"PRVO JE POČELO DA TUTNJI, A ONDA SE SVE TRESLO"! Ispovest žene koja je jutros osetila zemljotres: "Od tada ne spavamo"!

Autor:

Vesti

07.12.2023

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva zemljotresa, od kojih je jedan 4,1 stepen po Rihteru jutros rano u 4.45 sati je pogodio Petrovac na Mlavi.

"PRVO JE POČELO DA TUTNJI, A ONDA SE SVE TRESLO"! Ispovest žene koja je jutros osetila zemljotres: "Od tada ne spavamo"!

Foto: Shutterstock

- Prvo je bilo nešto čudno, tutnji kroz zemlju, a onda je sve počelo da se trese - kaže Nataša, čiju je porodicu rano jutros probudio zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale, koji je pogodio Ćovdin.

Nataša sa porodicom živi u selu Roanda kod Svilajnca, udaljenom oko 30 minuta od sela Ćovdin, koji je jutros opet pogodio jak potres.

Kako kaže, otada ne spavaju.

- Muž je viknuo zemljotres, a pre toga sam osetila u krevetu nešto čudno, kao da prolazi nešto kroz zemlju - opisuje ona.

Dodaje kako se sve treslo - ormari, krevet, ali lusteri nisu, kaže ona.

Nataša kaže da je ovog puta bilo jače nego u nedelju, kada je ovaj kraj kraj pogodio potres jačine 3,8 stepeni.

Dva zemljotresa, od kojih je jedan 4,1 stepen po Rihteru jutros rano u 4.45 sati je pogodio Petrovac na Mlavi.

Epicentar je opet bio u Ćovdinu gde je bio i prošlog vikenda.

Drugi se desio u 5 sati i 3 minuta. Takođe je bio na dubini od 7 kilometara, a bio je jačine 2, 4 stepena.

Četiri puta više zemljotresa

Meteorolog Ivan Ristić, nakon završene naučne studije sa kolegama iz regiona, govorio je o ranije za naš portal o predviđanjima zemljotresa na tlu naše zemlje. On je dodao i da je na globalnom nivou 4 puta više zemljotresa nego ranije.

Prvi rezultati doveli su do toga da smo saznali da smo 70-ih godina, kada je bilo hladnije, kada su bile jače zime, godišnje smo na planeti imali oko 5.000 jačih zemljotresa preko 4 stepena Rihterove skale. Sada smo došli do preko 20.000 tako jakih potresa, znači četiri puta više – istakao je meteorolog za Republiku i dodao da je dobro to što se kriva smiruje i da se smirivanje tla očekuje do 2030. godine.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading