ZA SVE OKRIVLJENA SRBIJA? Vodeći sajtovi bruje o stanju na Kosovu - a evo na koji način izveštavaju i ruski mediji

Autor:

Vesti

25.09.2023

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski mediji juče su ceo dan izveštavali o situaciji na Kosovu.

ZA SVE OKRIVLJENA SRBIJA? Vodeći sajtovi bruje o stanju na Kosovu - a evo na koji način izveštavaju i ruski mediji

Foto: www.profimedia.rs

U noći između subote i nedelje, oko 2.46, grupa Srba postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj

Do sukoba dolazi nakon što su pripadnici kosovske policije došli da uklone postavljene barikade i tada je nastradao jedan policajac, dok je drugi ranjen.

U jutarnjim časovima u nedelju, prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni dok pucnjava i okršaj i dalje traju, dok su oko 10 časova Albanci saopštili da su četiri srpska grada zone terorističke operacije.

Ubistvo i ranjavanje pripadnika kosovske policije u ovom napadu izazvalo je veliku pažnju kako ruskih, tako i zapadnih i kineskih medija.

Kako pišu RIA Novosti "premijer samoproglašene Republike Kosovo Albin Kurti rekao je da je policija pronašla i opkolila 30 naoružanih muškaraca za koje se sumnja da su tokom noći napali policajce, te da je od njih je zatraženo da se predaju".

Ranije na društvenim mrežama, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, optužili su navodno "srpske kriminalne grupe" za napad na policajce, pišu ruski mediji.

S druge strane, ruska Gazeta piše kako su suvlasti kosovskih Albanaca zatvorile ulaz na sever pokrajine preko kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak.

Ovaj ruski medij podseća na izjavu Aleksandra Vučića od 14. septembra da su njegove konsultacije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu propale, takođe pišući i o tome da je Aleksandru Vučiću ranije na Kosovu prećeno hapšenjem.

Kako su svetski mediji juče ceo dan izveštavali o situaciji na Kosovu, BBC takođe piše da je kosovski policajac ubijen u pucnjavi za koju je okrivljena Srbija.

Agencija Rojters prenosi obraćanje Aljbina Kurtija, u kom je navedeno da je još najmanje dvoje ljudi ranjeno u pucnjavi, dok list Gardijan prenosi reči Aljbina Kurtija da su pregovori sa Srbijom zapali u ćorsokak.

Kineski mediji beleže kako EU godinama pokušava da reši dugogodišnji spor između suseda, naglašavajući da tenzije na severu Kosova tinjaju mesecima, karakterišući ovaj potez kao jedan od najgorih napada poslednjih godina. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Ena

25.09.2023 20:25

Međunarodna zajednica mora da zaustavi ovo nasilje Kurtijevih terorista na KiM.

Lola

25.09.2023 20:26

Nismo ni očekivali da će svet da okrivi Kurtija, jer uvek je dežurni krivac Srbija.

Nikola

25.09.2023 20:27

I u ovom slučaju se vidi ko je prijatelj Srbiji a ko nije

Ivan

25.09.2023 20:28

Pa nismo ni mislili da će nas Rojters i Gardijan na neki način podržati i napisati istinu. Znali smo da će se obratiti Kurtiju na ekskluzivu.