NEĆETE VEROVATI KAD ČUJETE OVO! Sud u Hrvatskoj oduzeo zemlju Jugoslaviji nakon 85 godina!

Autor:

Svet

04.02.2024

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski sud oduzeo zemlju nepostojećoj Jugoslaviji.

NEĆETE VEROVATI KAD ČUJETE OVO!  Sud u Hrvatskoj oduzeo zemlju Jugoslaviji nakon 85 godina!

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Nakon 85 godina, sud u hrvatskom gradu Klanjcu doneo je odluku da oduzme zemlju Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ), državi koja ne postoji od 1963. godine. Ova neobična situacija izazvala je pažnju javnosti, a detalji o slučaju su objavljeni na elektronskoj oglasnoj tabli suda.

Prema odluci suda, FNRJ je izgubila pravo na imovinu zagorske porodice iz okoline Tuhelja. U obrazloženju sudske odluke navodi se da je "na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama, po službenoj dužnosti određeno brisanje založnog prava na navedenom vlasničkom delu u katastarskoj opštini Črešnjevec". FNRJ je obaveštena putem e-Oglasne table suda i dato joj je pravo da se žali u roku od 15 dana.

Zanimljivo je da je uknjižba prava zaloga na šumama, pašnjacima i vinogradu ukupne površine od oko 5.000 kvadratnih metara upisana još 13. novembra 1939. godine u korist FNR Jugoslavije, i to zbog duga glavnice u iznosu od sedam dinara. Ova neobična činjenica dodatno je začudila javnost i skrenula pažnju na dugotrajni proces donošenja sudske odluke.

Odluka suda, doneta prošle nedelje, daje pravo FNRJ da u roku od 15 dana uloži prigovor na odluku. Kako je navedeno, "protiv ovog rešenja može se izjaviti prigovor ovom sudu u roku 15 dana od dana dostave ovog rešenja, elektronskim putem javnog beležnika ili advokata".

Važno je napomenuti da je u vreme kada je uknjižba izvršena, u novembru 1939. godine, područje zapravo bilo u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Federativna Narodna Republika Jugoslavija je proglašena 1945. i trajala je do 1963. godine, kada je proglašena Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ). 

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading