HOĆE LI SE POSLE CRNE GORE TRESTI SRBIJA? Stručnjaci otkrivaju da li nam se sprema NOVI I JAČI ZEMLJOTRES

Autor:

Vesti

14.03.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podrhtavanje tla se osetilo i u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji.

HOĆE LI SE POSLE CRNE GORE TRESTI SRBIJA? Stručnjaci otkrivaju da li nam se sprema NOVI I JAČI ZEMLJOTRES

Foto: Shutterstock, Pixabay.com

Jak zemljotres probuo je jutros Crnu Goru u ranim jutarnjim časovima. Potres je bio jačine 5,4 stepeni Rihterove skale na dubini od 15 kilometara, a epicentar je bio u području opštine Plužine.

Zbog jačine potresa, podrhtavanje tla se osetilo i zemljama u regionu, pa su ga osetili i naši sugrađani, posebno u Kraljevu, Prijepolju i drugim gradovim, pa su građani u opravdanom strahu da li će se isto ponoviti i teritoriji naše zemlje.

- Ulazimo u period kada su češći zemljotresi na Balkanu, na proleće i u jesen su se do sada desili svi ti jači zemljotresi. Samo je jedan bio u toku leta, to je bio u Skoplju. Pogotovo u proleće se tresao ovaj deo Balkana, Srbija, Bosna, Crna Gora - kazao nam je direktor "Wheather 2" Ivan Ristić, koji se inače bavi i zemljotresima na ovim prostorima.

- U Srbiji je najjači bio 24. marta 1922 . godine kod Lazarevca i on je bio  jačine 6 stepeni po Rihteru, i eto, čak je i on bio u martu - dodao je.

Da li Srbija treba da strahuje?

Ristić je napomenuo da je teško utvrditi da li će zemljotresa biti u Srbiji, ali da postoji način kako možemo da znamo da li će se tlo smiriti.

- Treba sačekati tri dana, pošto ima dosta naknadnih potresa, da se vidi da neće možda biti jačih. Ako ne bude za tri dana, onda ide ka smirivanju tla - dodao je on.

Nakon jednog snažnog usledilo 30 manjih

Nakon zemljotresa u 4.06 sati jutros, Crna Gora tresla se još 30 puta. Naime, potresi su bili jačine od 1,5 stepeni do 3,5 stepeni Rihterove skale.

Balkansko područje podložno potresima

Kako je za naš portal objasnila seizmološkinja Slavica Radovanović, zemljotresi se dešavaju u zemljinoj kori i ne poznaju državne granice. Svi su rezultat istih procesa, pa je nemoguće sa sigurnošću tvrditi da li će ili neće naknadnih zemljotresa biti u našoj zemlji.

Ovo je drugi zemljotres u našem prostoru, prvi je bio u Nevesinju, i dešavaće se i ranije. Ceo naš prostor je podložan. Prvo Petrinja, pa Zagreb, pa Albanija, pa sada ovaj. Zemljotresi kod Nevesinja i ovaj kod Nikšića znatno su slabiji, imali su 10 puta manje pomeranje - podsetila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading