"NAKON JEDNOG SNAŽNOG, USLEDILO JOŠ TRIDESET POTRESA!" Tlo u Crnoj Gori NE MIRUJE - celo jutro se trese!

Autor:

Svet

14.03.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) održao je konferenciju za novinare kako bi pružio više informacija o zemljotresu.

"NAKON JEDNOG SNAŽNOG, USLEDILO JOŠ TRIDESET POTRESA!" Tlo u Crnoj Gori NE MIRUJE - celo jutro se trese!

Foto: Shutterstock

Načelnica Odseka za analizu i obradu seizmoloških podataka, Milena Tomanović, izjavila je da je zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale pogodio teritoriju Crne Gore u četiri sata i šest minuta. Nakon ovog zemljotresa, uslijedilo je čak 30 naknadnih potresa, koji su se kretali od 3,5 do 1,5 stepeni Rihtera.

Nedostatak izveštaja o materijalnoj šteti

Tomanović je naglasila da trenutno nema detaljnih izvještaja o eventualnoj materijalnoj šteti nastaloj usled zemljotresa. Ovo je informacija od ključnog značaja za građane koji su mogli biti pogođeni ovim prirodnim događajem.

Epicentar i žarište zemljotresa

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) održao je konferenciju za novinare kako bi pružio više informacija o zemljotresu. Prema saopštenju ZHMS-a, epicentar zemljotresa bio je na pet kilometara udaljenosti od mjesta Čarađe u opštini Nikšić, dok je žarište bilo na dubini od 14 kilometara. Ovi detalji pružaju uvid u geografsku lokaciju i dubinu zemljotresa, što je od velikog značaja za dalje analize i eventualne preventivne mjere.

Potencijalna materijalna šteta

Iz Zavoda su takođe istakli da je moguće da je zemljotres prouzrokovao određenu materijalnu štetu u epicentralnom području. Ova informacija može biti od velikog značaja za lokalne vlasti i službe za hitne intervencije kako bi se procenila situacija i pružila neophodna pomoć.

Međunarodna dimenzija zemljotresa

Tomanović je takođe napomenula da se zemljotres dogodio u pograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovo ukazuje na međunarodni karakter prirodnog događaja i potrebu za koordinacijom i saradnjom između relevantnih institucija u obe zemlje.

Ukupno gledano, zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera izazvao je značajnu pažnju javnosti i nadležnih institucija, te će detaljna analiza i praćenje eventualnih posledica biti od ključnog značaja za dalje postupanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading