JASAN STAV MINISTARSTVA KULTURE: Zakon o kulturnom nasleđu obuhvata i dobra KiM

Autor:

Vesti

23.11.2021

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Predlogu zakona o kulturnom nasleđu članom 4. jasno je definisano da kulturno nasleđe Republike Srbije obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije, uključujući i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo u skladu sa Ustavom Srbije.

JASAN STAV MINISTARSTVA KULTURE: Zakon o kulturnom nasleđu obuhvata i dobra KiM

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ovako je za Kosovo onlajn odgovorilo Ministarstvo kulture i informisanja na pitanje na koji način se Predlogom zakona o kulturnom nasleđu, koji će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije, tretira kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo je potpuno posvećeno i nastavlja posao negovanja i zaštite naše kulturne baštine, posebno na Kosovu i Metohiji i to je jedan od prioriteta naše kulturne politike, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila Predlog zakona o kulturnom nasleđu, međutim, iz Ministarstva napominju da je posle toga iz procedure povučen tekst Predloga zakona u kome je izostavljen stav člana 4, kao i da je Vladi upućen na usvajanje ispravljeni Predlog, koji će se naći pred Narodnom skupštinom.

- Greškom je u Skupštinu Srbije poslat prvobitni nacrt pre javne rasprave, a ova nenamerna greška je ispravljena i procedura će biti ponovljena - navodi Pres služba Ministarstva kulture i informisanja.

Patrijarh srpski Porfirije je u dopisu ministarki kulture Maji Gojković u maju ove godine zatražio da se odloži usvajanje Zakona o kulturnom nasleđu, između ostalog i zbog toga što ni u jednom članu Nacrta zakona nije pomenuta AP Kosovo i Metohija.

Ministarka je potom obavestila patrijarha da su sugestije i predlozi SPC prihvaćeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading