EKSPERTI IZ NEMAČKE I HRVATSKE: Srbija i Telekom na SVETSKOM nivou!

Autor:

Vesti

15.09.2023

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, kaže da je ponosan na ono što je kompanija postigla u prethodnih pet godina.

EKSPERTI IZ NEMAČKE I HRVATSKE: Srbija i Telekom na SVETSKOM nivou!

Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Vladimir Lučić, generalni direktor kompanije Telekom, poručio je da su uspeli ono što mnoge najveće svetske kompanije nisu i da to ljudi u inostranstvu vrlo poštuju. 
 
Pohvale na račun države Srbije i našeg Telekoma stižu i sa adresa na koje nismo navikli!
Najugledniji eksperti iz Nemačke i Hrvatske poručili su ono što, nažalost, pojedini u našoj zemlji iz petnih žila pokušavaju da ospore - Srbija je na planu telekomunikacija i digitalnog razvoja na nivou mnogih razvijenih zemalja Evrope i sveta, a srpski Telekom je bez sumnje veoma uspešna kompanija i lider u regionu!

Na konferenciji “Digital 2023” održanoj u Beogradu, dugogodišnji potpredsednik nemačkog giganta Dojče Telekom Borislav Tadić, uz ocenu da Srbija i Balkan ne zaostaju za svetom, čak je naglasio da su u nekim aspektima i parametrima bolji od evropskog proseka!

Hrvatski ekspert Dejan Ljuština izjavio je da je pažljivo analizirao poslovne rezultate Telekoma Srbija i zaključio da su prihodi kompanije i operativna dobit u porastu, a da je zaduženost u okviru onoga što je industrijski standard.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić kaže da je ponosan na ono što je kompanija postigla u prethodnih pet godina.

- Pohvale na račun Telekoma stalno slušamo u inostranstvu, pa mi je drago da ih čujemo evo i u Srbiji. Posebno sam ponosan zbog rezultata na izgradnji optičke mreže, što je veoma bitno za ukupni razvoj države i srpske privrede, dok u svetu traje Četvrta industrijska revolucija, za kojom ne zaostajemo. Približavamo se broju od 1,5 miliona domaćinstava kojima će biti dostupan najbrži  optički internet, njih skoro 30 odsto ga već sada koristi, a podsetiću da postoji direktna korelacija između razvoja optičke mreže, razvoja digitalnih servisa i rasta BDP države - naglasio je Vladimir Lučić na TV Prva.

Takođe je podsetio da Telekom Srbija već godinama unazad dobija zvanično priznanje Ratela za najkvalitetnijeg mobilnog operatera, za razliku od nekih ranijih perioda kada je proglašavan za najgoreg.

Za ljude iz inostranstva posebno je zanimljivo da je srpski Telekom uspeo ono što mnoge velike kompanije na Zapadu nisu bile u stanju.

- U prethodnih pet godina uspeli smo da uradimo na transformaciji ono što mnoge najveće kompanije nisu. Završili smo veliki investicioni ciklus, podigli optiku za najbolji internet, instalirali bazne stanice za 4G i 5G, snažno uložili u medijske sadržaje i digitalne servise, a uz sve to, evo kao što kažu i iz Hrvatske, zaduženost nam je na nivou proseka u industriji telekomunikacija. Obaramo rekorde po rastu prihoda, operativne dobiti i broja korisnika, to smo uradili prošle godine, uradićemo i ove - naglasio je Vladimir Lučić.

Posebno važno je da je Telekom Srbija svoju transformaciju maksimalno uspešno realizovao u poslednjih pet godina, koje su obeležile dve ogromne ekonomske krize kao posledica pandemije korona virusa i sada rat u Ukrajini.

- Iako je u celom svetu sve poskupelo, pokazalo se da je naša strategija dovoljno dobra i otporna - poručio je Lučić.

Telekom Srbija aktivno radi i na novim najsavremenijim izvorima prihoda, kakvi u našoj zemlji, ali i na Zapadnom Balkanu, dosad nisu bili poznati.

- Pokazuje se ispravnost našeg pokretanja fonda za investiranje u inovativne digitalne startapove, koji će biti odličan izvor prihoda u budućnosti. Već posle druge godine rada ostvarujemo profit, jedan od startapa u koje smo investirali spreman je za prodaju i mi ćemo zaraditi duplo više u odnosu na uloženo. Pokazuje se da smo ispravno procenili gde ćemo da investiramo - istakao je Vladimir Lučić.

Kako je zaključio, prihodi od startapova u koje Telekom ulaže i u koje će ulagati biće u budućnosti još mnogo veći, što je vrlo važno ne samo za ovu kompaniju već i za celu državu, jer će se dodatno pojačati izvoz i prihodi domaće IT industrije.

Približava se pokretanje 5G

Vladimir Lučić je na TV Prva najavio da bi sledeće godine trebalo da i kod nas startuje 5G mreža.

- Očekujemo pokretanje 5G u toku 2024. godine. Telekom Srbija se pripremio za brzu implementaciju, montirali smo i stavili u funkciju rekordan broj baznih stanica za 4G, koje su praktično već spremne i za 5G mrežu. Vodafon nam je tu vrlo važan partner, oni su globalni lider za razvoj digitalnih servisa u primeni 5G, tako da ćemo vrlo brzo pustiti neke servise, što je posebno bitno za privredu, nauku, medicinu - objasnio je Lučić.

Lučić sledeće nedelje u Prištini

Telekom Srbija u ovom periodu vodi “Kosovsku bitku” sa takozvanim Kurtijevim vlastima u Prištini, koje hoće da ugase ovu najveću srpsku kompaniju na KiM. Vladimir Lučić poručuje da će Telekom  pobediti.

- Ono što radi Kurtijeva administracija je kršenje i Briselskog sporazuma i čak zakona koje su sami doneli. Idem sledeće nedelje na par dana u Prištinu, da obiđem međunarodne ambasade i da im na licu mesta objasnim kolika je protivpravnost i bizarnost tog postupka. Očekujem pozitivno rešenje, jer bi zabrana Telekoma Srbija na KiM značila potpuno poništavanje Briselskog sporazuma, narušavanje vladavine prava i najbrutalniji udar na 30.000 srpskih porodica na KiM, čije sve komunikacije, od TV preko mobilne telefonije do interneta, u okviru mreže Telekoma - upozorio je Lučić.

Prvi čovek Telekoma Srbija je proteklih dana bio u srpskim sredinama širom Kosova, gde je u deset osnovnih škola uručio donaciju - interaktivne “pametne table” i sportsku opremu, što je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića.

Što se tiče Kurtija, Telekom se neće zaustaviti na odbrani od napada.

- Pokrenuli smo inicijativu zašto u Prištini ne dodeljuju treću licencu za mobilnog operatera za celo Kosovo, što je predviđeno Briselskim sporazumom. Oni punih deset godina ne raspisuju konkurs kako bi nas blokirali. Pa, pošto su već odlučili da se bave Telekomom, naš odgovor će biti da se raširimo na celoj teritoriji KiM, i iz svega ćemo izaći još jači - odlučan je Vladimir Lučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading