne žrtve.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da za desetak hiljada evra mafijašima s našeg podneblja Hrvati prave pasoše, s kojima imaju prolaz širom Evrope, a da očigledno tamošnji organi s tim ne mogu da se izbore.

- Obračuni crnogorskih i srpskih kriminalca na ulicama Hrvatske predstavljaju veliku opasnost za sve nas. Turisti koji su se zatekli na Pagu su bili zgroženi kada je ubijen Vlaović jer su svesni da je mogao neko nedužan da strada. Ono što je sigurno jeste da ovo nije ni prvi ni poslednji obračun ove vrste i bezbednosne strukture bi ozbiljno morale da se pozabave tim problemom - rekla je za Srpski telegraf jedna gospođa s ostrva Pag.

Republika

Foto: Tanjug/ HINA/ ZVONKO KUCELIN

 

Hrvatski kriminolog Željko Cvrtila istakao je da je evidentno da se kriminalci iz komšiluka slobodno kreću po Hrvatskoj i da se ubijaju maltene na njihove oči.

- Ubice iz susednih država su u Draškovićevoj ulici neko vreme stanovale pre nego su ubile Ivu Pukanića, kao što su na Laništu dugo vremena živeli kasapi s Jaruna. Ceo sprat naše zgrade kriminalci iz susednih zemaja digli su u vazduh u svom obračunu. Situacija je takva da se oni, jednostavno, slobodno i neometano šetaju, i to s hrvatskim dokumentima - rekao je Cvrtila za hrvatske medije.

Sveži primer je hapšenje Filipa Koraća, koji je dolijao tek pošto se pet punih godina nesputano kretao s falsifikovanom hrvatskom ispravom. Preko veza i novca Korać je za prestup osuđen samo na godinu dana uslovnog zatvora, što je podiglo prašinu u Srbiji i Hrvatskoj.

Republika

Foto: pixabay.com/Public

 

Među najzvučnijim imenima balkanske mafije koja je uhvaćena s hrvatskim dokumentima su ubijeni "škaljarac" Igor Dedović, ali i "škaljarski" vođa Jovica Vukotić, koji se nalazi u bekstvu.

Od pripadnika "zemunskog klana" preko škaljaraca i kavčana, te navijačkih grupa iz Srbije u poslednjih nekoliko godina nosioci organizovanog kriminala iz celog regiona, koji se povezuju s međunarodnom trgovinom kokaina i ubistvima širom sveta, koristili su autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima.

Plaćeni ubica "zemunac" Sretko Kalinić koristio je dva hrvatska pasoša na ime Drage Cesara i Milivoja Mandića, a oba mu je nabavio Cvetko Simić Preletač, koji je ubijen u februaru 2010, nakon čega mu je telo bez glave potpuno raskomadano pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun, što je pomenuo i kriminolog Cvrtila.

Hrvatske putne isprave tokom kriminalne karijere su se domogli i "zemunac" Luka Bojović, njegovi saradnici Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, te narko-bos Darko Šarić.

Mobilni telefon lupao o kamen

U istrazi ubistva na Pagu, koja intezivno teče, posebno se veštači telefon koji je Tanasković pre hapšenja pomahnitalo pokušavao da razbije da bi uništio tragove zločina.

Policija je bila brza i uhapsila ga je već posle 15 minuta nakon likvidacije, koju je izvršio posle višednevnog praćenja žrtve, a očevici su istražnim organima ispričali kako je srpski mafijaš pokušao da uništi mobilni telefon.

Republika

Foto: Tanjug/ HINA/ ZVONKO KUCELIN

 

U trenutku hapšenja Tanasković je imao legalne srpske dokumente i sam je policiji rekao da je za njim na snazi potraga, ali je slagao da je na dan Šakovićeve likvidacije bio u rodnom gradu.

- Ubica sa Zrća je policajcima ispričao da zna da je za njim raspisana poternica Crne Gore i to zbog ubistva Milića Minje Šakovića 17. juna u restoranu u Budvi, u kojem je označen kao pomagač. Međutim, on je tvrdio da nema veze s tim, te da je tog dana bio u rodnom Kragujevcu jer je morao da izvadi dokumente. Istragom je definitivno utvrđeno da je dokumente izvadio dva dana ranije - ističe izvor.

Mogao ilegalno da uđe i jahtom

Istražni organi su sigurni da je Tanasković ilegalno ušao u Hrvatsku jer nije bilo načina da pređe granicu s pravim pasošem pošto bi već rutinskom kontrolom policija videla da je reč o licu s poternice.

Naš izvor kaže da kriminalci najčešće ulaze jahtama i posredstvom jataka.

- Vlaovićev ubica je verovatno ušao s lažnim pasošem, koji je bacio, ili ilegalno preko mora ili kopna. Iako morski granični prelazi imaju punktove na kojima se plovila prijavljuju, a graničari skeniraju pasoše, vrlo lako se moglo desiti da na šalteru radi jedan radnik koji zbog obima posla nije mogao posvećeno da sve iskontroliše budući da dnevno na obale zapadne Istre uđe od 300 do 500 turista. Carinik i policajac jedva stignu da pregledaju dokumente, a kamoli da tragaju za ilegalcima. Takođe, između 100 i 150 jahti dnevno prođe, od čega neke zaobiđu prelaze, pa je ubica lako mogao i na taj način da uđe - kaže izvor Srpskog telegrafa.

Za 10.000E se postaje lažni Hrvat

Tri velike grupe falsifikatora koji su izradom hrvatskih isprava zgrnuli milione pale su u Hrvatskoj u protekle tri godine, a u jednoj su bila i dvojica slavonskobrodskih policajaca. Međutim, to nije zaustavilo sistem, tako da je i danas hrvatski pasoš moguće kupiti za 10.000 evra, ali i trostruko skuplje, koliko su spremna da plate lica s poternice.

U Lijepoj njihovoj menjaju lični opis

Osuđivani ubica Ivan Vujović (35), za kojim je Interpol Srbija raspisao međunarodnu poternicu za pokušaj ubistva Beograđanina Darka Bulatovića, uhapšen je 19. avgusta u Hrvatskoj, kada je prilikom kontrole policajcima na uvid dao lažnu vozačku dozvolu Crne Gore.

Dozvola je bila na tuđe ime, a na njoj se nalazila njegova fotografija. Vujović je imao hrvatski pasoš s tuđim podacima, a svojom slikom.

Osumnjičen je da je koristio lažni identitet prilikom dogovora o medicinskom zahvatu kojim je hteo da promeni fizički izgled.

Zvicer iz Zagreba dobijao pare od kokaina

U dešifrovanoj skaj komunikaciji Slobodan Kašćelan i "kavački" šef Radoje Zvicer ugovarali su transfer novca od kokaina upravo preko Hrvatske.
- Dokad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni"...
- Brate, ovako sam izburgijao, žabari su u ponedeljak u Rim, ne mogu pre i vozač će biti u nedelju veče gde pa uzimaju pare i tera sve za Zagreb, a u Zagrebu ako je transfer, ja dobijam ovde isti dan pare" - pisao je Kašćelan Zviceru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading