EXPO KNEDLA U GRLU OPOZICIJE! Siniša Mali odgovorio dežurnim kritičarima napretka Srbije: "Nepovratno ste izgubili čitavu deceniju za našu zemlju"

Autor:

Vesti

10.10.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve bi to moglo da se svrsta u kategoriju “političke borbe”, da ima bar i malo smislenih argumenata - rekao je Mali.

EXPO KNEDLA U GRLU OPOZICIJE! Siniša Mali odgovorio dežurnim kritičarima napretka Srbije: "Nepovratno ste izgubili čitavu deceniju za našu zemlju"

Foto: Printscreen

Siniša Mali

Srpski EXPO kompleks biće izgađen uz poštovanje svih zakona Republike Srbije, pa i Zakona o javnim nabavkama. Javno, efikasno, brzo, transparentno i kvalitetno, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

- Bićemo spremni za tu 2027. kada će Srbija biti svet u malom. Ceo kompleks ćemo uraditi na vreme, u Surčinu će nići velelepni niz objekata kakav i Beograd i Srbija zaslužuju i nećemo časiti ni časa sa početkom izgradnje svih pratećih objekata, infrastrukture, hala, stadiona i svega potrebnog. Uz poštovanje svih zakona Republike Srbije, zakonskih procedura, procesa i uz maksimalnu transparentnost, građani Srbije biće domaćini izložbe kakva do sada u Srbiji nije viđena. Uprkos praznim kritikama koje se ovom projektu upućuju tek da se ispuni kritičarska kvota. Celim procesom će upravljati preduzeće osnovano za potrebe EXPO-a 2027, a sve u skladu sa pravilima Mđjunarodnog biroa za izložbe (BIE), međunarodnog tela koje od početka do kraja prati ceo proces kandidature zemalja, a zatim i organizacije izložbe - napisao je on u objavi na Fejsbuku.

Preduzeće osnovano za potrebe EXPO-a biće u obavezi da donese interni akt, kojim će biti propisana procedura za sprovođenje javnih nabavki uz vođenje računa da ona uvek bude sa što manje troškova i sa kraćim rokovima kako bi sve bilo završeno do kraja 2026. godine kada ćemo ključeve paviljona predati svetskim gostima.

Kako kaže, nema reči o suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama i podseća da se kontinuirano radi na većoj transparentnosti kada je reč o javnim nabavkama. Zakonom o javnim nabavkama, od 2020. godine postoji portal javnih nabavki tako da se sve nabavke sprovode elektronski.

 

 

To upravo omogućava veću transparentnost, konkurentnost i smanjenje korupcije. Sada postoje i dodatne izmene Zakona o javnim nabavkama, koje će se naći na sledećoj sednici Skupštine, a odnosiće se na obavezno objavljivanje podataka o svim ugovorima i njihovim izmenama, uključujući i ugovore na koje se Zakon ne primenjuje.

- Navedeno zakonsko rešenje doprineće upravo povećanju transparentnosti. Dakle, na ovaj način, svakom građaninu će biti dostupne informacije o načinu trošenja javnih sredstava u nabavkama. I sve to paralelno sa početkom jednog od najvećeg građevinskog projekta u Srbiji, izgradnje EXPO kompleksa - dodao je.

On se potom osvrnuo na pokušaje dela opozicije, da umanje značaj ovog poduhvata i rekao da nekim političarima izgleda "ponestaje tema za javnost".

- Jer, kažu ovo je neka “sporedna” izložba, pa im smeta baš sve u vezi sa tim. Blamantno je slušati takvu neinformisanost, a svakako se ne bismo bunili da su kakvu “sporednu” izložbu ovakvih gabarita doveli u Srbiju pre 2012. godine. Umesto što su građevinske mašine u našoj zemlji čitavu deceniju bile garažirane jer nije bilo nijednog projekta na kome bi radile. Danas ne bismo morali da kompleks gradimo od nule, niti bismo morali da se čitavu deceniju borimo sa političkim nasleđem “demokratskih partija” koje su ostavile rekordnu nezaposlenost i ekonomski zapuštenu Srbiju, koju investitori zaobilaze. Takve, kako oni kažu, “sporedne izložbe” su se prethodno održavale u Kazahstanu, Lisabonu, Vankuveru, Nju Orleansu, Torinu, Budimpešti, Brizbejnu, Minhenu, Berlinu, Rimu, Parizu… - naveo je.

Kaže da se ovakvim pojavama, kada se dešavaju u drugim zemljama, obično divimo, ali kada se ova izložba dovede u Srbiju, nazivamo je “sporednom”.

- Neka je nazivaju “sporednom” oni koji su i Srbiju uvek vodili sporednim putem, ja ću biti zadovoljan kada građanima Srbije predstavimo paviljone, zgrade, objekte, stadion, hale, puteve, pruge, celu mrežu koja funkcioniše na svetskom nivou i predstavlja Srbiju kao razvijenu zemlju koja ume i može da organizuje ovu izložbu i ugosti ceo svet. Ti EXPO kritičari su za Srbiju nepovratno izgubili čitavu deceniju od 2000. do 2012. Repovi tzv. “demokrata” su živahni i danas, evo ih u medijima, kritikuju sve što se okom da videti u Srbiji, a pune im gladne oči kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su Srbiju pretvorili u najveće gradilište u Evropi, rasta prosečnih plata na 840 evra i penzija na više od 300, rasta zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti na 9,6 odsto i tako dalje - navodi Mali.

Kaže da bi sve to moglo da se svrsta u kategoriju “političke borbe”, da ima bar i malo smislenih argumenata.

- Jer, mi ćemo 2027. godine dočekati više od 120 zemalja koje će se predstavljati u Srbiji na prostoru koji će parirati svetskim izložbenim kompleksima i na koji ćemo biti ponosni. Izvolite, budno pratite kako se to radi kada umete, želite i radite za svoju zemlju, gledajte pažljivo kako Srbija postaje svet, jer ko zna, možda vam nekad to iskustvo zatreba. Do tada, probajte da progutate tu EXPO knedlu koju imate u grlu - završio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 


 

 

Komentari (45)

Loading
anja

10.10.2023 12:07

Transparentnost i poštovanje zakona su ključni elementi ovog projekta, što je veoma važno za građane Srbije.

Ena

10.10.2023 12:08

Dok Srbija grabi krupnim koracima ka razvijenom svetu, opozicija će ostati da se valja u blatu.

Slavka

10.10.2023 12:08

Najgore u svemu ovome što kritike upućuju oni koji su u prošlosti, za vreme svoje vlasti, doveli Srbiju do prosjačkog štapa i samo zahvaljujući Vučiću i državnom timu, Srbija je ovo što jeste, ekonomski jaka i tek će još jačati, u budućnosti.

sanja

10.10.2023 12:09

Izgradnja velelepnog kompleksa u Surčinu će zasigurno doprineti razvoju infrastrukture i privredi ove oblasti.