ŠKOLSKE EKSKURZIJE JEZIVO SKUPE! U beogradskoj školi roditelji daju pola plate za tri dana na Kopaoniku!

Autor:

Vesti

15.03.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri dana, dva noćenja, skoro nedostižno za roditelje đaka u Beogradu.

ŠKOLSKE EKSKURZIJE JEZIVO SKUPE! U beogradskoj školi roditelji daju pola plate za tri dana na Kopaoniku!

Foto: Shutterstock

Rodbina jedne beogradske srednje škole nije samo bila neprijatno iznenađena visokom cenom ekskurzije na Kopaoniku, koja za tri noćenja i dva polupansiona iznosi čak 21.950 dinara, već ih je dodatno šokirala saznanje da su uključeni i troškovi putovanja za direktora škole. Direktor, zajedno s vođom puta i 11 odeljenskih starešina, bio je predviđen da ide na putovanje besplatno.

- Svi pričaju o skupim ekskurzijama. Sad smo se uverili i mi u to. Ali kad sam videla da plaćamo putovanje i direktoru... S nama na ekskurziju nikad direktor nije išao, niti znam nekog iz mog okruženja. Raspitala sam se. Nisam čula da direktori idu, a to nije čuo niko ni od roditelja iz odeljenja. Preskupo je, a sad dnevnice i njima moramo da plaćamo, osim za razredne starešine - kaže za Kurir majka jednog učenika.

Ponuda obuhvata putovanje na relaciji Beograd - manastir Studenica - Kopaonik - Novi Pazar - manastir Sopoćani - manastir Đurđevi stupovi - Beograd, a trebalo bi da se realizuje od 21. do 23. maja.

Ivan Ružičić, predsednik Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije, naglašava za pomenuti medij da je to postala uobičajena praksa u školama. On ističe da od 2001. godine nije učestvovao na ekskurziji, možda samo jednom.

- Ekskurzija je najrizičniji deo našeg posla i nemoguće ju je realizovati bez direktora. Nemojte misliti da direktori to vole. Njima je obaveza da budu tamo zbog atmosfere, saradnje s profesorima i sa organizatorima putovanja. Kad su velike grupe, ponekad ide i pomoćnik direktora - ističe Ružičić i dodaje da je pravilnikom predviđeno da na ekskurziju ide stručni vođa, ali da nije siguran da li on mora biti direktor.

Na pitanje kako su ekskurzije funkcionisale nekad, kad direktori nisu išli, on kaže:

- Ne mora da znači da neće biti sve u redu ako direktor ne ode na ekskurziju, ali svakakve situacije su moguće i legitimno je da se u organizaciji one planiraju i previde.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, ističe da beogradska škola nije izuzetak:

Direktori su tražili da se u pravilnik o organizaciji đačkih ekskurzija uvrsti da i oni treba da budu deo tima koji ide na putovanje, jer oni navodno imaju autoritet, te će se deca na ekskurziji navodno zbog njih bolje ponašati. To je, naravno, apsolutno netačno! I čemu onda služe nastavnici, odnosno odeljenske starešine?! Kao da oni ne znaju šta treba da rade. Cene ekskurzija su u svakom slučaju paprene. Nekako je sve izokrenuto i generalno su i u prosveti opale moralne vrednosti, a to je strašno - čemu ćemo decu učiti.

Škola, inače, nije dala odgovor.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading