ZA SVE SRBE KOJI VOLE DA PUTUJU: Evo kroz koje zemlje ćemo od aprila moći da prolazimo bez zadržavanja!

Autor:

Vesti

10.03.2024

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je veoma važno za sve učesnike u saobraćaju, koji više neće morati da zastaju na naplatnim stanicama dok prolaze kroz ove države.

ZA SVE SRBE KOJI VOLE DA PUTUJU: Evo kroz koje zemlje ćemo od aprila moći da prolazimo bez zadržavanja!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sredinom aprila bi kroz Crnu Goru, a sredinom maja kroz Hrvatsku trebalo da počne primena elektronske naplate putarine sa srpskim uređajem. Darko Savić, pomoćnik izvršnog direktora za naplatu putarine u "Putevima Srbije", otkriva da se nadaju da će uskoro bez zadržavanja moći da putuju i kroz Grčku i Albaniju, piše Blic. 

Integrisani sistem za naplatu putarine

Savić ističe da već nekoliko godina rade na integrisanom sistemu za naplatu putarine, a u junu prošle godine puštena je integrisana naplata sa Severnom Makedonijom. Nakon toga, potpisani su sporazumi sa "Hrvatskim autocestama" i "Monteputom" u Crnoj Gori, te su krenuli u implementaciju platformi povezivanja sa ovim državama.

Napredak za učesnike u saobraćaju

Ovo je veoma važno za sve učesnike u saobraćaju, koji više neće morati da zastaju na naplatnim stanicama dok prolaze kroz ove države. Putnici će moći sa tagom, registrovanim na web platformi, da prolaze kroz Crnu Goru i Hrvatsku, dok će građani ovih država moći da prolaze kroz Srbiju plaćanjem putarine preko svojih platnih kartica.

Pregovori sa Grčkom i Albanijom

Savić ističe da se inicijativi pridružuju i Bosna i Hercegovina, auto-putevi iz Republike Srpske, te da se pregovara sa Grčkom i Albanijom. Pregovori sa Grčkom su u toku, a Srbija već ima 800.000 aktivnih korisnika tagova, što je najveći broj korisnika tagova u ovom delu Evrope.

Prednost elektronske naplate

Više od 50 odsto naplate putarine više ne ide kroz živ novac i zaustavljanje na naplatnoj stanici, već ide preko elektronske naplate. Dve trećine kamiona koji prolaze kroz naplatne stanice u Republici Srbiji više ne staju na naplatnoj rampi da plate putarinu, već putarinu plaćaju tagom. Kada se budu povezali, očekuje se značajan porast korisnika.

Uputstvo za elektronsku naplatu

Uputstvo za elektronsku naplatu postoji na sajtu JP "Putevi Srbije", na web platformi i "Toll for all". Savić ističe da je veoma jednostavno za korisnike, te ih poziva da pažljivo pročitaju uputstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading