PREMINUO GLUMAC GOJKO ŠANTIĆ: Oglasilo se Jugoslovensko dramsko pozorište!

Autor:

Zabava

15.02.2024

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznat po brojnim ulogama!

PREMINUO GLUMAC GOJKO ŠANTIĆ: Oglasilo se Jugoslovensko dramsko pozorište!

Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Juče je u Beogradu preminuo poznati glumac Gojko Šantić, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 2011. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1967. godine u klasi Mate Miloševića, a naredne godine postao je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pripadao je takozvanoj generaciji Bojanovih beba, zajedno sa nekim od najistaknutijih glumaca koji su takođe primljeni tih godina.

Šantić je ostvario više od trideset uloga u matičnoj kući, među kojima se izdvajaju one u predstavama poput "Koriolan", "Otelo", "Ja, Rade Tomov", "Tri sestre", "Zli dusi", "Seobe", "Valjevska bolnica", "Vesele žene Vinzorske" i "Putujuće pozorište Šopalović". Za svoju ulogu u ovoj poslednjoj predstavi dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Poslednja uloga koju je odigrao u JDP bila je Gajev u Čehovljevom Višnjiku 2000. godine, za koju je nagrađen Statuetom „Milivoje Živanović“ na Glumačkim svečanostima u Požarevcu iste godine.

Pored JDP-a, Gojko Šantić je gostovao i na drugim pozorišnim scenama poput Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Crnogorskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta u Nišu. Takođe, ostvario je značajne uloge i na filmu i televiziji, a najznačajniju filmsku ulogu, Doroteja, ostvario je u istoimenom filmu iz 1981. godine.

Karijera Gojka Šantića obeležena je brojnim nagradama i priznanjima. Dobitnik je Oktobarske nagrade, Vukove nagrade i četiri Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čime je potvrdio svoj izuzetan talenat i doprinos pozorištu.

Datum i mesto sahrane Gojka Šantića biće naknadno objavljeni, a njegovim odlaskom svet pozorišta ostao je bez jednog od svojih istaknutih članova.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading