"ZABRINUTI SMO..."! Američki predstavnik o pravima Srba na Kosovu!

Autor:

Vesti

22.04.2024

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelujemo na obe strane da preduzmu konkretne korake kroz dijalog pod okriljem EU i da ispune obaveze, uključujući pronalaženje rešenja za valutu, rekao je Vud.

"ZABRINUTI SMO..."! Američki predstavnik o pravima Srba na Kosovu!

Foto: UNTV via AP/Tanjug

Zamenik stalnog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud rekao je danas da su SAD "zabrinute zbog zastoja u napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".

On je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, ocenio da je s obzirom na, kako je rekao, istoriju regiona prethodnih godina, napravljen pomak, ali je naveo da se prečesto dešavaju "eskalatorne" akcije Beograda i Prištine, što "odlaže napredak".

Američki diplomata je rekao da je Vašington zabrinut zbog odluke tzv centralne banke u Prištini da ukine dinar, koja, prema njegovim rečima, utiče na dobrobit i ranjivost manjinskih zajednica i podriva put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Apelujemo na obe strane da preduzmu konkretne korake kroz dijalog pod okriljem EU i da ispune obaveze, uključujući pronalaženje rešenja za valutu. Takođe, očekujemo i napredak u uspostavljanju Zajednice srpskih opština - poručio je Vud.

Tvrdi da Beograd nije načinio značajan napredak u privođenju pravdi odgovornih za događaje u Banjskoj 24. septembra i dodao da Beograd treba da sarađuje sa Kforom "kako bi se sprečili takvi napadi".

- Očekujemo punu primenu vladavine prava", rekao je Vud. Naveo je da je Vašington zabrinut i zbog privođenja pripadnika tzv kosovske policije u centralnoj Srbiji prošle nedelje - što je ocenio kao "kršenje dogovora o slobodi kretanja".

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading