PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO VELIKE VESTI ZA SRBIJU: "Leteći automobili" na EXPU 2027

Autor:

Vesti

09.03.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas velike stvari koje očekuju Srbiju pred EXPO 2027, između ostalog i tzv. leteće automobile.

PREDSEDNIK VUČIĆ NAJAVIO VELIKE VESTI ZA SRBIJU: "Leteći automobili" na EXPU 2027

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Odgovarajući na pitanje medija tokom posete Vojno-tehničkom institutu u Žarkovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pomenuo i velike stvari koje očekuju Srbiju pred EKSPO 2027, između ostalog i tzv. leteće automobile.

- Za našu zemlju je velika stvar što će da predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku ineligeciju. To govori koliko je Srbija uspela da uradi. I ovo sve što vidite... Ne znam da li smo ikada imai takav napredak. Sve to možemo zahvljajući inteligenciji naših ljudi. Mnogo toga ćemo da dobijemo i naučimo... Nema sumnje da ćemo za EXPO 2027 da dočekamo vozila bez vozača i nadam se, ne bih da budem prvi, ali ako me uvere da je to sigurno, biće to premijera za jugoisotčnu Evropu tzv. letećih automobila - najavio je predsednik.

Podsetimo, Vučić je nedavno izjavio da u Srbiji moraju da se urade suštinske promene u svim sferama života, da se nađe novi cilj oko kojeg će se svi saglasiti, kako bi država dalje napredovala, ističući da je organizacija sveske izložbe u Beogradu "Expo 2027" takav cilj, koji mora da podigne i razvije zemlju u svakom njenom segmentu."Moramo da pronađemo svoj ugao kojim nećemo da ugrozimo ni svoju evropsku budućnost ni svoje prijatelstvo sa Rusima i Kinezima. Kao što su od 1958. do 1969, pa i do 1974. pod (Žoržom) Pompiduom Francuzi bili poznati po TŽV (TGV) vozovima i ulaganju u nuklerana istraživanja i elektrane", rekao je Vučić za TV Pink.

On je ponovio da će oko 20. januara izneti kompletne planove i programne razvoja zemlje za naredne tri godine.

"Sve mora da se završi do 1. decembra 2026. Biće tu i deo projeketa koji će se nastaviti, poput izgradnje metroa u Beogradu, čija će prva linija biti završena do kraja 2028. godine", kazao je predsednik Srbije.

On je ocenio i da će nakon tri godine ulaganja biti teško da se prepoznaju mnogi gradovi i Srbiji, ukazujući da će oko 1,7 milijardi evra biti potrebno samo za područje na kojem će biti organizovana izložba Expo 2027.

"Imaćemo mnogo veća ulaganja i sada tražimo način da ne uvećamo deficit značajno, jer je to važno i zbog aranžmana sa MMF-om, da ne povećamo stopu javnog duga u odnosu na BDP, a da možemo da uložimo u naredne tri godine gotovo dve milijarde, preko Ministarstva za javna ulaganja, u najvažnije projekte", kazao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (23)

Loading
Miki

09.03.2024 13:03

Ovo su zaista sjajne vesti..

Mile

09.03.2024 13:04

Lepe vesti za Srbiju

Anja

09.03.2024 13:08

Srbija ide u korak sa najrazvijenijim drzavama.

Ana

09.03.2024 13:13

Expo 2027 za Srbiju ce znaciti ogroman napredak i pomeranje granica u svakom smislu. Ocekuju se, zahvaljujuci blistavim umovima i vestackoj inteligenciji, vozilo bez vozaca i leteci automobil. Neverovatno i fascinantno.