POZNAT DATUM KOMEMORACIJE TOMISLAVU PETERNEKU: Kolege se opraštaju od velikog fotografa!

Autor:

Zabava

27.03.2024

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisutnima će se obratiti i čerka pokojnog Peterneka.

POZNAT DATUM KOMEMORACIJE TOMISLAVU PETERNEKU: Kolege se opraštaju od velikog fotografa!

Foto: RTRS/ EMISIJA U PROLAZU

Komemoracija fotografu Tomislavu Peterneku biće održana sutra u Pres centru UNS, sa početkom u 15 sati, navodi se u saopštenju za medije. Na komemoraciji će govoriti ilustrator i fotograf Jugoslav Vlahović, fotograf, profesor i predstavnik ULUPUDS Nino Rakićević, fotoreporter i član Uprave UNS-a Goran Sivački i Peternekova ćerka Olja Peternek.

Tomislav Peternek bio je istaknuti fotoreporter i dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada, a njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima. Rođen je 22. maja 1933. godine u Vinkovcima.

Novinskom fotografijom počeo je da se bavi od 1957. godine, radeći kao fotoreporter u kragujevačkom listu Svetlost. Dve godine kasnije, preselio se u Beograd i počeo sa radom u "Borbi", a od 1962. godine postao je fotoreporter "Mladosti".

Republika

Foto: RTRS/ EMISIJA U PROLAZU

 

Pored toga, radio je i u "Jugoslovenskoj reviji", "Ekonomskoj politici", ali i kao dopisnik velikih foto-agencija među kojima su Rojters, Istlajt, Kontrast, UNICEF, Korbi Sigm i druge. Član UNS bio je od 1963. godine. Preminuo je u subotu u 91. godini u Beogradu.

Njegove fotografije objavljivane su u najznačajnijim svetskim listovima, a kamerom je zabeležio najznačajnije događaje iz naše istorije i mnoge bolne momente za naš narod, kao što je bombardovanje Srbije. 

Tomislav Peternek je preminuo u 91. godini u Beogradu, a tužnu vest o njegovoj smrti potvrdili su neutešni članovi porodice.

Inače, Tomislav je otac naše poznate voditeljke Tanje Peternek i deda glumice Tamare Aleksić, ali se u javnosti nikada nisu pojavljivali zajedno, stoga i ne čudi što je ove informacije malo ko znao. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading