PUŠKE SRBA BILE ZAKOČENE, HLADNOKRVNO SU STRELJANI! Ministar Miloš Vučević RAZOBLIČIO Kurtijeve laži!

Autor: M.J - E.ST.

Vesti

01.10.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Municija nije bila u okvirima, bacač granata neraspakovan, pa kakva je to priprema za borbu, kaže Vučević.

PUŠKE SRBA BILE ZAKOČENE, HLADNOKRVNO SU STRELJANI! Ministar Miloš Vučević RAZOBLIČIO Kurtijeve laži!

Foto: Tanjug

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da ima mnogo nelogičnosti prištinske verzije događaja u Banjskoj i da postoje dokazi da su Srbi hladnokrvno streljani.

- Vrlo je čudno to prikazivanje zaplenjenog naoružanja i vojne opreme - gotovo je sve neraspakovano. Obratite pažnju na jedan detalj, jedan od ubijenih Srba, koji je označen da je navodno terorista, ima zakočenu pušku. Kada pogledate sliku ubijenog Srbina, verovatno streljanog, vidite da je njegova automatska puška zakočena. Kakav je to teroristički aktivizam ili uopšte borbeni položaj. Ta puška nije bila pripremljena za pucanje, elementarna stvar. I mnogo još sitnih detalja koji bacaju mnogo sumnje ili postavljaju mnoga pitanja šta i kako se dešavalo na severu KiM u prethodnu nedelju - kaže Vučević.

Foto: Tanjug Jadranka Ilic

Miloš Vučević

PASIVNI KFOR

On ističe da će Srbija saslušati sve osobe koje su joj dostupne i za koje postoje indicije da su učestvovali u tim događajima:

- Ali, isto tako, Srbija ne može da ostane gluva, slepa i nema na progon i ubistva Srba, na bukvalno streljanje Srba po okolnim šumama, na pasivno držanje Kfora, koji kao da je posmatračka misija, a ne oružana sila. Oni imaju bazu Noting hil, koja je vrlo blizu mestu dešavanja ovih tragičnih događaja. Kako je moguće da Kfor nije ušao u tom kapacitetu ili sa dovoljnim kapacitetom i zaustavio čitav razvoj tog događaja? Zašto Euleks nije preuzeo jurisdikciju i proveo policijsku istragu, odnosno kontrolu? Ko je dozvolio da to traje satima, da lov na Srbe traje satima?

Vučević napominje da je grupa Srba praćena dronovima i da je Priština znala šta se sve dešava.

- Naši vojni eksperti su analizirali slike, bacač granata neraspakovan, odnosno nije postavljen, nije pripremljen za dejstvo. Municija u nekim kutijama, kantama, pa nisu napunjeni okviri, nema pripreme, nema pretpostavke da je neko bio spreman da dejstvuje. Neko je i te kako pripremao ovaj scenario i  mnogo toga je pred nama što treba da bude jasno utvrđeno, a sada Kurti koristi ovo kao svoj argument. Kaže, evo vidite, to su kriminalne, terorističke organizacije na severu, da nastavi sa svojim akcijama, da nastavi s pritiskom, da napravi do kraja tu atmosferu da je neodrživ život Srba na severu Kosova, da ljudi kažu: "Ne možemo da živimo više ovde" - kaže ministar.

MIR JE PRIORITET

Na pitanje da li postoji opasnost od nekontrolisanog širenja incidenata zbog čega bi i Vojska Srbije bila prinuđena da deluje, Vučević odgovara da je interes Srbije da sačuva mir.

- Vojska Srbija je spremna da odgovori na sve zadatke koje državno rukovodstvo stavi pred nju. Sve ono što se dešavalo i oko Manastira Banjska i na severu Kosova i Metohije isto je opomena, ali moramo da razumemo kakve su okolnosti i šta nas okružuje, šta radi Priština, kakvo naoružavanje imaju, kakvu opremu, s čim se suočavamo, ne samo s političkog već i s bezbednosnog aspekta. Nemamo prava da budemo obeshrabreni, malodušni, ovo mora biti uzbuna za političku mobilizaciju, ovo mora biti poziv da se u miru još snažnije politički borimo za prava našeg naroda i za državne i nacionalne interese države Srbije - zaključio je ministar odbrane.

Grenel: Neophodna nezavisna obdukcija

Nekadašnji izaslanik za dijalog Beograda i Prištine bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Ričard Grenel ukazao je povodom sukoba u Banjskoj da je neophodno da se sprovede potpuna istraga, kao i da celokupnu obdukciju stradalih treba da obavi treća strana.

Grenel je na Tviteru naveo da je transparentnost potrebna što pre:

- Trebalo bi da se sprovede potpuna istraga i potpuna autopsija treće strane.

Priština krije izveštaj

U Institutu za sudsku medicinu u Prištini završena je obdukcija tela trojice Srba koji su ubijeni u sukobu s kosovskom policijom u nedelju u Banjskoj, ali tvrde da izveštaji još nisu gotovi.

- Ono što mogu da kažem je da je obdukcija završena. Identifikacija je stvar tužilaštva. Izveštaji još nisu završeni - rekao je direktor instituta Ditor Haliti.

U sukobu su poginuli Stefan Nedeljković iz Zvečana, kao i Bojan Mijailović i Igor Milenković iz Leposavića.

Bajdenov savetnik: Brine nas srpska vojska

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven je, tokom razgovora s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, izrazio zabrinutost "zbog mobilizacije srpske vojske" u blizini administrativne linije sa KiM i istakao da jedino dijalog garantuje dugoročno rešenje, saopštila je Bela kuća.

Kurti je telefonski poziv Salivena ocenio kao "ohrabrujući" i zahvalio mu na podršci Prištini i "obezbeđivanju granica". On je na Tviteru zatražio "povećanu pomoć protiv ratnih planova Srbije" i dodao da je američkog zvaničnika "uverio u nastavak saradnje" kosovske policije s Kforom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (47)

Loading
Milan Š

01.10.2023 06:18

Ubiti čoveka sa podignutim rukama uvis i bez ikakvog oružja ja pravi zločin i ko to radi taj mora da odgovara.

Pitam

01.10.2023 12:07

@Milan Š - A zaboravio si Srebrenicu.

Danka

01.10.2023 06:42

Језиво, недопустиво... туга.

Brus V

01.10.2023 07:03

Alii zastoo su bili uopšte tamo sa naoružanjem??Na severu Srbije pucaju migrnti, gradjani Subotice zive u strahu,na jugu Srbije poginuli gradjani Srbije a vi samo pričate o džambolajama i parizeru izgubili ste kompas totalno...