RUSKI VOJNICI SVE VIŠE KORISTE SEKSUALNO NASILJE KAO ORUŽJE! Dramatične tvrdnje stižu iz Ukrajine: Siluju civile, žele da nas ponize


IZVOR: Republika - 05.12.2022 | 11:09


Ukrajinski tužilac Andrij Kostin je optužio ruske vojnike da namerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da bi ponizili Ukrajince".

Foto: Tanjug/AP
RUSKI VOJNICI SVE VIŠE KORISTE SEKSUALNO NASILJE KAO ORUŽJE! Dramatične tvrdnje stižu iz Ukrajine: Siluju civile, žele da nas ponize

Kostin je osudio "drastično povećanje" seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu, koja još traje.

Žrtve su oba pola i svih životnih dobi, rekao je Kostin za list nemačke medijske kompanije Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama u koje je dpa imao uvid, prenosi Index.hr.

Kostin je optužio ruske vojnike da namerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da ponize Ukrajince".

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

- U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili, a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i decom - rekao je Kostin.

Ruski komandanti često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin.

Njegove izjave ne mogu se nezavisno proveriti.

"Zločini nad civilima deo su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini"

Vencel Mihalski, šef nemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sistemski pristup nasilju kada je reč o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je počela krajem februara.

- Zločini nad civilima deo su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini - rekao je Mihalski za list Funke Media Group.

- Nasilna dela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički zvaničnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje deluju s posebnom brutalnošću još uvek se poštuju - rekao je.

Prema ukrajinskom državnom tužilaštvu, od početka rata pre devet meseci u Ukrajini je ubijeno skoro 8.500 civila, uključujući 440 dece. Ranjeno je više od 11.000 civila.