ZVANIČNO! Prvi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji

Autor:

Vesti

07.02.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi slučaj posle 10 emseci.

ZVANIČNO! Prvi slučaj malih boginja registrovan u Srbiji

Foto: www.profimedia.rs

U Srbiji je registrovan prvi slučaj malih boginja od početka godine i to u Beogradu, što je prvi slučaj posle skoro 10 meseci, prenosi RTS.

Prema podacima Instituta "Batut", od početka godine do 4. februara veliki kašalj je potvrđen kod 297 osoba, a preminule su dve osobe.

Dve veoma zarazne bolesti "sudaraju" se poslednjih meseci na teritoriji Evrope.

Stari kontinent gori zbog epidemije malih boginja, dok je kod nas sve više prijavljenih slučajeva velikog kašlja.

Kako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila, u 2023. godini zabeležen dramatičan porast broja obolelih od malih boginja, sa više od 42.000 registrovanih slučajeva, te je zbog toga zatražena hitna vakcinacija. Poređenja radi, ta cifra je samo godinu ranije iznosila 941.

Što se virusa velikog kašlja tiče, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 21.01.2024. godine registrovan je 631 slučaj obolevanja. U prethodnoj nedelji (15. – 21.01.2024. godine) registrovano je 75 novoobolelih.


Pedijatar Dejan Jonev susreće se sa slučajevima ove zarazne bolesti, ali, kako kaže, ne u velikoj meri.

- Ja sam imao dva potvrđena slučaja. Oni nisu imala nikakve probleme i komplikacije, prošlo je uredno. Češće imamo decu koja imaju kašalj, ali to nije dug kašalj, u zaceljivanju i napade, to su sezinske virusne i bakterijske infekcije - istakao je dr Jonev za Republiku.

Apeluje i na roditelje da decu dovedu kod lekara kada primete dugotrajan kašalj.

- Osnovni simptom je dug kašalj sa zacenjivanjem, koji ide i do povraćanja, pogotovo u noćnim satima. Provlači se i do 2 - 3 meseca. Ako lekari posumnjaju, uzimaju bris i on ide na dalju analizu - dodao je. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading