ŠTA JE OPERACIJA "TROJANSKI ŠTIT": U tajnoj akciji uhapšeno više srpskih državljana zbog prodaje opojnih droga u Beču i Srbiji

Autor: Blic, Republika

Hronika

08.06.2021

18:56

Nakon sastanka predstavnika Tužilaštva za organizovani kriminal i predstavnika FBI, Tužilaštvo za organizovani kriminal saglasno je prenelo saopštenje Ambasade SAD i FBI, u kojem stoji da je kao deo tekuće koordinirane operacije sa partnerima u sferi sprovođenja zakona širom sveta, Federalni istražni biro Sjedinjenih Američkih Država (FBI) radio sa Srbijom na sprečavanju organizovanih kriminalnih aktivnosti, posebno onih u kojima se koristi šifrovana komunikacija za prikrivanje krivičnih dela.

Ilustracija: Republiak.rs, MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Ova operacija, poznata kao „Trojanski štit/Zeleni signal“, jedna je od najvećih i najsavršenijih policijskih operacija ikada sprovedenih u borbi protiv organizovanog kriminala.

Počevši od 7. juna izveden je čitav niz izuzetno obimnih policijskih akcija na teritoriji više zemalja sveta koje su rezultirale stotinama hapšenja. “Ova operacija jasno pokazuje da sve jače partnerstvo između FBI i srpskih organa vodi ka poboljšanju bezbednosti građana obeju zemalja rasplićući mreže međunarodnog organizovanog kriminala,” rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

U operaciji Trojanski štit/Zeleni signal, FBI je u tajnosti pokrenuo sopstvenu firmu za distribuciju šifrovanih uređaja pod nazivom “ANOM,” koja je servisirala preko 12 hiljada šifrovanih uređaja koje je koristilo bar 300 kriminalnih sindikata, uključujući međunarodne organizacije za trgovinu narkoticima u preko 100 zemalja. Početkom oktobra 2019, uređajiANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu “koju su smislili kriminalci za kriminalce,” a ciljna grupa za prodaju uređaja ANOM bili su svi oni prepoznati kao učesnici u ilegalnim aktivnostima.

FBI, uz podršku EVROPOL-a i u koordinaciji sa američkom Agencijom za suzbijanje narkotika (DEA), je partner sa Holandskom nacionalnom policijom (Politie), Policijom Švedske (Polisen), Australijskom federalnom policijom (AFP), organima za sprovođenje zakona Srbije i drugih država radi obrade podataka iz preko 25 miliona poruka prikupljenih od strane FBI u periodu od 18 meseci, tokom kojeg su kriminalci razgovarali o svojim aktivnostima preko uređaja povezanih sa sistemom ANOM. Ovako detaljan uvid omogućava identifikaciju i targetiranje visoko pozicioniranih vođa kriminalnih bandi širom sveta.

pixabay.com

Operacija Trojanski štit/Zeleni signal omogućiće Vladi Srbije i Evropolu da budu daleko bolje obavešteni o organizovanom kriminalu kako u Srbiji tako i u Evropskoj uniji.

Кriminalne mreže imaju ogromnu potrebu za šifrovanim komunikacionim platformama koje im olakšavaju rad. Međutim, tržište šifrovanih platformi za kriminalce je nestabilno. Jula 2020-te šifrovana platforma Enkročet (EncroChat) provaljena je zahvaljujući operativnom akcionom timu “EMMA.” Nakon ove međunarodne operacije, koja je izazvala potres u kriminalnom podzemlju širom Evrope, usledio je još jedan sličan obračun marta 2021, kada je međunarodna grupa sudskih i policijskih vlasti blokirala upotrebu šifrovane komunikacije organizovanih kriminalnih mreža preko komunikacionog sistema Skaj (Sky ECC) (tzv. Operacija Limit).

U ove dve operacije otkrivene su stotine miliona poruka razmenjenih među kriminalcima. Nakon obaranja sistema Skaj, organizovane kriminalne mreže tražile su novu komunikacionu platformu koja će im omogućiti da izbegnu organe gonjenja.

Očekujući ovaj razvoj događaja, FBI, u tesnoj saradnji sa AFP-om, razvio je strateški sistem ANOM kao odgovor na potrebe kriminalnih mreža za šifrovanom komunikacijom. Cilj nove platforme bio je da targetira globalne organizacije koje se bave organizovanim kriminalom, švercomdroge i pranjem novca bez obzira na teritoriju na kojoj operišu i da ponude slične šifrovane uređaje sa karakteristikama kakve kriminalne mreže traže. Paralelna istraga protiv sistema Skaj bila je smišljeni strateški aspekt Trojanskog štita/Zelenog signala, koja je navela deo baze kriminalnih korisnika Skaja da pređu na platformu kojom je rukovodila FBI“.

Jedna od širih akcija koja je realizovana u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno-informativne agencije i predstavnika FBI i austrijske policije i tužilaštva je otkrivanje organizovane kriminalne grupe na čijem čelu se nalazi Dario Đorđević, zvani „Đoks“.

MUP Srbije

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa SBPOК i BIA pokrenulo predistražni postupak sa primenom posebnih dokaznih radnji 20.07.2020. godine u cilju otkrivanja pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe (OКG) i njihovih nezakoniitih aktivnosti usmerenih na neovlašćenu prodaju i proizvodnju opojnih droga.

Nakon prikupljanja informacija posredstvom posebnih dokaznih radnji, utvrđeno je da pripadnici ove OКG vrše neovlašćenu prodaju opojne droge heroin, kokain i sintetičke opojne droge na području Republike Srbije i Republike Austrije. Deo informacija koji se odnosi na prodaju narkotika u Republici Austriji, srpski organi su ustupili nadležnim organima Republike Austrije, te su dana 05. 05. 2021. godine u Beču lišeni slobode pripadnici ove OКG koja je delovala na području grada Beča, kao najveća organizovana kriminalna grupa koja se bavila prodajom heroina i kokaina i to: Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić, kojom prilikom je zaplenjeno 9,45 koligrama heroina, 5,23 kolograma kokaina, 0,553 grama marihuane, 106.376 evra, 3 falsifikovane putne isprave: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja.

Istraga protiv ovih lica se sprovodi u Beču. Takođe, 06. 06. 2021. godine u Beču je lišen slobode i organizator organizovane kriminalne grupe Dario Đorđević od koga je zaplenjeno 10 kilograma heroina.U nastavku akcije TOК, SBPOК i BIA, koja je započeta 20. jula 2020. godin, dana 08. 06. 2021. godine u Beogradu je lišeno slobode sedam lica za koje postoji osnovana sumnja da su pripadnici ove OКG i za koje je posebnim dokaznim radnjama utvrđeno da su vršili neovlašćenu prodaju opojnih droga na teritoriji Republike Srbije, piše u saopštenju za javnost Tužilaštva za organizovani kriminal.

Komentari (0)

Loading