OBELODANJENO PISMO JOSIPA BROZA TITA SOVJETSKOM VOŽDU IZ JULA 1944! Molio Staljina da skrši Srbiju!

Autor:

Vesti

06.02.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maršal otvoreno priznao da ne može sam da se izbori s četnicima i preuzme svu vlast

OBELODANJENO PISMO JOSIPA BROZA TITA SOVJETSKOM VOŽDU IZ JULA 1944! Molio Staljina da skrši Srbiju!

Foto: Credit: Lehtikuva / Lehtikuva / Profimedia

Obelodanjeno je pismo Josipa Broza Tita upućeno Josifu Staljinu 5. jula 1944, u kojem traži pomoć da što pre reši pitanje Srbije da bi čvrsto zgrabio vlast u celoj Jugoslaviji. Stradanje Srba u NDH, Jasenovac i druge ustaške logore smrti Broz nije ni pomenuo.

MRAČNI PLANOVI

Godinu dana ranije, na konferenciji u Teheranu, Staljin je s britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom podelio sferu uticaja u Jugoslaviji po pola. To je sredinom juna 1944. dovelo do sporazuma Tita i Ivana Šubašića, predsednika jugoslovenske kraljevske vlade u Londonu. Međutim, Broz je hteo svu vlast za sebe, a njegov glavni zadatak je bio da ubedi Staljina da mu pomogne.

- Nama je potrebno mnogo više naoružanja i hrane, nego što su nam saveznici do sada slali. Te potrebe rastu s porastom naše vojske i još više jer na hiljade dobrovoljaca čekaju da ih naoružamo, naročito u Srbiji. S obzirom na politiku Engleza prema Srbiji, gde na sve načine pokušavaju da ojačaju pozicije pristalica kralja, odnosno četnika, a oslabe naš položaj, mi ne možemo računati na njihovu značajniju pomoć. Baš ovde biće nam potrebna vaša pomoć da bismo mogli što pre rešiti pitanje Srbije, koje je za nas vrlo važno jer od toga zavisi konačan uspeh u stvaranju demokratske federativne Jugoslavije - naveo je Tito u pismu, koje je Staljinu odneo šef sovjetske vojne misije u Jugoslaviji, general Nikolaj Kornjejev.

TABELA

Pomoć SSSR partizanima
Pešadijsko oružje 185.978
Minobacači 3.364
Artiljerija 1.065
Aviona 491
Tenkova 85
Poljskih bolnica 11

U tom trenutku sovjetski parni valjak mrvio je nemačku grupu armija "Centar" u Belorusiji i Tito je čestitao Staljinu na tome, ali je tražio i da mu neposredno pomogne u Srbiji.

- Po mom mišljenju, najjača podrška u svakom pogledu bila bi u tome, ako bi Crvena armija napala u pravcu Karpata i Rumunije prema jugu. Takav plan osujetio bi one koji žele da pomoću razdora utvrde svoje pozicije - ubeđivao je Tito sovjetskog vožda.

Osim toga, on je tražio da se sastane sa Staljinom u Moskvi početkom avgusta 1944. Naime, Tito nije znao da je sovjetska komanda već isplanirala za avgust 1944. Jaso-kišinjevsku operaciju, odnosno veliku ofanzivu upravo preko Rumunije prema Jugoslaviji, Mađarskoj i Bugarskoj.

OFANZIVA U RUMUNIJI

Glavni cilj Sovjeta bio je da liše Nemce bogatih naftnih polja u Rumuniji i zapadnoj Mađarskoj. Tako da je Staljin prihvatio njegovu molbu za sastankom tek u septembru, kad je dogovorena sovjetska ofanziva iz Bugarske i susret s partizanima na teritoriji Srbije, baš kao što je Tito želeo. Osim toga, dobio je oružje i opremu za 12 divizija, više nego što se nadao.

Pobegao Britancima avionom preko Barija

Titovo putovanje u Moskvu u septembru 1944. bilo je obavijeno velom tajne. U noći između 18. i 19. septembra 1944, kad je sovjetski avion sleteo na ostrvo Vis, malo je ko znao gde Tito odlazi. Avion je odleteo na britanski aerodrom kod Barija, a zatim se bez znanja njihove komande uključio u konvoj od 12 sovjetskih letelica koje su se zaputile prema Rumuniji. Odatle je 21. septembra 1944, otputovao u Moskvu, gde je boravio nedelju dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Vizental

06.02.2024 22:57

Lako je mrtvog lava za rep vući. Još je lakše praviti u Srbiji Ukrajinski scenario, praviti od nacističkih sluga heroje, a od onih što su pali za slobodu negativce...

007

07.02.2024 16:35

@Vizental - Dokle bre Tito,on je vladao 35g,a mrtav je 44g,ni josh ke se vadimo da je on kriv za sve.Radio je shta je radio,svoi cilj je ostvario,drzao YU na okupu i 10g po njegove smrti,Sad je drugo vreme,daj da vidimo shta cemo danas i sutra,i ko danas ne prodaje,krade i izdaje????