POLJACI PROZRELI NAMERE UKRAJINACA! Žele da ZAOBIĐU blokadu granica, evo i KAKO!


IZVOR: Republika/A.G. - 07.12.2023 | 17:39


Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP
POLJACI PROZRELI NAMERE UKRAJINACA! Žele da ZAOBIĐU blokadu granica, evo i KAKO!

Ukrajina namerava da zaobiđe blokadu granica poljskih vozača kamiona dovoženjem kamiona voznim platformama, saopštio je danas ukrajinski zvaničnik iz Nacionalne železničke kompanije prema pisanju novinske agencije Interfaks, prenosi Rojters.

- Sada imamo natovaren voz koji stoji na prelazu Hrubešuv (na ukrajinsko-poljskoj granici). Utovarena su već 23 vagonska kontejnera sa kamionima - rekao je Valerij Tkačov, zamenik direktora komercijalnog odeljenja na železnici.

On je dodao da ukrajinska i poljska strana trenutno rade na usaglašavanju tehničkih pitanja.

- Čim ovaj probni voz prođe i sve bude u redu, mi ćemo pokrenuti ovo u masovnim razmeram - rekao je Tkačov.

Poljske kamiondžije započeli su protest 6. novembra, zahtevajući da Evropska unija ponovo uvede sistem dozvola za ukrajinski kamiondžije koje ulaze u blok i one koji iz EU ulaze u Ukrajinu, uz izuzetke za humanitarnu pomoć i vojne zalihe, što Kijev i Brisel smatraju nemogućim.

Ukrajinska vlast tvrdi da je oko 3.000 kamiona zarobljeno u kilometarskim kolonama na nekoliko graničnih prelaza sa Poljskom, što je, posledično, dovelo do porasta   cena goriva i nekih prehrambenih proizvoda, ali i do kašnjenja u isporuci dronova ukrajinskoj vojsci.

Početkom decembra, premijer Poljske Mateuš Moravjecki pozvao je Evropsku uniju da obnovi sistem, ukinut posle izbijanja rata u Ukrajini, po kojem su ukrajinskim kamiondžijama potrebne dozvole za ulazak u Uniju.

Istog dana je na kontrolnom punktu Uhriniv-Dolobičuv na ukrajinsko-poljskoj granici počelo carinjenje praznih teških kamiona koji napuštaju Ukrajinu.

Sličan štrajk autoprevoznika  započet je 1. decembra i u Slovačkoj, jer nezadovoljni vozači kamiona traže da se zabrani ulazak u EU ukrajinskim kamiondžijama bez ulazne dozvole jer, kako se navodi, oni podrivaju tarifni sistem i obaraju cene kamionskog prevoza, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO