UREDBA VLADE, POBEDA SRPSKOG TELEGRAFA: Stroge kazne za LAŽNE POLICAJCE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni koji zloupotrebljavaju policijske značke moraće da plate od 100.000 do 500.000 dinara.

RepublikaFoto: Printscreen
GLUMIO KOLEGU: Sindikalna značka nađena kod pucača Miloša A.

Slavlje među policajcima koji su se borili protiv lažnih policijskih značaka! Mnogi pozdravljaju izmene Uredbe o izgledu, formi i sadržini službene značke i legitimacije, koja propisuje da je zabranjeno posedovanje značke i službene legitimacije licima koja nisu pripadnici MUP i očekuju da će se tako stati na put brojnim kriminalcima koji su zloupotrebljavali policijska obeležja. Kazne će biti rigorozne, kreću se od 100.000, pa do 500.000 dinara.

Predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Lukić kaže za naš list da očekuje konačan kraj divljanju lažnih policajaca.

Nikolić: Sporan rok od osam dana

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za naš list da ne očekuje boljitak posle novih izmena.

- Te izmene će koštati đavo i po jer ih ima na hiljade ljudi. One su nepotrebne. Bolje bi bilo da su im oduzeli značke i da nemaju nikakve. Ne očekujem da će svi ispoštovati rok od osam dana i vratiti ih. Nisam optimista što se tiče toga - rekao je Nikolić.

- Obaveza svih građana, nevladinih udruženja i sindikata, a naročito zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, jeste da poštuju pravne propise Republike Srbije. U skladu s tim, Nezavisni sindikat policije, kao jedini reprezentativni sindikat u MUP, podržava ministra Aleksandra Vulina i u donošenju novih izmena. Nadamo se da će novo zakonsko rešenje doprineti da u narednom periodu u medijima bude manje zastupljena tema zloupotrebe policijskih značaka jer se na taj način narušava ugled ministarstva. Pozivamo ministra da formira posebno radno telo koje će sagledati izgled legitimacija koje izdaju sindikati, strukovna udruženja, nevladine organizacije, agencije i drugi... da bi se novodoneto zakonsko rešenje pravilno i brzo primenilo - istakao je Lukić za Srpski telegraf.

Njegov kolega Glišo Vidović iz Sindikata policije Sloga saglasan je da će makar jedan vid kriminala biti smanjen.

- Te značke više ne smeju koristiti jer bi tako kršili zakon koji je donet. Podržavam postupak Vlade o izmenama Uredbe, za koje smatramo da će smanjiti zloupotrebu od lica iz kriminalne sredine. Podsećam i da je naš stav da je dovoljno i da članovi policijskih sindikata imaju samo članske karte - rekao je Vidović.

Potpuna zabrana

Novom uredbom je propisano da je pravnim i fizičkim licima zabranjeno zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili bilo kog drugog obeležja koji sadrži elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije MUP. Svim navedenim licima biće oduzeta legitimacija ili značka koja sadrži elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije Ministarstva unutrašnjih poslova - stoji u zvaničnom saopštenju.

Lider Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković, čije značke podsećaju na policijske, kaže da mu nije jasno šta sve treba da izmeni kod svojih sindikalnih obeležja.

- Donosioci izmena dužni su da objasne koja su to pravna i fizička lica i koje su to organizacije koje treba da promene svoja obeležja. Da li su to sindikati policije ili NVO... Da li se pod tim podrazumeva i logo sindikata i njegov naziv? Dok na to ne odgovore, ne znam šta da kažem o izmenama. Mi naše značke, naravno, nećemo koristiti iako bismo voleli da su nam to rekli još 2013, kada smo ih napravili uz osnivanje sindikata, a imam informacije da za poslednjih 30 godina niko nije išao u zatvor zbog sindikalne značke. I dalje mislim da su najveći problem policajci koji su navodno izgubili svoje značke, a zapravo su prodate kriminalcima - naglašava Marković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading