DANAS SE SEĆAMO STRAŠNOG SUDA! Počinje Mesopusna nedelja! EVO ŠTA OVO ZNAČI ZA VERNIKE KOJI PLANIRAJU VESKRŠNJI POST!

Autor:

Vesti

10.03.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelja, jer su u subotu te sedmice uvek zadušnice.

DANAS SE SEĆAMO STRAŠNOG SUDA! Počinje Mesopusna nedelja! EVO ŠTA OVO ZNAČI ZA VERNIKE KOJI PLANIRAJU VESKRŠNJI POST!

Foto: Printskrin/Youtube/Biseri pravoslavlja

Ikona Presvete Bogorodice i Isusa Hrista

SPC i njeni vernici danas obeležavaju mesopusnu nedelju.

Mesopusna nedelja, predstavlja pretposlednju pripremnu nedelju pred Vaskršnji post, u toku koje je dozvoljena upotreba mesa. Završava se Mesnim pokladama. Iza ove sedmice dolazi Siropusna nedelja, u kojoj upotreba mesa nije dozvoljena, iako pravi post još nije počeo.

U Mesopusnoj nedelji, Crkva se seća Strašnog Suda i toga dana se u hramovima čita Hristovo kazivanje o Poslednjem Sudu. Spasenje hrišćana zavisiće od njihovih dela, pored molitvenog i isposničkog života. Ova nedelja se sa pomenutom uspomenom slavila još u VI veku, o čemu nam svedoči kondak koji je napisao Sv. Roman Melod. Kanon Mesopusne nedelje napisao je Sv. Teodor Studit, u VIII veku.

Neka bi Blagi Gospod sve nas sačuvao na putevima evanđeljskog spasenja, evanđelskom misli i raspoloženjem i dao nam Život Večni u Svom Nebeskom Carstvu. Amin

Ova sedmica se naziva i Zadušna nedelja, jer su u subotu te sedmice uvek februarske zadušnice. Na Kosovu je još zovu i Osovita nedelja. U timočkim selima se naziva Uršna nedelja, kod Crnogoraca se naziva Debela nedelja i Redovna nedelja. U centralnoj Srbiji se naziva Šarena nedelja.

U ovu nedelju se ne prave svadbe, veridbe, kumstva, pobratimstva, ne uzimaju se pozajmice, niti se daje na zajam, ne gradi se kuća, niti nešto oko kuće. U sremu se u tu nedelju kolju svinje i priređuju gozbe, jer je to vreme pred Mesne poklade.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading