EKSKLUZIVNA ISPOVEST DRUGA IZ VOJSKE PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić nam spavaonicu napunio knjigama

Autor:

Vesti

12.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danče Gančev za Republiku: Ja sam spavao na gornjem spratu kreveta, on na donjem.

EKSKLUZIVNA ISPOVEST DRUGA IZ VOJSKE PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić nam spavaonicu napunio knjigama

Foto: Privatna arhiva

Vučić je bio sjajan vojnik, odličan, bio je vredan. Super sam se slagao s njim, ma svi smo, nikom se nije zamerao. Mnogo je čitao, knjige su mu bile svuda oko kreveta. Sećam se i da je nas druge vojnike terao da poštujemo pravila u vojsci, pričao nam kako se šta radi...

Ovako počinje ispovest za naš list Danče Gančev (58) iz sela Milevci, opština Bosilegrad, koji je zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem služio vojsku u Sarajevu.

POLJOPRIVREDNIK

Gančev je bio pre dva dana na skupu u Bosilegradu, organizovanom zbog dolaska Vučića u tu opštinu.

- Bili smo u Sarajevu zajedno 1988-1989, kasarna "Slaviša Vajner Čiča", jedna četa, jedno odeljenje. Spavali smo u jednom krevetu, oni kreveti na sprat, on je bio ispod mene, na donjem spratu, ja iznad, na gornjem. Išli smo ujutru na fiskulturu, obuku, komandir čete nam je bio Slobodan Rangelov iz Dimitrovgrada - kaže Gančev i dodaje:

- Čistili smo svi kupatilo, ne smeš ništa da radiš suprotno od pravila, svi smo bili vredni, kao jedan, i izvršavali svoju zapovest.

Na pitanje da li je bilo bežanja u grad zbog devojaka, o čemu je ranije govorio drugi Vučićev prijatelj iz vojske, Gančev kaže da "neki jesu begali u grad", ali da je on lično poštovao to pravilo, te da je išao samo ako ga puste.

Vučić je, dodaje, super čovek. Posle vojske su se videli još dva puta, a sada su se, kaže, neki drugi ugurali ispred njega.

- Voleo bih da me pozove, da se vidimo. Ja živim u mom selu Milevci, bavim se poljoprivredom, čuvam krave, u domaćinstvu žive još i brat i sestra, koja ima socijalnu pomoć. Živimo od njenih para i to malo poljoprivrede, mučimo muke - kaže iskreno ovaj čovek.

A na pitanje kad su se još Vučić i on videli posle Sarajeva odgovara:

- Prvi put smo se sreli u Beogradu 1991, u bloku 45, ja sam tada radio u "Ratku Mitroviću", u fabrici, pošli smo na večeru, mi, grupa radnika, u hotel naše firme i tu na ulici, kod pijace, sreo sam Vučića, bio je s drugarima, pozdravili smo se. Sreo sam se s njim i 1993. na autobuskoj stanici.

Gde su služili vojsku

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

- Kasarna "Slaviša Vajner Čiča" Sarajevo/Lukavica

- Vojna pošta 5327/dva D

- Septembarska klasa 1988-1989.

ZA USPOMENU

Podsetimo, kada je u decembru 2021. prisustvovao prikazu borbenih mogućnosti specijalnih jedinica u Nišu, Vučić se sreo sa Srđanom Mitrovićem, još jednim starim drugom iz vojske. Njih dvojica su se tada rukovala, zagrlila i fotografisala za uspomenu. Kasnije, kada je predsednik gostovao u programu TV Pink, Srđan se uključio kao specijalno iznenađenje i rekao:

- Upoznao sam Vučića posle školovanja, došao sam na stažiranje u Sarajevu. Ispalo je da ćemo biti u istoj četi i pripao sam tu. Nakon upoznavanja mi je rekao s kim ću biti, a onda mi je napomenuo da je taj jedan komandir zvezdaš. Bilo je i vojničkih ljubavi. Znam da je kružila priča da je Vučić zbog neke cure bio spreman da radi neke stvari koje nisu dozvoljene u JNA. Da je izlazio bez dozvole, preskakao ogradu.

Predsednik je zatim prokomentarisao prilog i priznao da je bežao iz vojske:

- Jesam, bežao sam ja. Imali ste onu žičanu ogradu, ja sam u čizmama bežao preko ograde i prelazio reku, nekad budem mokar do butina, kada zimi nadođe voda. Šta da radite? Budete mladi, kratko vreme traje i ta zaljubljenost, pa mislite da zvezde možete da dohvatite! Pa su me hvatali više puta!

Stanimiru našao konačište kad je krenuo na sestrinu svadbu

Republika

Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bs

Aleksandar Vučić

Kada je svojevremeno posetio Rudnu Glavu, mesto u istočnoj Srbiji, Vučić je video i Stanimira Balanovića, predsednik Saveta MZ Rudna Glava, takođe starog prijatelja iz vojničkih dana.

- Alek je tada bio mlad momak, vrlo emotivnog karaktera, a uz to, pravi Beograđanin, koji se razlikovao od nas po mestu odakle je, ali moram priznati i po intelektu. Vrlo inteligentan, obrazovan momak, međutim, nikad nije pokazivao da se izdvaja od bilo koga od nas. Nas dvojica smo pohađali kurs za desetare i jedan period vojnog roka proveli smo deleći istu spavaonicu. Dao mi je nadimak Rumun jer sam iz vlaškog kraja - ispričao je Stanimir.

Prisetio se i kako mu je Vučić pomogao kad je pošao iz vojske na sestrinu svadbu u Rudnu Glavu:

- Nisam mogao iz Sarajeva preko Beograda da uhvatim prevoz do Rudne Glave. Razmišljao sam kako ću da se snađem, a on je došao i stavio mi papirić sa brojem telefona i adresom svojih roditelja da bi me dočekali i pružili konačište do ujutru. I tako je i bilo, dočekali su me kao svog i ispratili sledećeg jutra sa sendvičima za put vojniku koji ide kući, a koje mi je spremila njegova majka Angelina - kaže Balanović i dodaje da je kasnije Vučića ugostio na četiri dana u svojoj tada još nedovršenoj kući.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading