PODVALA VAŠINGTONA UOČI BRIKSA: Pomoću Trojanskih konja ruše međunarodne organizacije: Ovo je podmukli plan

Autor:

Vesti

22.08.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U želji da promene odnos sila u svetu, ove sile u razvoju, a uprkos protivljenju Indije, rešile su da prošire BRIKS novim članicama, pa i onim koje je Vašington već koristio u prošlosti da rasturi druge međunarodne organizacije.

PODVALA VAŠINGTONA UOČI BRIKSA: Pomoću Trojanskih konja ruše međunarodne organizacije: Ovo je podmukli plan

Foto: printscreen

Brazil, Rusija, Kina i Južna Afrika, u čijoj prestonici Pretoriji danas počinje 17. samit BRIKS, upali su u zamku američkog predsednika Džoa Bajdena.

U želji da promene odnos sila u svetu, ove sile u razvoju, a uprkos protivljenju Indije, rešile su da prošire BRIKS novim članicama, pa i onim koje je Vašington već koristio u prošlosti da rasturi druge međunarodne organizacije.

BRAZIL POSUMNJAO

Španski Rebelion je kao Bajdenove krtice identifikovao Maroko, Saudijsku Arabiju i Bahrein. List podseća da je Amerika ubacivanjem svojih trojanskih konja već marginalizovala Pokret nesvrstanih, Organizaciju azijsko-tihookeanske ekonomske saradnje, Ligu arapskih država, Savez arapskog Magreba (Severne Afrike), Organizaciju afričkog jedinstva, Zajednicu nezavisnih država, kao produžetak SSSR, i druge.

Sve ove organizacije pretrpele su poraz u nastojanju da stvore moćnu alijansu koja bi bila sposobna da se suprotstavi Zapadu, glavnoj sili u poslednjih nekoliko vekova.

Foto: Tanjug AP

 

- Amerika je uspevala da nađe države pod svojim uticajem koje su ulazile u te strukture samo da bi stvarale prepreke, odavale informacije ili na drugi način sabotirale njihov efikasni razvoj. Glavni trojanski konji Amerike u tom poslu uvek su bile arapske monarhije: Saudijska Arabija, Maroko i Bahrein, koje imaju veliko iskustvo u infiltriranju i preuzele su do sada na sebe odgovornost da razvale nekoliko međunarodnih organizacija. BRIKS je objavio spisak država koje žele da se učlane i na njemu su ove tri monarhije - piše Rebelion.

Pritom, potpuno jedinstvo BRIKS po pitanju prijema novih članica postoji samo na papiru. Brazilski predsednik Lula da Silva sada se javno saglasio s proširenjem BRIKS, ali tek posle dugog natezanja s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom oko uslova za nove članice.

- Podržaćemo učlanjenje svih koji to žele, ali moraju da se pridržavaju naših pravila - rekao je Da Silva, a slična poruka stigla je i iz Indije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

TV Globo, iz Rio de Žaneira, navodi da brazilskim političkim krugovima nema jedinstva povodom teme proširenja.

KOLAPS NA POMOLU

- Postoji strah da će oslabiti pozicija Brazila u BRIKS usled proširenja novim članicama. Takođe, da s njima neće moći da postigne saglasnost i da će BRIKS na kraju da doživi kolaps - navodi TV Globo.

TV Globo podseća da su lideri BRIKS prošle godine na samitu u Pekingu objavili samo da podržavaju razgovore o mogućnosti proširenja i razradu kriterijuma za prijem novih članica. Na julskom sastanku ministara BRIKS Da Silvin čovek od poverenja Selsu Amorim insistirao je da kriterijumi budu tačno utvrđeni, pa će i dalja podrška Brazila proširenju zavisiti od načina na koji će ono biti sprovedeno.

Članstvu se nadaju 23 države


Južna Afrika je uoči samita saopštila da su ukupno 23 države izrazile želju da se učlane u BRIKS, od čega je njih sedam već predalo zvanične zahteve. Predsednik Siril Ramafosa na samit je pozvao predsednike i premijere 67 država, od kojih su prošle sedmice njih 34 potvrdili dolazak, dok će ostali biti zastupljeni na ministarskom nivou. Među njima su i gosti koji nikako neće biti po volji Vašingtonu, a to su predsednici Kube i Irana Migel Dijaz Kanel i Ebrahim Raisi.

Moskva i Peking guraju ostale u sukob sa Zapadom

Raskol koji može da pogubi BRIKS izazvale su Rusija i Kina nastojanjem da ovu organizaciju iskoriste za globalni sukob sa Zapadom.

Indija je otvorena protiv toga, a ni Brazil ne želi da poveća uticaj na globalnom jugu, po cenu raskida tradicionalnih veza, posebno sa SAD. Pritom je i predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa upozorio da njegova zemlja neće učestvovati u borbi svetskih sila.


Naime, pet članica BRIKS su u aprilu ove godine dosegle ukupni BDP od 31,5 odsto, dok je kod G7 on pao na 30 procenata.

Ovo je dodatno otvorilo apetite Pekinga i Moskve, pa kinesko ministarstvo spoljnih poslova sada navodi da je neophodno što veće proširenje da bi se ukupni BDP uvećao na račun novih članica, ma koliko one bile siromašne ili bogate poput Meksika, koji predstavlja 11. ekonomiju sveta, veću od italijanske.

U takvoj situaciji, opasnost po jedinstvo ove organizacije predstavljaće odsustvo Vladimira Putina na samitu. Naime, Rusiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dok će se Vladimir Putin obratiti video-linkom pošto je za njim poternicu raspisao Međunarodni krivični sud zbog odvođenja u Rusiju dece iz ratne zone u Ukrajini.

Ogromna teritorija i najviše stanovništva


Kina: Prva ekonomija sveta po obimu BDP, najveći izvoznik i vlasnik zlatnih i valutnih rezervi.

Indija: Treća privreda i najmnogoljudnija država sveta s jeftinim intelektualnim resursima.

Rusija: Peta ekonomija na svetu, s najvećim rezervama resursa i teritorijom i atomska velesila.

Brazil: Osma privreda na svetu s ogromnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Južna Afrika: Na 27. mestu po obimu BDP i najrazvijenija država kontinenta s velikim rezervama sirovina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (3)

Loading
AI

23.08.2023 21:57

Džozef Bajden, dementni kreten. Produžena ruka "duboke države".

Mile

24.08.2023 09:16

Bojim se da su to vaše puste želje . . . Da li stvarno ovi zlikovci misle da nisu pročitani . . . Voda je u ušima, a ranjena zver je uvek najopasnija . . . Mora se oprezno i efikasno dotući . . .👍

Resavac

24.08.2023 15:37

Veću glupost odavno nisam čitao. Saudijska Arabija je uvela sankcije Bajdenu i SAD. Na njihov zahtev da povećaju proizvodnju nafte,smanjili su. I šta,oni su krtice?