Presuda u parnici Srđana Švelje

Autor:

Vesti

06.12.2023

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

VIŠI SUD U BEOGRADU, sudija Marija Bošković, u parnici tužioca Srđana Švelje iz Crvenke, čiji je punomoćnik Tanja Arsić, advokat iz Novog Sada, protiv tuženih Medijska mreža doo Beograd, Nebojše Zekovića iz Beograda, kao odgovornog urednika REPUBLIKA.RS i Darka Ljubenovića iz Beograda, odgovornog urednika REPUBLIKA.RS, čiji je zajednički punomoćnik Igor Isailović, advokat iz Beograda, radi naknade štete, vrednost predmeta spora 500.000,00 dinara, dana 10.07.2023. godine doneo je PRESUDU.

Presuda u parnici Srđana Švelje

Foto: pixabay.com

DOZVOLJAVA SE subjektivno preinačenje tužbe učinjeno u podnesku tužioca od 01.11.2022. godine.

DELIMIČNO SE USVAJA tužbeni zahtev tužioca, pa se UTVRĐUJE da je objavljivanjem neistinitih informacija u tekstu pod naslovom: „Novi detalji užasa koji je napravio stilista pedofil: Šveljo fotke razmenjivao s TV voditeljem“, objavljenom u mediju REPUBLIKA.RS dana 31.01.2020. godine, uz objavljivanje punog imena i prezimena tužioca, od strane drugotuženog Nebojše Zekovića iz Beograda povređena pretpostavka nevinosti, pravo na dostojanstvo ličnosti, ugled i čast i pravo na privatnost tužioca Srđana Švelje.

NALAŽE SE trećetuženom Darku Ljubenoviću iz Beograda propuštanje objavljivanja, kao i zabrana ponovnog objavljivanja teksta sa neistinitim informacijama navedenim u tekstu pod naslovom „Novi detalji užasa koji je napravio stilista pedofil: Šveljo fotke razmenjivao s TV voditeljem“, uz objavljivanje imena i prezimena tužioca, fotografija tužioca , njegovog zanimanja i godina, na internet stranici www.republika.rs, pod pretnjom plaćanja sudskih penala tužiocu Srđanu Švelji iz Crvenke, u iznosu od 50.000,00 dinara, u slučaju da tuženi postupi protivno ovoj zabrani.

ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da se trećetuženi Darkom Ljubenović iz Beograda obaveže da predmetni tekst ukloni sa zvanične internet stranice www.republika.rs u roku od 8 dana od dana prijema pisanog prepisa presude, pod pretnjom plaćanja sudskih penala tužiocu Srđanu Švelji iz Crvenke u iznosu od 50.000,00 dinara, u slučaju da tuženi postupi protivno ovoj zabrani, KAO NEOSNOVAN.

OBAVEZUJU SE provtuženi Medijska mreža doo Beograd i drugotuženi Nebojša Zeković iz Beograda da. tužiocu Srđanu Švelji iz Crvenke solidarno na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede prava na dostojanstvo ličnosti, ugleda i časti i prava na privatnost, nastale objavljivanjem o neistinitih, informacija u tekstu objavljenom u mediju REPUBLIKA.RS dana 31.01.2020. godine isplate ukupan iznos od 50.000,00 dinara, i to na ime povrede prava na dostojanstvo, ličnosti, ugleda i časti iznos od 30.000,00 dinara i na ime povrede prava na privatnost iznos od 20.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana 10.07.2023. godine kao dana presuđenja pa do isplate, sve u roku od 8 dana od dana prijema pisanog prepisa presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

ODBIJA SE tužbeni zahtev kojim je traženo da se obavežu provtuženi Medijska mreža doo Beograd n drugotuženi Nebojša Zeković iz Beograda da tužiocu Srđanu Švelji iz Crvenke solidarno na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede prava na dostojanstvo ličnosti, ugleda i časti i prava na privatnost, nastale objavljivanjem neistinitih informacija u tekstu objavljenom u mediju REPUBLIKA.RS dana 31.01.2020. godine isplate ukupan iznos od još 450.000,00 dinara i to na ime povrede prava na dostojanstvo ličnosti, ugleda i časti iznos od 220.000,00 dinara i na ime povrede prava na privatnost iznos od 230.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od 10.07.2023. godine kao dana presuđenja pa do isplate, KAO NEOSNOVAN.

OBAVEZUJE SE trećetuženi Darko Ljubenović iz Beograda da o svom trošku, bez ikakvog komentara i bez odlaganja javno objavi uvod i izreku pravnosnažne presude, u prvom — sledećem izdanju – portala REPUBLIKA.RS, na internet stranici www.republika.rs, najkasnije u roku od 8 dana računajući od dana pravnosnažnosti presude.

ODBIJA SE tužbeni zahtev u delju u kojem je traženo da se obaveže Darko Ljubenović iz Beograda da o svom trošku, bez ikakvog komentara i bez odlaganja javno objavi pravnosnažnu presudu u celini u prvom sledećem izdanju portala REPUBLIKA.RS, na internet stranici www.repubulika.rs, računajući od dana donošenja presude, KAO NEOSNOVAN.

OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu solidarno naknade troškove parničnog postupka u ukupnom iznosu od 99.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti pa do isplate, sve u roku od 8 dana od dana prijema prepisa presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

OSLOBAĐA SE tužilac od plaćanja sudskih taksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading