POČINJE TESTIRANJE DECE ZA UPIS U PRVI RAZRED! Evo koja generacija seda u školske klupe od septembra!

Autor:

Vesti

26.03.2024

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U školu 2024. godine polaze sva deca rođena od 1. marta 2017. godine do kraja februara 2018. godine.

POČINJE TESTIRANJE DECE ZA UPIS U PRVI RAZRED! Evo koja generacija seda u školske klupe od septembra!

Foto: Shutterstock

Testiranje za upis u prvi razed osnovne škole, kao i svake godine, počinje 1. aprila i zvanično traje do 31. maja, istakla je za Tanjug Nevena Limić, školski psiholog Osnovne škole "Skadarlija" i dodala da za samo testiranje ne postoji posebna priprema. 

- U školu 2024. godine polaze sva deca rođena od 1. marta 2017. godine do kraja februara 2018. godine. Roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred - rekla je Limić.

Ona je ukazala da postoji mogućnost da se u prvi razred osnovne škole upiše i dete koje je pri polasku u školu - 1. septembra staro od šest do šest i po godina. 

- To se u sledećoj školskoj godini odnosi na decu rođenu od 1. marta do 31. avgusta 2018. godine - prevremeni upis je specifičan i na osnovu mišljenja psihologa škola može da preporuči: upis deteta u prvi razred ili odlaganje polaska u školu za godinu dana, uz nastavak pohađanja pripremnog predškolskog programa - rekla je Limić. 

Osim obavljenog lekarskog pregleda i pohađanja pripremnog predškolskog programa, za upis je potrebno i obaviti testiranje deteta u školi, kod psihologa ili pedagoga. Test ispitivanja spremnosti za polazak u školu obuhvata proveru opšte informisanosti, logičkog zaključivanja, kratkoročne memorije, perceptivnog zaključivanja, verbalnih sposobnosti.

- Za samo testiranje ne postoji posebna priprema. Nije  neophodno da dete poznaje slova, zna da piše, čita, računa pre polaska u školu - rekla je Limić. 

Prema njenim rečima, ono na čemu roditelju mogu i trebalo bi da rade, to je uspostavljanje kulturno-higijenskih navika kod deteta: samostalno jedenje, oblačenje, poštovanje pravila igre, radne navike, vežbanje fine motorike, odlaganje potreba. 

"Na osnovu postignuća na testu i ostalih kriterijuma formiraju se odeljenja", dodala je Limić. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading