IZRAEL IPAK UČESTVUJE NA EVROVIZIJI 2024: Oglašavanje organizatora RAZBESNELO javnost!

Autor:

Zabava

18.01.2024

23:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šokantne vesti užasnule fanove festivala!

IZRAEL IPAK UČESTVUJE NA EVROVIZIJI 2024: Oglašavanje organizatora RAZBESNELO javnost!

Foto: shutterstock

Organizatori takmičenja za "Pesmu Evrovizije" su se jasno distancirali od političkih poziva za isključenje Izraela iz ovog muzičkog spektakla. Evropska radiodifuzijska unija (EBU) je istakla da želi da "Evrosong" ostane događaj koji ujedinjuje publiku širom sveta kroz muziku, te da su odbori pregledali popis učesnika i potvrdili da Izrael ispunjava sve uslove za učestvovanje.

Iako je Izrael potvrđen kao učesnik, u raznim zemljama, a posebno na društvenim mrežama, digli su se glasovi da se sporna država isključi s ovogodišnjeg evropskog festivala. Razlog su akcije Izraela u Pojasu Gaze nakon terorističkog napada palestinske islamističke organizacije Hamasa. Kritike su se posebno usmerile ka potezima Izraela koji su rezultirali civilnim žrtvama, čime se otvorila polemika o moralnoj odgovornosti države u vojnim sukobima.

Republika

Foto: RTS printscren

Predstavnica Izraela na Evroviziji 2023

Međutim, iako "Pesma Evrovizije" nije političko takmičenje, javnost je donekle očekviala da organizatori preduzmu određene mere kada je u pitanju učešće Izraela, s obizorom na to da je, podsetimo, Rusija svojevremeno bila diskvalifikovana sa festivala zbog rata u Ukrajini.

Izraelska javna televizija, inače, učestvuje u takmičenju već punih 50 godina.

Podsećanja radi, nedavno je više od 1.400 profesionalnih muzičara iz Finske potpisalo peticiju kojom zahtevaju zabranu učestvovanja Izraela na ovogodišnjoj "Evroviziji". Razlog za ovaj zahtev su, kako su naveli, ratni zločini u Gazi. Ova inicijativa dolazi uoči prestižnog muzičkog takmičenja koje se ove godine održava u Švedskoj u maju, a muzičari ističu da će, ukoliko se njihov zahtev ne ispuni, tražiti od državnog emitera "Yle" da povuče numeru koja bi predstavljala Finsku na takmičenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading