Ovako je Tito šokirao Britance posetom Britaniji 1953. godine! (VIDEO)

Autor:

Vesti

22.04.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tito u poseti Velikoj Britaniji 1953: Susret sa britanskim zvaničnicima i incident u Londonu

Ovako je Tito šokirao Britance posetom Britaniji 1953. godine! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/RTS Obrazovno-naučni program


Čuveni filmski žurnal “British Pathe” otkrio je snimak Josipa Broza Tita u poseti Velikoj Britaniji 1953. godine. Na snimcima se može videti kako je Tito stigao u Veliku Britaniju na svom brodu "Galeb", te kako ga je dočekao premijer Vinston Čerčil, ministar spoljnih poslova Entoni Idn, kao i suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip.

Mera obezbeđenja i incident u Londonu

Ovo je bio prvi put da je Tito napustio Jugoslaviju od razlaza sa Sovjetima, pa su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima, a čak je i lokacija kuće u kojoj je bio smešten tokom boravka bila tajna. Međutim, nedaleko od mesta gde je “Galeb” pristao u luci eksplodirala je dimna bomba. Ulica se obavila dimom, ali Tito je jednostavno ušao u blindirani automobil i odvezao se dalje. Tamošnji mediji su pisali da je verovatno bila reč o pripadnicima jugoslovenske emigracije u Britaniji koja je na ovaj način želela da izrazi svoj protest.


Tito na engleskom jeziku

Snimak je takođe zanimljiv jer se na njemu može čuti Tito kako govori engleski jezik. – Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije – rekao je jugoslovenski predsednik u kratkoj izjavi datoj na obali Temze.

Ovaj snimak pruža dragocen uvid u diplomatske odnose između Jugoslavije i Velike Britanije, kao i u tadašnje mere obezbeđenja prilikom poseta visokih zvaničnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (2)

Loading
Igor

22.04.2024 08:01

Nije to nikakav Brozov brod pa da se kaže kao u tekstu, "svoj" brod Galeb. Brod je vlasništvo Jugoslavije a ne Broz-a

Mile

22.04.2024 22:13

Pobio Srbe kao niko pre njega. Dr. Ante Prkačin lepo kaže Broz je dobro ubijao Srbe, Draza je dobto branio Srbe i opet 80 odsto ludih Srba vise voli Broza nego Drazu.