POSLE PUCNJAVE U BEOGRADU OTKRIVEN MAFIJAŠKI TRIK: U rukama kriminalaca 100 ZNAČKI SINDIKATA MUP

Autor:

Hronika

07.12.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 100 znački koje veoma liče na zvanične policijske podelili su sindikati policije kriminalcima, nezvanično saznaje Srpski telegraf. Ove legitimacije, kao nekad značke DB, oni koriste i u najtežim krivičnim delima da bi pobegli sa mesta zločina predstavljajući se kao policajci. Do njih lako dolaze jer prave provere u policijskim sindikatima nema.

RepublikaFoto: printscreen
Foto: Ilustracija

Posle hapšenja Miloša A., problematičnog momka koga su mediji nazvali "pucač iz poršea" kod koga je, uz pištolj, stop policijske palice i pancire, nađena i jedna takva isprava i posle zaustavljanja još jednog sumnjivog momka koji je uz značku imao i policijske blinkere za automobil, javnost je nepodeljena - ove "legitimacije" hitno treba oduzeti i zaustaviti njihovo olako deljenje. Srpskom telegrafu je potvrđeno da je Miloš dobio značku Sindikata policije i policijskih starešina, a rečeno nam je da se one dodeljuju i civilima i da u SPIPS nemaju uvid u njegovu kriminalnu prošlost.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je ovo zabrinjavajuća situacija jer su u kratkom vremenu pronađene brojne zloupotrebe policijskih značaka, a da do toga dolazi zbog ekspanzije kriminalnih obračuna.

NIKOLIĆ: Sindikatu ne trebaju značke i ovlašćenja

 

- Svaki kriminalac bi voleo da bude vlast, da li u okviru kriminalne grupe ili na neki drugi način. Svakako da je značka simbol moći na koju je malo ko imun. U obračunima kriminalnih grupa, koji su uzavreli u poslednje vreme, oni se nadmeću i tako što nalaze zaštitu među policajcima - navodi Nikolić za Srpski telegraf. Njegov predlog za rešenje problema vrlo je direktan i rigorozan.

Lažnjaci i kod "zemunskog klana"

Tokom pretresa kuća i vozila "zemunskog klana" tokom akcije "Sablja" policija je pronašla i nekoliko počasnih značaka policija koje je ovoj ekipi podelio tadašnji sindikat policije, a koje su bile pljunute kopije pravih policijskih dokumenata. "Zemunci" su te značke rado i obilato koristili, a taj sindikat je kasnije zabranjen odlukom Ministarstva za rad i zapošljavanje.

- Kakve značke su potrebne policijskim sindikatima - pita se i dodaje:

- Sindikatu ne trebaju značke i ovlašćenja. Oni nisu inspektori na terenu da bi im trebala obeležja. Ne trebaju im ni službeni automobili. Oni sede u kancelarijama i hitno im treba oduzeti značke.

Poznati kriminolog upozorava da su kod kriminalaca pronalažene i lažne isprave i da policija koja ima druga zaduženja na terenu nema vremena da ih proverava. Ovo je posao i za sektor unutrašnje kontrole, navodi on.

Boža Spasić, privatni detektiv i bivši bezbednjak, potvrđuje da nema prave kontrole kako se dele značke policijskih sindikata i kaže da do njih može da dođe svako.

Voli oružje, skupe automobile i gepekovanje

Miloš A. (28), vozač poršea kod koga je nedavno nađena značka Sindikata policajaca i policijskih starešina, odranije je poznat policiji zbog raznih krivičnih dela, a karijeru je počeo pljačkajući supermarkete. Godinama se na društvenim mrežama hvali slikama sa oružjem, skupim automobilima, mišićima, a nije krio i svoju ljubav prema raznim kriminalcima.

On je uhapšen u policijskoj akciji nakon što je, kako se sumnja, u Kumodraškoj ulici došlo do rasprave, a zatim i sukoba sa još jednim muškarcem zbog saobraćaja. Sumnja se da je Miloš, koji je upravljao poršeom, izvadio pištolj i ispalio nekoliko metaka u vazduh. Kod njega su prilikom hapšenja pronađeni policijska značka, dva pancira, stop palica i pištolj.

On je uhapšen još kao maloletnik 2010. sa dvojicom tinejdžera zbog sumnje da je počinio čak 11 razbojništava. Sledeće godine ponovo je uhapšen zbog razbojništva, teške krađe i neovlašćenog korišćenja tuđeg oružja. Lisice na ruke stavljane su mu i zbog falsifikovanja isprava i zbog izazivanja opšte opasnosti. Prošle godine je u Užicu uhapšen naoružan zbog izazivanja opšte opasnosti i za to mu preti zatvorska kazna od dve do 10 godina robije.

- Lično znam da je u jednom slučaju čovek koji je hteo da dobije tu legitimaciju otišao kod sindikalnog poverenika, predao sliku, onda organizovao i platio večeru za tu podružnicu sindikata i dobio tu legitimaciju. One se daju bez ikakve provere, da li neko ima kriminalni dosije, da li se protiv njega vodi istraga i često se zloupotrebljava. Pogotovo je to slučaj u saobraćaju, kada vozač pokaže "kolegi" značku sindikata da bi izbegao kaznu i to ponegde i prolazi. Ima i mnogo gorih načina zloupotrebe jer mnogi ljudi ne vide razliku između prave policijske službene legitimacije i značke sindikata, na kojoj uostalom i piše policija. Dešava se da razbojnici dođu do vrata, pokažu kroz špijunku tu nazovilegitimaciju, predstave se kao policajci i onda upadnu u stan - kazao je za Srpski telegraf Božidar Spasić.

Kako je za Srpski telegraf objasnio Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, u većini zemalja je praksa da takve legitimacije mogu da imaju samo aktivni policajci, čak je i oni vraćaju kada odlaze u penziju iako ostaju članovi sindikata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading