SOROŠ ZAVRNUO ČESMU EVROPI: Na platnom spisku i dalje Balkan i Ukrajina

Autor:

Vesti

31.08.2023

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

„Otvoreno društvo” planira da prekine većinu svojih projekata u Evropskoj uniji i pređe na rad u drugim zemljama.

SOROŠ ZAVRNUO ČESMU EVROPI: Na platnom spisku i dalje Balkan i Ukrajina

Foto: Tanjug/AP

Aleks Soroš predsednik Fonda „Otvoreno društvo” američkog milijardera Džordža Soroša, izjavio je da će ta organizacija odustati od niza aktivnosti, ali da će se podrška fonda u Ukrajini i na Balkanu nastaviti.

„Odustaćemo od nekih oblasti rada (u Evropi)... Takođe ćemo značajno smanjiti osoblje... Nema sumnje da ćemo nastaviti da podržavamo naš fond u Ukrajini”, napisao je Aleks Soroš u članku za „Politiko”.

Soroš je obećao da će nastaviti da podržava fondove u Moldaviji i na Balkanu.

Istovremeno, Soroš smatra da bi pobeda na američkim predsedničkim izborima 2024. godine „MAGA republikanaca” (ekstremne frakcije republikanaca, nazvane po izbornom sloganu Donalda Trampa „Učinimo Ameriku ponovo velikom” – Make America Great Again) bila gore za EU nego za SAD. Takav rezultat bi ugrozio evropsko jedinstvo i podrio napredak postignut na mnogim frontovima kao odgovor na rat u Ukrajina. On je dodao da će fond biti prilagođen tako da može da reaguje na svaki razvoj događaja sa obe strane Atlantskog okeana.

Soroševo „Otvoreno društvo” i „Otvoreno društvo – fond za pomoć” u Rusiji su prepoznati kao nepoželjne organizacije od 2015. godine. Generalno tužilaštvo Rusije saopštilo je da Soroševe organizacije predstavljaju pretnju osnovama ustavnog poretka Rusije i bezbednosti države.

Agencija Rojters je ranije javila da "Otvoreno društvo" planira da prekine većinu svojih projekata u Evropskoj uniji i pređe na rad u drugim zemljama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading