NA ŠTEDNJU OD 10.000 ZA GODINU DANA GUBITAK OKO 500 EVRA: Evo šta je alternativa čuvanju vrednosti novca

Autor:

Vesti

17.12.2021

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamate na deviznu štednju trenutno su gotovo nula, što znači da je neoročenih 10.000 evra gubitak usled inflacije u proteklih godinu dana bio skoro 500 evra, a nešto manji ako je oročena štednja.

NA ŠTEDNJU OD 10.000 ZA GODINU DANA GUBITAK OKO 500 EVRA: Evo šta je alternativa čuvanju vrednosti novca

Foto: Profimedia

Kako je podsetio taj istraživačko-izdavački centar, u Srbiji je međugodišnja inflacija u novembru iznosila 7,5 odsto. Računajući cene u dolarima, inflacija je u novembru iznosila 6,8 odsto, a u evrima 4,9 odsto, naveo je Demostat.

Kako se dodaje, razlozi za te skokove su porast cena energenata i hrane, koji je usledio posle otvaranja globalnih ekonomija u toku ove godine.

- U Srbiji je još uvek navika investiranja na niskom nivou i građani ne prepoznaju alternative štednji u bankama ili eventualnom plasmanu novca u nekretnine. To ne znači da one ne postoje i da nisu dostupne. Jedna od njih je i svako investiranje i ulaganje viška novca u velike inostrane kompanije čije se akcije kotiraju na najvećim inostranim berzama širom planete - piše Demostat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Gluposti

18.12.2021 15:49

Tačno je da su kamate na štednju nikakve, ali radije novac čuvam/šredim u Banci, nego što ču uložiti u strane investicije. Tek tu ne postoji nikakva garancija!